ممبران تصفیه آب به طوری ساخته شده است که درون آن را چند لایه نازک تشکیل می‌دهند که این لایه‌ها بر روی یک لوله که نافی نام دارد به شکل پاکت‌های جدا به دور هم پیچیده شده‌اند.

 

 

زمانی که آب وارد این فیلتر می‌شود از بین این فیلتر می‌گذرد و در حین عبور از این فیلتر ذرات ناخالصی از آن زدوده می‌شوند و آب پاک شده و عاری از ذرات ناخالصی از طرف دیگر این فیلتر خارج می‌شود. این فیلتر از جنس کامپوزیت تولید می‌شود لایه‌هایی که اطراف این فیلتر را تشکیل می‌دهند عبارت‌اند از:

لایه‌ای تنیده شده که از پلی استر ساخته شده است
لایه‌ای که از جنس پلی سلفون ساخته شده است و ریز متخلخل می‌باشد
لایه انتهایی و رویی‌ترین لایه که بسیار نازک می‌باشد و به شکل حصاری روی لایه‌های زیرین قرار دارد از جنس پلی آمید ساخته شده است.
شاید برای شما هم سؤال پیش آید که این فیلتر از چه تعداد لایه تشکیل شده است. فیلتر ممبران صنعتی از سی لایه و حتی بیشتر تشکیل شده است که همه‌ی این لایه‌ها به دو نافی پیچیده می‌شوند. تعداد فیلتر ممبران در دستگاه‌های صنعتی نیز متفاوت است که با توجه به نوع طراحی هر دستگاه به تعداد مناسب برای آن دستگاه فیلتر ممبران استفاده می‌شود که به صورت سری و پشت سر هم در لوله پرشروسل قرار می‌گیرند.

انواع فیلترهای ممبران

فیلترهای ممبران با توجه به ویژگی‌هایی که دارند به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. یکی از عواملی که باعث تقسیم بندی انواع این فیلترها شده است نوع دستگاهی می‌‍‌باشد که فیلتر قرار است در آن به کار برده شود.

جهت خرید فیلتر ممبران فیلمتک به آبین مراجعه فرمایید.

ممبران اسمز معکوس

این نوع فیلتر در دستگاه‌ها و تجهیزاتی که برای تصفیه آب آشامیدنی از روش اسمز معکوس استفاده می‌کنند، به کار گرفته می‌شود. آب با ناخالصی‌های فراوانی که دارد توسط فشار پمپ از این فیلترها عبور داده می‌شود و در این مسیر حجم زیادی از آلاینده‌های خود را از دست می‌دهد. مواردی که با ممبران اسمز معکوس قابل حذف هستند، شامل نمک و یون، نیترات‌ها، سرب، کلر، سولفات و کلرامین می‌باشد. عملیات حذف کردن این موارد تاثیر بسیار بسزایی بر کیفیت آب خروجی از دستگاه دارد.

ممبران نانوفیلتراسیون

فیلتر نانوفیلتراسیون از دو بخش ساخته می‌شود. یک بخش نقش محافظت کننده در برابر فشار را دارد و دیگری نقش جدا کننده آب از ناخالصی‌ها را برعهده دارد. زمانی که این فیلتر که دارای منافذی به اندازه یک نانو است در دستگاه قرار می‌گیرد، می‌تواند مانع ورودی ذراتی به اندازه 0.0001 شود. وقتی که آب از این فیلتر عبور کند، تنها یون‌ها و مواد مفید برای بدن انسان در آن باقی خواهد ماند.

ممبران اولترا فیلتراسیون

این نمونه از فیلترها بر اساس غشای نیمه تراوا عمل می‌کنند و برخلاف نوع نانوفیلتراسیون قادر به حذف ذرات مولکولی کوچک و یون‌ها نمی‌باشدفیلترهای اولترا فیلتراسیون در برابر کلر مقاومت بالایی دارد و حتی می‌توان برای شستشو و تمیز کردن آن‌ها از کلر استفاده کرد.

 

آنتی اسکالانت و تاثیر استفاده از آنتی اسکالانت نامرغوب

آنتی اسکالانت به عنوان یک ماده ضد رسوب به بخش پیش تصفیه آب شیرین کن های صنعتی اضافه می شود. قبل از انتقال آب به فیلتر ممبران، باید آنتی اسکالانت با غلظت مناسب به جریان آب ورودی تزریق شود. مواد شیمیایی به کار رفته در فرمول آنتی اسکالانت ها، از تشکیل رسوب مواد معدنی مختلف بر سطح غشای ممبران جلوگیری می کند.

نکته ای که در استفاد از آنتی اسکالانت ها در سیستم های تصفیه آب صنعتی وجود دارد، دوز تزریق آنهاست. علاوه بر این باید از آنتی اسکالانت های مرغوب برای این کار استفاده شود. استفاده از آنتی اسکالانت های نامرغوب، باعث ایجاد مشکلات زیر در دستگاه تصفیه آب صنعتی و ممبران آن می شود.

کاهش ظرفیت تولید در دستگاه

افزایش میزان نمک های محلول در آب دستگاه

افزایش فشار در پمپ طبقاتی دستگاه و کاهش طول عمر آن

افزایش میزان برق مصرفی در فرایند RO

کاهش طول عمر ممبران و نیاز به تعویض زود هنگام آن

نحوه عملکرد آنتی اسکالانت Abin در سیستم های تصفیه آب اسمز معکوس، ایجاد اختلال در واکنش های تولید رسوبات معدنی می باشد. به عبارت دیگر آنتی اسکالانت توسط برخی از مواد در ساختارش، می تواند سرعت واکنش ترکیب قلیایی با کلیه یون های فلزی در آب را کاهش دهد. در این حالت در مدت زمان عبور آب از غشای پلی آمید ممبران، امکان تشکیل رسوب از بین می رود.

در تمامی سیستم هایی که در آنها از فناری های غشایی استفاده شده است، امکان گرفتگی و رسوب منافذ وجود دارد، که مهم ترین آنها سیستم های آب شیرین کن RO صنعتی می باشند.

میزان تزریق انواع ضد رسوب، به فاکتورهایی مثل آنالیز آب، میزان دبی، دما، PH، منبع آب، نوع ممبران و هم چنین نحوه آرایش ممبران ها بستگی دارد. به طور کلی و معمول، میزان تزریق آنتی اسکالانت ها در محدوده 1 تا 6 ppm می باشد. برای این که اهمیت استفاده از آنتی اسکالانت و تاثیر آن بر ممبران واضح تر شود، در زیر به مشکلات ناشی از استفاده نکردن از آنتی اسکالانت در سیستم های RO صنعتی می پردازیم.

1- کاهش کیفیت و مقدار جریان آب عبوری

2- افزایش افت فشار و مصرف انرژی و هزینه ناشی از آن

3- شست و شوی بیش تر و با فواصل زمانی کمتر، برای بهبود عملیات که در نهایت منجر به کاهش عمر مفید غشاها و افزایش هزینه ها می شود.

4- از کار افتادگی های بلند مدت و مکرر دستگاه

5- از بین رفتن غشای ممبران در برخورد با کریستال های رسوب مواد معدنی

یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از بروز مشکلات بیان شده، استفاده از آنتی اسکالانت های مرغوب می باشد.

نامرغوب بودن آنتی اسکالانت، باعث می شود دفعات نیاز به شست و شوی ممبران افزایش پیدا کند. این کار برای دستگاه های تصفیه آب به هیچ وجه سودمند نیست. هم چنین این ماده با کیفیت پایین می تواند باعث تعویض زود هنگام ممبران می شود و همین موضوع هم باعث کاهش طول عمر ممبران و در دراز مدت، تخریب کلی دستگاه می شود.

علاوه بر ممبران، استفاده از آنتی اسکالانت نامرغوب می تواند باعث کاهش طول عمر پمپ نیز شود. از همه مهم تر آنتی اسکالانت نامرغوب، باعث تولید آبی با کیفیت پائین نیز می گردد.