تحلیل:

ایران پرس: برخی منابع خبری گزارش دادند که مذاکرات آتش‌بس غزه در قاهره بدون دستیابی به توافق پایان یافته است.

گفت‌وگوهای آتش بس غزه و آزادی اسرا که با میانجیگری ایالات متحده آمریکا، مصر و قطر در قاهره برگزار شد، نخستین دور این مذاکرات نبود. پیش از این در دوحه پایتخت قطر نیز مذاکرات دو روزه ای برگزار شد.

آمریکا پس از دور قبلی مذاکرات که در دوحه برگزار شد، اعلام کرد: "به منظور کاهش اختلافات، «پیشنهادهای حد وسطی» ارائه کرده است." با این حال، مذاکرات قاهره نیز با شکست مواجه شد و همچنان آتش بس در غزه دور از دسترس است.‌

این در حالی است که پیش‌تر رسانه‌هایی از جمله اکسیوس و تایمز اسرائیل به نقل از مقام‌های آمریکایی که نخواسته بودند نام‌شان فاش شود، از «سازنده» بودن مذاکرات قاهره خبر داده و گفته بودند که این مذاکرات طی روزهای آینده پی گرفته خواهد شد.

یکی از دلایل اصلی شکست مذاکرات آتش بس مربوط به مطالبات و کارشکنی رژیم صهیونیستی است.

هیات حماس می‌گوید که اسرائیل از تعهدات خود مبنی بر خروج نیروهایش از محور فیلادلفیا وقتی که آتش بس آغاز شود، عقب نشینی کرده و شروط اضافی دیگری مانند غربالگری از آوارگان را وقتی که آنها بخواهند به مناطق خالی از سکنه خود در شمال نوار غزه بازگردند پیش کشیده است. این مطالبه‌ و کارشکنی تل آویو در تعارض با توافق اولیه در دوم ژوئیه است.

«اسامه حمدان» یکی از مقامات جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در این زمینه گفت: "ما بحث در مورد پس گرفتن آنچه در 2 ژوئیه بر سر آن توافق کردیم یا اضافه کردن شروط جدید را نمی‌پذیریم."

عامل دیگر شکست مذاکرات قاهره این است که اسرائیل سعی دارد حماس را از دایره مدیریت غزه حذف و این باریکه را غیر نظامی کند.

این از اهداف اصلی نسل کشی رژیم صهیونیستی در غزه است. حماس اگرچه شهدای زیادی در ۱۱ ماه جنگ داده است، اما بر خروج کامل نظامیان صهیونیست از غزه و آتش بس دائمی تاکید دارد.

به گفته «عزت الرشیق» یکی از اعضای ارشد حماس، هر توافقی باید شامل آتش بس دائمی و خروج کامل اسرائیل از غزه باشد. این در حالی است که «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل اصرار دارد که حضور اسرائیل در گذرگاه فیلادلفیا یعنی نوار حائل ۱۴ کیلومتری که مصر را از اسرائیل و نوار غزه جدا می‌کند، برای جلوگیری از مسلح شدن مجدد حماس حیاتی است، در حالی که حماس و مصر خواهان خروج کامل نیروهای اسرائیلی از این گذرگاه هستند.

شبکه تلویزیونی «الحدث» وابسته به عربستان سعودی روز یکشنبه (4 شهریور) گزارش داد که هیات‌های میانجی‌ مصری به مقام‌های حماس گفته‌اند که قاهره همچنان مخالف هرگونه حضور دائمی اسرائیل در طول گذرگاه مرزی است. بر اساس این گزارش، مصر خواستار آن است که اسرائیل کنترل گذرگاه مرزی رفح را در روزهای اول پس از دستیابی به آتش‌بس احتمالی رها کند.

نکته پایانی اینکه؛ کارشکنی صهیونیست‌ها در مذاکرات آتش بس در غزه در حالی است که کابینه اسرائیل در عرصه داخلی به شدت زیر فشار افکار عمومی برای دستیابی به توافق قرار دارد.

در شب پیش از مذاکرات قاهره، خانواده ۱۰۹ تن از اسرای اسرائیلی با برگزاری تجمع اعتراضی در تل‌آویو خواستار دستیابی به توافق شدند. نتانیاهو، اما همچنان به خواسته خانواده‌های اسرای صهیونیست بی تفاوت است.‌

نویسنده: سیدرضی عمادی

117