ایران پرس: با تصمیم گروه‌های سیاسی برای اردوکشی خیابانی، صحنه سیاسی عراق پیچیده‌تر و بن‌بست سیاسی نیز شدیدتر شده است.

عراق در 10 ماهه اخیر شاهد بن بست سیاسی ناشی از نتایج انتخابات پارلمانی اکتبر 2021 است. هیچ یک از گروه‌ها و متحدان آنها در انتخابات موفق به کسب کرسی‌هایی نشدند که ظرفیت تعیین رئیس جمهور و نخست وزیر را برای آنها فراهم کند.

بنابراین، برای چینش جدید قدرت راهی به جز گفتگو و رسیدن به اجماع سیاسی وجود نداشت، اما واگرایی میان گروه‌ها سبب شد عملاً مسیر گفتگو در عراق بسته شده و این کشور وارد طولانی‌ترین بن‌بست سیاسی پس از سقوط رژیم صدام شده است.

در روزهای اخیر دو موضوع در عراق برجسته‌تر شد: برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی و اردوکشی خیابانی. هم برگزاری انتخابات زودهنگام و هم به خیابان آوردن هواداران از سوی جریان صدر مطرح و اجرایی شد.

جریان صدر که در انتخابات گذشته 73 کرسی به دست آورده بود پس از ناکامی برای چینش جدید قدرت مطابق خواست خود، از حضور در پارلمان انصراف داده و مقتدا صدر، رهبر این جریان نیز اعلام کرد از صحنه سیاسی کنار‌ه‌گیری می‌کند.

به نظر می‌رسد مطرح کردن گزاره برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی، تلاش برای حضور مجدد این جریان و رهبر آن در صحنه سیاسی عراق است. این حضور مجدد نیز با هدف کسب کرسی‌های بیشتر در انتخابات زودهنگام و اجرایی کردن هدف پیشین در چینش جدید مطابق میل و خواست خود است. 

طرح برگزاری انتخابات زودهنگام از سوی برخی دیگر از گروه‌های سیاسی عراق مورد پذیرش قرار گرفت و برخی جریان‌ها و شخصیت‌ها از جمله نوری المالکی نیز آن را رد و اعلام کردند تا زمانی که قواعد سیاسی و همچنین اهداف و سیاست‌های دیگر گروه‌ها در عراق مورد پذیرش گروه‌ها قرار نگیرد و انحصارطلبی سیاسی وجود داشته باشد انتخابات نیز منجر به خروج از بن بست سیاسی نشده و صرفاً هزینه اقتصادی بر کشور تحمیل می‌کند. 

جریان صدر برای تثبیت خواسته خود یعنی برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی به کشاندن طرفداران خود در خیابان‌ها و نشان دادن پشتوانه اجتماعی روی آورد. بر همین اساس نیز برای روز شنبه آینده فراخوان تجمع میلیونی داده است.

در مقابل این جریان، چارچوب هماهنگی شیعه نیز با صدور فراخوانی خواستار حضور میلیونی طرفدارانش در دفاع از ثبات و امنیت و احترام به نهادهای حاکمیتی عراق شده است. 

بدون تردید، این شیوه رفتاری نه تنها به خروج از بن‌بست سیاسی منجر نخواهد شد بلکه بر شدت آن می‌افزاید و در عین حال، دشمنان عراق با بهره‌گیری از قدرت رسانه‌ای خود مقصر جلوه دادن جریان‌های شیعی در اذهان عمومی را پیگیری می‌کنند.

در همین راستا، قیس الخزعلی، دبیرکل عصائب اهل الحق عراق خطاب به گروه‌های عراقی گفت: «با صداقت تمام می‌گویم و با پافشاری کامل از شما می‌خواهم فوراً دست از نزاع‌ها یا شیوه تنش و جدال بردارید؛ ما همه برادر خواهیم ماند و دشمن ما یکی است. تنش و بحران‌زایی خدمتی جز به منافع دشمن مشترک نمی‌کند؛ دشمنی که در کمین ما نشسته است.»

آنچه عراق اکنون به آن نیاز دارد، عقلانیت سیاسی گروه‌ها و برتری دادن منافع ملی بر منافع جریانی است و این هدف نیز صرفاً با گفتگوی سیاسی به دست خواهد آمد. 

نویسنده: سيد رضی عمادی

 112

 بیشتر بخوانید:

قیس الخزعلی: تنش‌آفرینی فقط به نفع دشمن مشترک است

فراخوان چارچوب هماهنگی برای برگزاری تظاهرات گسترده در عراق

 درخواست کمیته هماهنگی گروه‌های شیعی عراق برای تشکیل فوری دولت

راهپیمایی حامیان مشروعیت و قانون اساسی عراق در بغداد

درخواست مقتدی صدر برای انحلال پارلمان عراق و برگزاری انتخابات زودهنگام

طرح مصطفی الکاظمی برای برون رفت عراق از بحران سیاسی