در این دیدار روند فعلی همکاری های دفاعی تهران و ایروان و چشم انداز گسترش روابط متقابل بررسی شد.
در جریان نشست مقام های عالیرتبه نظامی ایران و ارمنستان، طرفین پیرامون روابط دوجانبه و موضوعات منطقهای گفت و گو کردند.
در جریان این دیدار، همچنین وزیران دفاع ایران و ارمنستان درباره مسائل بین المللی و منطقه ای تبادل نظر کردند و بر مواضع خود در مورد ایجاد صلح و ثبات بلندمدت در قفقاز جنوبی تاکید کردند.
در عین حال، دو طرف در خصوص موضوعات مورد علاقه، توافقات مهمی به دست آورده اند.
تردیدی نیست که سفرهای سالانه منظم و برنامه ریزی شده مقام های ایران و ارمنستان، نشان دهنده توجه و اراده سیاسی رهبران تهران و ایروان برای گسترش هرچه بیشتر روابط دوجانبه است.
علی الخصوص که در دیدارهای مقام های دوکشور همسایه ، پیگیری توافقات دوجانبه از جمله اولویت های اصلی هر دور از مذاکرات متقابل قلمداد می شود.
سفر رسمی وزیر دفاع ارمنستان به تهران در شرایطی انجام شده است که هیجدهمین نشست کمیسیون مشترک هماری های ایران و ارمنستان در ماه گذشته در تهران برگزار شد.
در جریان نشست هیجدهم اقتصادی تهران و ایروان ضمن تاکید بر تعمیق و گسترش روابط ایران و ارمنستان، بر افزایش سطح همکاری های متقابل به 3 میلیارد دلار تاکید کرده اند.
این واقعیت را نمی توان نادیده گرفت که پس از پایان جنگ دوم قره باغ و حل و فصل مشکلات باکو و ایروان، مقام های تهران و ایروان با امضای اسناد مهم همکاری، توانسته اند سطح روابط متقابل را از دو همسایه عادی به دو کشور یک همسایه بسیار مهم و شریک راهبردی در روابط اقتصادی و تجاری تبدیل کنند.
به همین دلیل، سفرهای متعدد مقام های تهران و ایروان برای هر دو کشور حائز اهمیت است.
علاوه بر همکاری های دوجانبه، مقام های دولت ارمنستان در طول سه سال گذشته همواره تلاش کرده اند تا در ارتباط با همکاری های منطقه ای گام های بلندی بردارند.
به عنوان مثال، در آستانه برگزاری نشست مهم و استراتژیک 3+3 در تهران در ماه اکتبر گذشته، «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان در دیدار با «مهدی سبحانی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در ایروان بر گسترش روابط ارمنستان با ایران تاکید کرده بود.
«نیکول پاشینیان» همچنین گفته بود، ارمنستان به ویژه به فرآیند یکپارچه سازی زیرساختهای راه آهن در منطقه قفقاز جنوبی اهمیت میدهد.
متعاقب آن، اظهارات مقام های دولت ایروان در نشست منطقه ای ماه اکتبر در تهران نشان داد که مقام های ارمنی به جنگ با جمهوری آذربایجان تمایل چندانی ندارند و درصدد همکاری های مشترک با کشورهای همسایه به ویژه در زمینه های اقتصادی، تجاری، امور حمل و نقل و ترانزیت هستند.
ناگفته نماند که یکی از مهمترین همکاری های ایران و ارمنستان، مشارکت در دالان بین المللی و استراتژیک شمال - جنوب است.
در حقیقت، ارمنستان یکی از چهار مسیر اصلی به منظور انتقال در مسیر این دالان بین المللی محسوب می شود و همین امر ارمنستان را از اهمیت زیادی برخوردار کرده است.
به همین دلیل است که مقام های ایرانی و ارمنی ضمن تاکید بر برگزاری نشست های مشترک با ایران در هر شش ماه ، سفرهای متقابل متعددی نیز به تهران و ایروان انجام می دهند تا بر اجرای طرح های مشترک همکاری نیز نظارت بیشتری داشته باشند.
در مجموع، باید گفت: سفرهای متقابل مقام های تهران و ایروان از جمله سفر وزیر دفاع ارمنستان به تهران، همگی در راستای اجرای توافقات مهم و همکاری های متقابل دو کشور همسایه صورت می گیرد و از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا با اجرای توافقات متقابل ، دستیابی به تجاری سالانه سه میلیارددلاری امکان پذیر و تسهیل خواهد شد.
نویسنده: محمد علی طالبی
115