ایران‌پرس: روسیه به عنوان یکی از اعضای مهم گروه 1+4 به رغم مخالفت شدید آمریکا، همواره بر لزوم اجرای مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمله لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران تاکید کرده است.

«سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه روز سه شنبه بر توسعه همکاری های فنی و نظامی ایران و روسیه تاکید کرد و گفت: هیچ گونه محدودیتی از طرف شورای امنیت سازمان ملل برای همکاری با ایران در حوزه فنی - نظامی وجود ندارد و دو کشور به طور کامل حق دارند در این عرصه با یکدیگر همکاری کنند.

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه افزود: در همکاری فنی و نظامی با جمهوری اسلامی ایران، که بدون شک حق تامین توانمندی دفاعی خود را دارد، روسیه به تعهدات بین المللی کاملا پایبند است و از اولویت حفظ ثبات و امنیت منطقه پیروی می کند.

موضع روسیه در زمینه همکاری های نظامی با ایران از دو جنبه دارای اهمیت است.

نخست اینکه روسیه به عنوان یکی از قدرت های بین المللی و رقیب آمریکا همواره از سیاست های یکجانبه گرایانه این کشور که صرفا برمبنای منافع و اهداف واشنگتن اتخاذ و اجرا شده اند، انتقاد کرده است. یکی از مظاهر این امر، موضع زورگویانه و غیرمنطقی دولت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری کنونی آمریکا در زمینه لزوم تداوم تحریم های تسلیحاتی ایران بوده است. واشنگتن به منظور تحقق این خواسته، جنگ روانی گسترده ای را از اواسط سال 2019 به راه انداخت .

«مایک پمپئو»، وزیر امورخارجه این کشور بارها مدعی شد که پایان تحریم های تسلیحاتی ایران موجب ایجاد مسابقه تسلیحاتی درمنطقه، تقویت قدرت منطقه ای ایران و متحدان آن و به خطر افتادن امنیت رژیم صهیونیستی خواهد شد.

دولت ترامپ هم چنین تلاش خود را بر متقاعد ساختن اعضای شورای امنیت سازمان ملل برای تحقق این خواسته واشنگتن متمرکز کرده و پیش‌ نویس قطعنامه‌ ای را به شورای امنیت ارائه داد و خواستار تداوم تحریم تسلیحاتی ایران شد؛ با این حال، 13 عضو از 15 عضو شورای امنیت با آن مخالفت کردند.

دولت ترامپ پس از این ناکامی بزرگ، تلاش کرد تا با ادعای اینکه هنوز عضو برجام است و به بهانه نقض اساسی برجام از جانب ایران، تحریم های بین المللی علیه ایران را بازگرداند. اما شورای امنیت در نهایت با این تلاش ها مخالفت کرد . با این حال، دولت ترامپ به طور یکجانبه مدعی شد که این تحریم ها از 20 سپتامبر 2020 بار دیگر به اجرا درآمده است؛ ادعایی که با بی اعتنایی جهانی مواجه شده است.

مساله دوم این است که اساسا هیچ کشور ثالثی حق و صلاحیت دخالت در روابط دو جانبه کشورهای دارای حاکمیت را ندارد. بدین ترتیب روسیه و ایران در چارچوب منافع و اهداف خود از این حق برخوردار هستند که روابط نظامی و تسلیحاتی داشته باشند.

به گفته «ایگور کوروتچنکو» Igor Korotchenko کارشناس نظامی روس، بر اساس قوانین بین‌ الملل، هیچ ممنوعیتی در مورد همکاری تسلیحاتی با ایران وجود ندارد و روسیه بر این امر مهم تاکید دارد.

واشنگتن مدعی شده بود که روسیه قصد فروش تسیحات به ایران را پس از پایان تحریم تسلیحاتی دارد. این ادعا در واقع با هدف وابسته نشان دادن تهران به واردات تسلیحاتی مطرح شده بود. درحالی که ایران ظرف 40 سال گذشته با دلیل مواجه شدن با انواع تحریم های تسلیحاتی، راه چاره را در خودکفایی داخلی دانسته و توانسته گام های بزرگی در زمینه توسعه و ساخت انواع تسلیحات بردارد.

سید رضا میرطاهر

115

بیشتر بخوانید:

تاکید روسای جمهور روسیه و چین بر مشارکت راهبردی و همکاری در عرصه بین‌المللی

روسیه: استقرار موشک‌های آمریکایی در اروپا واکنش مسکو را در پی خواهد داشت