ایران پرس: در حالی که عربستان سعودی و یمن گام‌های مهمی برای پایان دادن به جنگ برداشتند، فشارهای آمریکا به ریاض مانع اصلی اعلام پایان جنگ است.

هیئت عربستانی در نیمه آوریل وارد صنعا، پایتخت یمن شد. این نخستین سفر هیئت عربستانی به یمن پس از آغاز جنگ در سال ۲۰۱۵ بود. سفر هیئت سعودی به صنعا در شرایطی انجام شد که پیش از این عربستان سعودی حتی حاضر به گفتگو با انصارالله و دولت مستقر در صنعا نمی شد. این سفر به منزله به رسمیت شناختن دولت مستقر در صنعا از سوی ریاض بود.

همزمان با سفر هیات عربستانی، هیئت عمانی نیز به یمن سفر کرد. همزمانی سفر این دو هیئت نشان از جدی بود طرفهای دیگر برای پایان دادن جنگ بود زیرا هیئت عمانی مورد اعتماد هر دو طرف عربستانی و یمنی قرار داشت.

شیرین العدیمی، تحلیلگر مسائل غرب آسیا نوشت: سفر هیئت سعودی که نقطه عطف آن دست دادن مهدی المشاط از یمن و محمد الجابر سعودی بود، یک تغییر چشمگیر در جنگ طولانی نامتقارن و محاصره ای را نشان می دهد که تا کنون بیش از 375 هزار یمنی را کشته و میلیون ها نفر را به مرگ از گرسنگی کشانده است.

با وجود اینکه، در گام نخست توافق های مهمی به دست آمد و آزادی اسرا به عنوان یکی از بندهای توافق اجرایی شد، اما تحولات بعدی نشان داد که هنوز توافق نهایی برای پایان دادن به جنگ محقق نشد.

عامل اصلی وقفه در این توافق، کارشکنی و فشار آمریکا است. واشنگتن که از توافق ایران و عربستان برای احیای روابط ناراضی است و آن را در راستای منافع خود نمی‌داند به دولت عربستان سعودی برای متوقف کردن توافق با یمن فشار وارد می کند.

علی القحوم عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن با تأکید بر اینکه حرکت به سمت صلح، موضع درست و صحیحی است، خاطر نشان کرد: عربستان سعودی باید از زیر لوای آمریکا خارج شود. عربستان باید فشارهای غرب برای ادامه جنگ و محاصره یمن را دفع کند. هدف غربیها این است که عربستان در باتلاق یمن گرفتار شود و با همسایگانش دشمن باشد که در پس آن، اهداف استعماری روشنی وجود دارد.

«محمد البخیتی» عضو ارشد جنبش انصارالله یمن نیز در گفت وگو با شبکه المیادین تاکید کرد که آمریکا و انگلیس خواهان تحقق صلح در یمن نیستند و هر زمان احساس کنند پیشرفتی در مذاکرات حاصل شده است، تلاش می کنند که این پیشرفت‌ها به نتیجه نرسد و در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات، گزینه همه جانبه نظامی روی میز قرار دارد.

مخالفت آمریکا با توافق عربستان و یمن برای پایان دادن به جنگ دلایل زیادی دارد اما یکی از مهم‌ترین دلایل این است که آمریکا تمایل ندارد پایان این جنگ بدون مشارکت آمریکا محقق شود و یا کشورهایی نظیر چین یا جمهوری اسلامی ایران به پایان جنگ کمک کنند. در همین حال، واشنگتن بر این باور است که پایان جنگ در شرایط کنونی به نفع محور مقاومت در منطقه غرب آسیا  و به ضرر منافع رژیم صهیونیستی خواهد بود.

بر این اساس، آمریکا در مسیر توافق عربستان و یمن برای پایان دادن به جنگ کارشکنی کرده و به دولت ریاض برای متوقف کردن مذاکرات فشار وارد می کند.

نویسنده: سید رضی عمادی

116