شیرین ابوعاقله خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره قطر بود که روز 11 می 2022 در جنین در کرانه باختری توسط نظامی اسرائیلی ترور شد و به شهادت رسید.
فلسطینیها و همچنین شبکه الجزیره قطر بر ترور عمدی وی تأکید دارند، اما ارتش اسرائیل ضمن اذعان به اینکه این جنایت توسط نظامیان اسرائیلی انجام شد، ادعا کرد این جنایت به صورت غیرعمد رخ داده است.
کشتار غیرنظامیان به ویژه خبرنگاران در مواجهه نظامی صهیونیستها با فلسطینیان نه یک اتفاق ناخواسته و استثنا بلکه روندی ثابت و سازمانیافته است. شیرین ابوعاقله به عنوان یک فلسطینی غیرنظامی که از قضا خبرنگار نیز بود مورد هدف نظامیان صهیونیستی قرار گرفته است.
از سال 2000 تاکنون 45 خبرنگار توسط نظامیان صهیونیستی به شهادت رسیدهاند و ترور شیرین ابوعاقله نیز آخرین آن نخواهد بود.
درخواست از دیوان کیفری برای رسیدگی به این جنایت به این دلیل است که این دیوان در فوریه سال 2021 طی بیانیهای صلاحیت خود را جهت رسیدگی به جنایتهای به وقوع پیوسته در سرزمینهای اشغالی شناسایی کرد.
بنابراین، دیوان اکنون صلاحیت رسیدگی به ترور شیرین ابوعاقله را دارد. موضوع دیگر این است که شهادت شیرین ابوعاقله موجب خواهد شد تا دیوان کیفری بینالمللی تصمیمی را که سال گذشته برای ورود و تحقیق درباره جنایت صهیونیستها گرفته است، با جدیت بیشتری پیگیری کند.
کارشناسان حقوقی سازمان ملل متحد پیش از این در بیانیهای اعلام کردند: "ترور شیرین ابوعاقله خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره با لباس خبرنگاری، در حد جنایت جنگی است."
نکته دیگر درباره ارجاع این پرونده به دیوان کیفری این است که مجروح کردن «علی السمودی»، همکار خبرنگار ابوعاقله و هدف قرار دادن «شذی حنایشه»، دیگر همکار آنها در 11 می در جنین نیز ضمیمه پرونده شیرین ابوعاقله شده و خواستار رسیدگی به این دو مورد نیز هستند. بنابراین، دو شاهد زنده نیز این پرونده در دیوان کیفری بینالمللی دارد.
ارجاع این پرونده به دیوان کیفری بینالمللی در شرایطی انجام شد که رژیم صهیونیستی و حامیان خارجی آن به خصوص حامیان غربی آن فشار شدیدی وارد کردند تا این پرونده به دیوان ارجاع نشود.
شکست رژیم صهیونیستی با ارجاع پرونده ابوعاقله به دیوان
با این حال، ارجاع پرونده به دیوان به منزله شکست رژیم صهیونیستی و حامیان آن و همچنین یک پیروزی حقوقی برای فلسطینیها است. به همین دلیل است که صهیونیستها سال گذشته اعتراض شدیدی به شناسایی صلاحیت دیوان برای رسیدگی به تحولات در اراضی اشغالی انجام دادند.
دیوان مطابق اساسنامه خود میتواند شخصی که مرتکب جنایت ترور شیرین ابوعاقله شد را مجازات کند و همچنین میتواند ارتش اسرائیل را نیز در این جنایت مجازات کند، زیرا نظامی که مرتکب شد عضو ارتش اسرائیل بوده و ارتش این رژیم پیش از این به این جنایت اذعان کرده بود. دیوان صلاحیت مجازات اشخاص و نهادها را دارد و حتی مصونیت اشخاص نیز مانعی برای مجازات نخواهد بود.
با این حال، اگرچه ارجاع پرونده به دیوان یک پیروزی حقوقی برای فلسطینیها محسوب میشود اما حتی رسیدگی حقوقی دیوان نیز مانع تکرار چنین جنایتهایی توسط رژیم صهیونیستی نخواهد شد زیرا از یک سو خوی این رژیم جنایتکارانه است و از سوی دیگر قدرتهای غربی به خصوص آمریکا حامی این رژیم هستند و همین حمایت نیز عامل فرار رژیم از مجازاتهای جهانی است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117