144 تن از نامزدهای تایید صلاحیت شده مجلس خبرگان رهبری، ۱۵ روز فرصت دارند تا برنامه ها و دیدگاه های خود را اعلام کنند.
در این دوره از انتخابات مجلس خبرگان رهبری، شرط سنیِ نامزدها حداقل 40 سال و دارا بودن مدرک سطح چهار حوزه علمیه درنظر گرفته شده است. در مرحلۀ ثبتنام، 510 نفر برای راهیابی به این مجلس نامنویسی کرده بودند که شورای نگهبان صلاحیت 144 نفر راتایید کرد.
ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران، ۱۱ اسفند (اول مارس) بطور همزمان در 90 هزار حوزه انتخابیه سراسر ایران، برگزار میشود.
براساس بیانیه ستاد انتخابات وزارت کشور، تبلیغات حدود 15 هزار تن از نامزدهای تایید صلاحیت شده دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی هم از سوم اسفند آغاز و به مدت هفت روز ادامه خواهد داشت. به این ترتیب برای هرکرسی مجلس شورای اسلامی 50 نامزد باهم رقابت خواهند داشت.
آشنایی با مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری
مجلس شورای اسلامی یکی از دو رکن قوه مقننه در ایران است. در واقع مجلس شورای اسلامی ایران بدون شورای نگهبان قانون اساسی، جایگاه قانونی ندارد و تنها زمانیکه مصوبات آن مورد تأیید شورای نگهبان قرار گیرد، برای اجرا به قوه مجریه و قوه قضاییه ابلاغ خواهد شد.
مجلس شورای اسلامی دارای 290 عضو است و تعداد نمایندگان هراستان بسته به جمعیت استان متفاوت است. طبق اصل ۶۲ قانون اساسی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از احراز صلاحیت بهطور مستقیم از سوی مردم انتخاب میشوند و دورهٔ نمایندگی آنها چهار سال است.
در این مجلس زرتشتیان و کلیمیان هر کدام یک نماینده، مسیحیان آشوری و کلدانی مجموعاً یک نماینده، مسیحیان ارمنی جنوب و شمال هم هرکدام یک نماینده انتخاب میکنند.
مجلس خبرگان یا شورای خبرگان رهبری نیز که دارای 88 کرسی از تمامی استانهاست، نمایندگان برای یکدوره 8 ساله از اقصینقاط کشور با رأی مردم انتخاب میشوند.
این مجلس مشورتی که متشکل از فقهای «واجد شرایط» است بر اساس اصل ۱۰۷ قانون اساسی مسئولیت تعیین، عزل و نظارت بر رهبر جمهوری اسلامی ایران را بر عهده دارد.
ویژگیهای تازه انتخابات مجلس شورا و خبرگان رهبری
طبق اعلام ستاد انتخابات کشور از جمله نوآوریها در این دوره، یکیشدن برگههای تعرفه رأی است؛ بهاینصورت که رأیدهندگان یک برگه تعرفه دریافت خواهند کرد که در بخشی از آن اسامی نامزدهای خبرگان و در بخش دیگر، نامزدهای مجلس شورای اسلامی را مینویسند و هر دو بخش را جدا میکنند و در دو صندوق مجزا میاندازند.
همچنین با موافقت شورای نگهبان و اعلام ستاد انتخابات کشور، در این دوره از انتخابات مجلس شورا و خبرگان رهبری در حوزههای انتخابیه رشت و خمام، قم، ملایر و آبادان بهصورت تمامالکترونیک برگزار خواهد شد.
با این توضیحات مردم ایران روز جمعه، 11 اسفند (اول مارس) بار دیگر برای پیگیری آرمان های خود و موفقیتهای انقلاب اسلامی باردیگر پای صندوق های رای میروند تا با انتخاب نامزدهای اصلح برای مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری، نقش موثری در پیشرفت و توسعه کشور ایفا کنند.
درواقع مشارکت سیاسی مردم ایران در همه دورههای گذشته انتخابات، مسئولیتپذیری آنها را نشان میدهد که در هر شرایطی به حق مدنی خود آگاه هستند.
با این حال، شرایط کنونی ایران و تلاش هایی که دشمنان برای ایجاد شکاف بین مردم و نظام انجام می دهند ایجاب می کند، زمینه مشارکت هرچه بیشتر مردم در آن فراهم شود تا علاوه بر ناکام گذاشتن توطئه های دشمنان، بار دیگر اراده ملت در پاسداری از ارزش ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی به نمایش درآید.
بدیهی است، حضور فعال و مشارکت بیشتر مردم در انتخابات، نه تنها پایههای نظام را مستحکم می کند، بلکه ناامیدی دشمنان را هم در پی دارد؛ بر همین اساس، مقامات جمهوری اسلامی ایران به ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر مشارکت گسترده مردمی در انتخابات به عنوان یک تکلیف و همچین یک حق تاکید کرده اند.
نویسنده: علی محمدی
117
بیشتر بخوانید:
استقرار شعبه اخذ رای در ۹۰ هزار نقطه کشور