ایران پرس: سی و پنجمین سال از تاسیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) می‌گذرد. این جنبش در تاریخ 14 دسامبر سال 1987 توسط شیخ احمد یاسین و شماری از رهبران اخوان المسلمین در باریکه غزه تشکیل شد.

حماس از جمله گروههای فلسطینی است که پس از تأسیس نقش پررنگی را در تحولات این کشور و همچنین در سطح منطقه غرب آسیا ایفا کرد. حماس هم به مقاومت و هم به مشارکت در امور سیاسی اعتقاد دارد. این جنبش از جنبش‌های پیشرو در مبارزه با رژیم اشغالگر قدس است و همواره هدف خصومت و جنایت این رژیم و متحدان غربی و محور سازش‌کار عربی قرار گرفت.

تأثیرگذاری حماس بر مقاومت در فلسطین و منطقه سبب شد این جنبش از سوی محور غربی و برخی از متحدانش در زمره گروه‌های تروریستی قرار گیرد. این در حالی است که حماس از قربانیان تروریسم دولتی رژیم اسرائیل است و شمار زیادی از رهبران و اعضای آن توسط این رژیم ترور شده و به شهادت رسیدند. دلیل تروریستی خواندن حماس نیز این است که بتوانند با این بهانه، ضمن تضعیف آن، از جنایت‌های رژیم صهیونیستی نیز حمایت کنند.

علل اصلی رویکرد تقابلی عربستان و امارات و برخی کشورهای دیگر عربی با حماس

علاوه بر این، درباره حماس در درون کشورهای عربی نیز اجماع وجود ندارد. در حالی که کشورهایی نظیر عربستان و امارات هیچ گونه ارتباطی با حماس ندارند و رویکرد تقابلی با آن در پیش گرفته‌اند، کشورهایی نظیر قطر روابط حسنه‌ای با این جنبش فلسطینی دارند و از آن حمایت می‌کنند. دلیل حمایت قطر از حماس نزدیک بودن آن اخوان المسلمین و داشتن گرایشات اخوانی است، اما علل اصلی رویکرد تقابلی عربستان و امارات و برخی کشورهای دیگر عربی با حماس مربوط به جایگاه آن در محور مقاومت به رهبری ایران، مخالفت آن با سازش با رژیم صهیونیستی و همچنین عدم پیروی آن از سیاست‌های منطقه‌ای ریاض است. به همین دلیل در سال‌های اخیر شمار زیادی از اعضای حماس در عربستان سعودی بازداشت و محاکمه شدند.

موضوع دیگر این است که حماس ضمن اینکه در حوزه نظامی فعالیت می‌کند و در جهت تقویت مقاومت قدم بر می‌دارد، به فرآیند انتخابات و مشارکت سیاسی در فلسطین نیز اعتقاد دارد. در همین راستا، حماس در انتخابات پارلمانی سال 2005 فلسطین شرکت کرد و موفق شد اکثریت پارلمان را در اختیار گرفته و حتی کابینه هم تشکیل داد، اما تشکیلات خودگردان پس از مدت کوتاهی حاضر به پذیرش دولت حماس نشد و کابینه اسماعیل هنیه پس از 15 ماه در ژوئن 2007 فروپاشید. پیروزی در انتخابات سال 2005 برخورداری حماس از پشتوانه گسترده مردمی در فلسطین را ثابت کرد و به همین دلیل نیز از سال 2005 تاکنون انتخاباتی در فلسطین برگزار نشد. تشکیلات خودگردان نگران است با برگزاری انتخابات، زمینه پیروزی مجدد حماس و تشکیل دولت جدید توسط این جنبش فراهم شود.

حماس بین مقاومت و سیاست پیوند برقرار کرد و سیاست هرگز در مقابل پروژه مقاومت نبوده

اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در سخنانی به مناسبت سی و پنجمین سالروز تاسیس این جنبش گفت: «حماس بین مقاومت و سیاست پیوند برقرار کرد و سیاست هرگز در مقابل پروژه مقاومت نبوده و حتی زمانی که ما در انتخابات پیروز شدیم و دولت تشکیل دادیم، مقاومت را حفظ کردیم و مقاومت در سایه دولت حماس روز به روز قوی‌تر شد تا جایی که کار به تشکیل ارتش قسام به فرماندهی محمد ضیف کشیده شد.»

نکته مهم دیگر درباره حماس این است که راهبردهای این جنبش در جهت دفاع از فلسطین و آرمان‌های آن، مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی، حمایت از ماهیت و هویت فلسطینی قدس و مسجد الاقصی و آزادی اسرای دربند فلسطینی است. در همین راستا، اسماعیل هنیه، تأکید کرد که حماس از زمان تاسیس بر مواضع سیاسی خود ثابت بوده و استراتژی آن واضح و روشن است و هرگز تغییری در اصول و مواضع آن و شیوه نبرد با دشمن صهیونیستی رخ نمی‌دهد.

نويسنده: سید رضی عمادی

113

بیشتر بخوانید:

هنیه: تغییری در شیوه نبرد حماس با دشمن صهیونیستی رخ نخواهد داد