ایران پرس- آمریکا در دوره دوم ریاست جمهوری «باراک اوباما» و دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رویکرد تضعیف و براندازی دولت چپگرای ونزوئلا را در پیش گرفته است.

دولت ترامپ بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و «نیکلاس مادورو» تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.

در راستای تشدید فشارها، تحریم نفتی آمریکا علیه ونزوئلا از روز یکشنبه و با هدف متزلزل کردن مهمترین پایه قدرت «نیکلاس مادورو»، رئیس جمهوری این کشور آغاز شد.

واشنگتن با وضع تحریم‌های تازه علیه ونزوئلا، خرید نفت از شرکت ملی نفت این کشور را توسط شرکت‌های آمریکایی ممنوع کرد.

همچنین در صورتی که سایر کشورها و شرکت‌های خارجی برای مبادله نفت ونزوئلا از سیستم بانکی آمریکا استفاده کنند، مشمول جریمه دولت این کشور خواهند شد.

این تحریم‌ها که از سوی دونالد ترامپ، ابلاغ شده با هدف تسریع براندازی دولت مادورو و تثبیت ریاست جمهوری، «خوان گوایدو» رهبر مخالفان دولت و رئیس جمهوری خودخوانده ونزوئلا صورت گرفته است.

«استیون منوچین»، وزیر خزانه‌داری آمریکا اواخر ژانویه 2019 از تدارک آمریکا برای تحریم شرکت ملی نفت پترولئوس دی ونزوئلا (PDVSA) خبر داده بود.

در واکنش به این مساله، دولت ونزوئلا آمریکا را تهدید کرده بود که علیه این کشور به مراجع بین‌المللی شکایت خواهد کرد. 

«مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا گفت: «واشنگتن از همه ابزارهای سیاسی و اقتصادی در دسترس خود برای اعمال فشار علیه دولت مادورو استفاده خواهد کرد.»

پیش از این ونزوئلا روزانه یک میلیون بشکه نفت به آمریکا صادر می‌کرد و ۷۵ درصد درآمد نفتی این کشور توسط مشتریان آمریکایی تامین می شد.

در مجموع ۹۶ درصد اقتصاد ونزوئلا به درآمدهای نفتی وابسته است و به گفته مادورو تاکنون این کشور به دلیل اعمال تحریم‌های اقتصادی آمریکا ۳۰ میلیارد دلار زیان کرده است.

مادورو امیدوار است که با حمایت چین و روسیه همچنان بتواند در برابر تحریم‌های آمریکا مقاومت کند.

مردم ونزوئلا و ارتش این کشور بار‌ها حمایت خود را از «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا اعلام کرده اند. 

طی ماه‌های گذشته آمریکا و متحدانش همزمان با به راه انداختن جنگ روانی گسترده ای علیه دولت ونزوئلا، تلاش کردند با وضع تحریم‌های شدید و همچنین تحت فشار قرار دادن فرماندهان ارتش ونزوئلا، آنها را وادار به حمایت نکردن از مادورو کنند، اما به اذعان رسانه‌های آمریکایی تاکنون تمام طرح‌های واشنگتن برای روی کار آوردن دولت دست‌نشانده در ونزوئلا تحت ریاست گوایدو با شکست مواجه شده و اکنون زمزمه مداخله نظامی واشنگتن در ونزوئلا وجود دارد.

با این حال روسیه و چین به عنوان دو قدرت بین المللی رقیب آمریکا مخالفت صریح خود با رویکرد و اقدامات آمریکا اعلام کرده و بر حمایت از دولت ونزوئلا و مادورو تاکید کرده اند. 

در این راستا «دمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اعلام کرد که روسیه و چین اعمال فشار خارجی بر ونزوئلا و تلاش برای تغییر رهبران سیاسی آن را غیرقابل قبول می‌دانند.

پسکوف گفت: «ولادیمیر پوتین» و «شی جین پینگ» روسای جمهوری روسیه و چین در جریان مذاکرات روز جمعه خود تاکید کردند که اعمال فشار خارجی بر دولت ونزوئلا و تلاش برای تغییر حکومت در این کشور، اقدامی کاملاً غیرقابل قبول است. سران روسیه و چین تاکید کردند که ملت ونزوئلا باید بطور مستقل درباره آینده کشور خود، از جمله درباره رهبران سیاسی آن تصمیم گیری کند.

واشنگتن در ابتدای این بحران تصور می کرد که همانند گذشته به ویژه دوره جنگ سرد، با اعمال زور و اقدامات خصمانه خواهد توانست دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو را سرنگون کند، اما مخالفت جدی دیگر قدرت های بین المللی به ویژه روسیه و چین و اقدامات آنها به منظور حمایت از مادورو با اعزام نظامیان شان به ونزوئلا به مقامات آمریکایی فهماند که دوره یک جانبه گرایی و اقدامات زورمدارانه واشنگتن برای تحقق اهدافش در دیگر کشورها به پایان رسیده است.

135/118

نویسنده : سید رضامیرطاهر 

بیشتر بخوانید :

کاراکاس: تحریم های آمریکا علیه ونزوئلا جنایت علیه بشریت است

اسپوتنیک: بازی قدرت آمریکا با ونزوئلا

گوایدو خواستار نافرمانی ارتش ونزوئلا از مادورو شد