انتخابات ریاست جمهوری سوریه روز 27 مه گذشته برگزار و بشار اسد موفق شد با کسب بیش از 95 درصد آرا مجدداً به عنوان رئیس جمهور سوریه انتخاب شود و برای 7 سال دیگر، سکان اداره این کشور را در دست داشته باشد. اسد روز یکم اوت بار دیگر مهندس حسین عرنوس را مامور به تشکیل کابینه کرد و عرنوس نیز پس از 10 روز کابینه خود را با 30 وزیر معرفی کرد.
بشار اسد، رئیس جمهور سوریه روز 10 اوت با صدور حکمی، تشکیل کابینه جدید این کشور به نخستوزیری حسین عرنوس با عضویت 30 وزیر را تایید کرد. در کابینه فعلی سوریه نسبت به کابینه قبلی فقط سه تغییر در راس سه وزارتخانه اطلاعرسانی، کار و امور اجتماعی و تجارت داخلی و حمایت از مصرف کننده داشته و دو وزیر مشاور هم به آن افزوده شده است. به عبارت دیگر، 27 وزیر از 30 وزیر کابینه فعلی از کابینه قبلی سوریه هستند که حسین عرنوس از ژوئن سال گذشته میلادی تشکیل داده بود.
دغدغه امروز سوریه امنیتی نیست
کابینه جدید سوریه در شرایطی کار خود را آغاز کرد که محیط این کشور در مقایسه با گذشته تغییر اساسی کرده است. دغدغه امروز سوریه حفظ تمامیت ارضی نیست بلکه حدود 95 درصد از جغرافیای این کشور در اختیار نظام سیاسی سوریه قرار دارد. در حوزه امنیتی، دغدغه اصلی نظام سوریه مبارزه با گروههای تروریستی و شبهنظامیانی است که به خصوص در مناطق شمالی و شمال شرقی این کشور تحت حمایت آمریکا و ترکیه قرار دارند. این گروهها با حمایت واشنگتن و آنکارا ضمن اینکه درصدد خودمختاری هستند منابع انرژی این منطقه به خصوص نفت آنرا قاچاق میکنند و مانع دسترسی نظام سوریه به درآمدهای نفتی میشوند.
اقتصاد؛ اولویت نخست
موضوع دیگر این است که دغدغه اصلی دولت جدید سوریه در حوزه اقتصاد خواهد بود. طبق اعلام سازمان ملل متحد، تقریبا ۸۰ درصد از مردم سوریه در فقر زندگی میکنند و ۶۰ درصد نیز از نظر غذایی در خطر هستند که بدترین وضعیت امنیت غذایی در سوریه محسوب میشود. جنگ یک دهه اخیر سبب شد دولت نیز به لحاظ اقتصادی با دشواری زیادی مواجه شود و ناچار باشد قیمت برخی کالاهای اساسی به خصوص سوخت و نان را افزایش دهد. شبکه الجزیره ۱۱ جولای در گزارشی از افزایش دو برابری قیمت نان و سه برابری قیمت سوخت در سوریه خبر داد. خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) نیز نوشت قیمتها با دستور دولت در بخشهایی که تحت کنترل دولت سوریه است، اجرایی شد.
بنابراین، دغدغه و چالش اصلی دولت جدید سوریه در حوزه اقتصاد است، موضوعی که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه نیز روز گذشته در جریان سوگند کابینه به آن اشاره کرد. بشار اسد گفت: اولویت در گذشته بازگرداندن ثبات و امنیت بود، اما امروز اولویت اول تولید و فراهم کردن فرصتهای شغلی است.
بازگشت آوارگان
موضوع دیگری که پیش روی دولت جدید سوریه قرار دارد، فراهم کردن زمینه بازگشت آوارگان سوری به کشور است. در اثر یک دهه جنگ، بیش از 11 میلیون نفر از جمعیت سوریه در داخل و خارج از این کشور آواره شدند و اکنون که ثبات و امنیت در این کشور برقرار شد، باید به کشور خود برگردند. بازگشت آوارگان ضمن اینکه اعتماد آوارگان به نظام سیاسی این کشور را نشان میدهد تبعات اقتصادی و امنیتی نیز برای دولت سوریه خواهد داشت. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی