اظهارات ضد و نقیض طالبان در مورد کشته شدن سرکرده القاعده در افغانستان از تشدید اختلافات داخلی در این گروه حکایت دارد و به دردسر جدی برای طالبان تبدیل شده است.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی دولت موقت طالبان با بیان اینکه هیچ یک از مسئولان هیات حاکمه افغانستان به دلیل خلأ اطلاعاتی از حضور «ایمن الظواهری» سرکرده گروه تروریستی القاعده در کابل اطلاع نداشتند،گفت:«قتل الظواهری باید روند به‌ رسمیت شناخته‌شدن دولت طالبان را سرعت بخشد تا طالبان  بتوانند به عنوان یک دولت مسئول به دنیا پاسخگو باشد .

موضوع کشته شدن سرکرده القاعده در افغانستان به دردسر جدی برای طالبان تبدیل شده است.اظهارات ضد و نقیض طالبان در مورد کشته شدن سرکرده القاعده در افغانستان از تشدید اختلافات داخلی در این گروه حکایت دارد.بر اساس اطلاعات اولیه، سرکرده القاعده مهمان فردی از طالبان وابسته به  جناح حقانی بود که حتی در مورد نحوه خاکسپاریش میان طالبان اختلاف نظر جدی  بروز کرد .

اینکه طالبان وانمود کرد قصد تشکیل گروهی برای بررسی کشته شدن الظواهری را دارد سیاست ناشیانه و به اصطلاح فرار به جلوی دیکته شده از سوی طالبان وارداتی محسوب می شود که ادعایی دیر هنگام در این مورد تلقی می شود.

به نظر می رسد جناح طالبان حقانی که رابطه ای مستحکم با سازمان اطلاعات ارتش پاکستان آی اس آی دارد تصور نمی کرد در تله اطلاعاتی و امنیتی آمریکا گرفتار شود و کشتن سرکرده القاعده نوعی تحقیر سازمانهای اطلاعاتی پاکستان نیز محسوب می شود.

علی واحدی کارشناس افغان در این باره می گوید:به نظر می رسد طالبانی که از الظواهری برای سفر به افغانستان‌دعوت کرده بود از نظر امنیتی و اطلاعاتی تاییدیه های لازم را از حامیان منطقه ایش اخذ کرده بود.

طالبان وارداتی در افغانستان با نادیده گرفتن توافق دوحه با آمریکا که از سوی  ملا عبدالغنی برادر جناح طالبان افغان صورت گرفته بود  کابل را تصرف کرد . از دیدگاه واشنگتن،  طالبان  نه تنها با این اقدام،  توافقنامه دوحه را تقض کرد بلکه با پناه دادن به  گروههای تروریستی در افغانستان تعهدات خود را نیز در این خصوص به کاخ سفید نادیده گرفته است. از اینرو  به نظر می رسد کشتن سرکرده القاعده از سوی آمریکا صرف نظر از قواعد بین المللی که طالبان مکرر بر آن اصرار دارد دردسر بزرگی را برای طالبان ایجاد کرد  که خواهان شناسایی بین المللی است .  

سید حسین حسینی کارشناس افغان در این باره می گوید:چند دستگی طالبان و اختلافات درونی آنها بخصوص در نادیده گرفتن مسائل شهروندی مردم افغانستان و همکاری با تروریستها نه تنها رفتار طالبان را در مقایسه با دو دهه قبل تطهیر نمی کند بلکه مردم افغانستان را هر چه بیشتر  دچار دردسر می کند.

در هر حال، طالبان که خواهان شناسایی بین المللی است بیش از هر چیزی بایستی اختلافات داخلی خود را حل و به منافع مردم افغانستان پایبند باشد.هر چند مفاد توافقنامه دوحه کامل فاش نشده است اما به نظر نمی رسد دستاویز قرار دادن آن گرهی از مشکلات طالبان را در عرصه منطقه ای و بین المللی بگشاید .زیرا الگوهای رفتاری طالبان در مقایسه با قبل نه تنها تغییر نکرده بلکه به گفته حامد کرزای رئیس جمهوری پیشین افغانستان‌ این پاکستان است که از طریق طالبان وارداتی موسوم به جناح حقانی  ابتکار عمل در سیاست گذاری ها در افغانستان‌ را به دست گرفته که تاکنون مغایر منافع ملی و حقوق شهروندی مردم افغانستان بوده است.

119

نویسنده:مجید وقاری