تولد و محل زندگی ایلان ماسک
ایلان ماسک متولد سال ۱۹۷۱ در آفریقای جنوبی است و تابعیت کانادایی و سپس آمریکایی دارد. مادر او کانادایی است و پدرش به همین کشور آفریقای جنوبی تعلق دارد، اما او از نظر قانونی شهروند سه کشور آفریقای جنوبی، کانادا و آمریکا محسوب میشود. محل زندگی ایلان ماسک در حال حاضر ایالت تگزاس آمریکاست.
تحصیلات ایلان ماسک
رشته تحصیلی ایلان ماسک در مقطع کارشناسی، فیزیک و اقتصاد بوده و در دانشگاه پنسیلوانیا تحصیل کرده است. ایلان ماسک در دوره دکترای دانشگاه استنفورد برای تحصیل در فیزیک انرژی ثبت نام کرد که پس از دو روز تحصیل در این دانشگاه، تصمیم به ترک تحصیل گرفت و شرکت Zip2 که شرکتی برای تبلیغات آنلاین کسب و کارها بر اساس موقعیت جغرافیایی آنها است را تاسیس کرد. بنابراین آخرین مدرک تحصیلی ایلان ماسک را – به شکل رسمی – باید همان اقتصاد و فیزیک در نظر گرفت.
فعالیتهای ایلان ماسک
شهرت ایلان ماسک به خاطر اندیشه پیشرو او در زمینه تکنولوژی و تلاش برای توسعه تکنولوژی است. نخستین فعالیت جدی ایلان ماسک، مشارکت در تاسیس شرکت PayPal (پی پل) بود. وی در تاسیس شرکتهای دیگری نیز مشارکت داشته است: خودروسازی تسلا، Solarcity (سولارسیتی تامین کننده خدمات حوزه انرژی و به طور خاص انرژی خورشیدی است)، SpaceX (پروژه های فضایی)، Zip2 (شرکتی برای تبلیغات آنلاین کسب و کارها بر اساس موقعیت جغرافیایی آنها)، Neuralink (برای توسعه ارتباط مستقیم مغز انسان و کامپیوتر فعالیت میکند).
تسلا، اصلیترین برند ایلان ماسک و شگفتی در صنعت خودروسازی
تسلا موتورز یک شرکت آمریکایی است که فعالیت رسمی خود را در سال 2003 آغاز کرده است. تسلا موتورز را که یک شرکت سهامی عام است، معمولاً با نام ایلان ماسک میشناسند که امروز، مدیرعامل، رییس هیات مدیره و بزرگترین سهامدار آن است، اما تسلا موتورز توسط مارتین اِبِرهارد و مارک تارپِنینگ تاسیس شده و ایلان ماسک بعداً به این شرکت ملحق شده است. شرکت تسلا موتورز به احترام نیکولا تسلا از مخترعان بزرگ برق و الکترونیک، تسلا نامگذاری شده است. محصول کلیدی شرکت تسلا، خودروهای تمام الکتریکی آن هستند که در مدلهای روداستر، S، X و 3 عرضه میشوند.
تسلا که ارزش آن در ماه اکتبر به بیش از هزار میلیارد دلار در والاستریت رسید، همچنان بر بازار محبوب خودروهای الکتریکی تسلط دارد. ایلان ماسک در گفتوگویی به تایم گفت: «هدف ما با تسلا همیشه این بوده است که الگو در صنعت خودروسازی باشد، با این امید که سایر تولیدکنندگان نیز خودروهای الکتریکی تولید کنند.» ماسک چند هفته پیش در توییتر یک نظرسنجی راه انداخت و از فالوئرهایش پرسید که آیا باید ۱۰ درصد از سهام خود در این شرکت را بفروشد یا خیر. اکثریت شرکتکنندگان در این نظرسنجی گفتند که موافق این کار هستند. آقای ماسک از آن زمان تاکنون بیش از ۱۱ میلیون سهم تسلا را فروخته است.
انتخاب ایلان ماسک به عنوان شخصیت سال
ایلان ماسک در سال ۲۰۲۱ به عنوان چهره سال یا شخصیت سال نشریه تایم انتخاب شد. این انتخاب اگر چه برای بسیاری از رسانههای جهان غیرمنتظره نبود، اما بدون منتقد هم باقی نماند و از سوی برخی رسانههای چپ مانند گاردین به عنوان بدترین انتخاب ممکن توصیف شد. «ادوارد فلسنتال»، رئیس مجله تایم در مطلبی نوشت: «شخصیت سال نشانگر تاثیرگذاری است. تعداد کمی از مردم به اندازه آقای ماسک بر زندگی روی زمین و بهطور بالقوه زندگی خارج از زمین تاثیر دارند.» خبرنگار تایم در توضیح خود از این کارآفرین میلیاردر مینویسد: «آقای ماسک که زندگی خود را صرف به چالش کشیدن حسودان کرده است، بهنظر میرسد که اکنون در جایگاه آنها قرار گرفته است.»
ثروتمندترین فرد جهان
سرمایه ایلان ماسک تا اواسط سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۱۷۰ میلیارد دلار برآورد میشد. با افزایش سریع ارزش بازار شرکت تسلا و عبور آن از یک میلیارد دلار، ثروت ایلان ماسک هم – که سهامدار اصلی تسلا محسوب میشود – افزایش یافت. وال استریت ژورنال اکتبر سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که ثروت ماسک اکنون به ۳۰۰ میلیارد دلار نزدیک میشود. با این حال، مجله فوربس، ایلان ماسک را ثروتمندترین فرد جهان معرفی کرد و ثروت آن را ۲۶۵.۴ میلیارد دلار تخمین زده است. برآورد میشود بخش عمدهای از ثروت ایلان ماسک از طریق شرکت خودروسازی تسلا موتورز کسب شده باشد. این نکتهای است که نشریه فوربس در معرفی ایلان ماسک به آن اشاره میکند و نقش سایر شرکتهای ایلان ماسک را بزرگ در نظر نمیگیرد.
اهداف فضایی ایلان ماسک
ایلان ماسک علاوه بر فعالیت در حوزه خودروسازی، در بخش فضایی نیز فعالیت میکند. اسپیسایکس در ماه آوریل برنده قراردادی انحصاری با ناسا برای فرستادن نخستین فضانوردان به ماه شد. این شرکت در ماه سپتامبر چهار گردشگر فضایی را به فضا فرستاد که نخستین ماموریت در سفر فضانوردان غیرحرفهای بود. آقای ماسک با اشتیاق درباره برنامههای خود برای سفر به مریخ نیز سخن میگوید. وی در حوزه فضا به تایم گفت: «هدف کلی این است که اجازه دهیم حیات در چندین سیاره توسعه یابد و بشریت را به یک تمدن فضایی تبدیل کنیم.» هدف بزرگ بعدی ساخت یک شهر خودمختار در مریخ و آوردن حیوانات و موجودات زمینی است، شبیه کشتی نوح آینده.
ایلان ماسک و ارز دیجیتال
ایلان ماسک به تکنولوژی بلاکچین و به طور خاص، قدرت ارز دیجیتال اعتقاد دارد. او در مقاطعی روی بیت کوین سرمایه گذاری کرده و درباره دوج کوین و سایر ارزها هم اظهارنظرهای فراوان دارد. نباید فراموش کنیم که او با توجه به قدرت اقتصادی شرکتهایش توانایی نوسانگیری بالایی دارد و تحلیلهایش به منفعتطلبی آلوده است، چنانکه زمانی تسلا پس از خرید بیت کوین اعلام کرد خودروهایش را با بیت کوین میفروشد و پس از گران شدن بیت کوین (و احتمالاً نوسان گیری) این سیاست را متوقف کرد.
نکته پایانی
اگر در جستجوی کتابی هستید که با چارچوب مشخصتر و نیز با مراجعه به منابع معتبرتر، زندگینامه ایلان ماسک را بررسی کرده باشد، میتوانید کتاب اشلی ونس را با عنوانِ «تسلا، اسپیس ایکس و جستجوی یک آیندهی خارق العاده» را بخوانید. این کتاب داستان زندگی ایلان ماسک را به زبانی ساده و شیوا روایت کرده است.
نویسنده: سید رضی عمادی
// 114