سوریه و ترکیه بامداد دوشنبه گذشته شاهد زلزله ۷.۸ ریشتری بودند. مطابق آخرین آمار اعلام شده، این زلزله در سوریه تاکنون حدود ۳ هزار کشته و بیش از ۵ هزار زخمی داشته است.
زلزله ۷.۸ ریشتری سوریه یکی از بزرگترین فجایع طبیعی این کشور است که این کشور در طول تاریخ خود مواجه شد. این زلزله در شرایطی است که سوریه از سال ۲۰۱۱ تاکنون شاهد جنگ با تروریستها است، جنگی که تبعات بسیار سنگینی در ابعاد مختلف داشته است.
زلزله زدگان در هر کشوری اعم از صنعتی یا در حال رشد، به کمکهای بشردوستانه خارجی نیاز دارند که این در سوریه به دلیل جنگ ۱۲ سال اخیر با تروریستها، وخیمتر است. با این حال، آنچه این فاجعه را برای سوریه سنگینتر کرده، ملاحظات سیاسی قدرتهای غربی برای ارسال کمکهای بشردوستانه به این کشور است.
اشکال مختلف ملاحظات سیاسی در قبال سوریه
شکل اول، جلوگیری از امدادرسانی به زلزله زدگان و کمک به زیر آوار ماندگان است. آمریکا به هیچ کشوری اجازه نمیدهد به زلزله زدگان سوری کمک کنند چون سوریه تحت تحریم واشنگتن قرار دارد. صرفا چند کشور مثل ایران و الجزایر بیاعتنا به تحریمهای غرب وارد سوریه شده و در حال امدادرسانی به مردم هستند، اما با توجه به وسعت بحران و حجم خسارتها، این کمکها اصلا کافی نیستند. به گفته مقامات رسمی سوریه و کارشناسان، شاید چند ده هزار انسان هنوز زیر آوار هستند و میشود بسیاری از آنها را نجات داد.
شکل دوم، تداوم اعمال فشار بر نظام سوریه و استفاده سیاسی از زلزله است. همچنان جنگ روانی علیه نظام سوریه ادامه دارد و رسانههای وابسته به غرب و مخالف دولت دمشق، مدعی هستند دولت از کمک به زلزله زدگانی که مخالف نظام هستند، خودداری میکند. بی بی سی فارسی در گزارشی مدعی شد بیش از ۴ میلیون مخالف نظام سوریه در مناطق زلزله زده از کمک دولت محروم هستند. این ادعا در حالی است که دولت سوریه به دلیل حضور تروریستها در برخی مناطق، محدودیت ارسال کمک دارد و تاکنون بارها نیز خواستار ارسال کمکهای بشردوستانه شده است.
شکل سوم ملاحظات سیاسی این است که طی روزهای گذشته آنچه از لابهلای صدها خبر مربوط به زلزله، کاملا قابل لمس بوده، این است که اخبار زلزله ترکیه خیلی بیشتر از اخبار زلزله سوریه، تحت پوشش رسانههای بینالمللی قرار گرفته است. این رویکرد جهتدار رسانهای در امتداد سیاست غیرانسانی قدرتهای غربی قرار دارد. این رویکرد رسانهای جهتدار میتواند مرگ بیشتر زلزله زدگان سوری باشد.
با توجه به این ملاحظات پررنگ سیاسی، «آدلاید مارچانگ» مقام ارشد سازمان جهانی بهداشت روز سهشنبه هشدار داد که زلزله شدید بامداد دوشنبه که تا کنون هزاران کشته در ترکیه و سوریه به جای گذاشته، میتواند زندگی میلیونها نفر را در این کشور تحت تاثیر قرار دهد.
116
بیشتر بخوانید:
آمار قربانیان زلزله مرگبار ترکیه و سوریه از چهارهزار نفر گذشت