این منابع اعلام کردند، این عملیات ازنخستین ساعات بامداد روز جمعه (دوم مارس) آغاز شد و تاکنون دو روستا در شمال راجو به تصرف نیروهای ارتش (به اصطلاح) آزاد سوریه درآمد و از یگانهای مدافع خلق (ی.پ.گ) پاکسازی شد.
ستاد کل ارتش ترکیه در اطلاعیه ای همچنین اعلام کرد، در چهل و دومین روز عملیات شاخه زیتون در عفرین، تاکنون دو هزار و دویست و نود و پنج تن از تروریست ها در عملیات شاخه زیتون کشته شده اند.
از این رو سازمان عفو بین الملل روز چهارشنبه گذشته در بیانیه ای ارتش ترکیه و همچنین کُردها را به حمله به غیرنظامیان در شهرهای اعزاز و عفرین در شمال سوریه متهم کرد.
سازمان عفو بین الملل همچنین در این اطلاعیه تصریح کرد، ارتش ترکیه در عفرین حملات توپخانه ای علیه غیرنظامیان انجام داده است و ارتش ترکیه از روز بیستم ژانویه عملیات نظامی خود در شهر عفرین را بر خلاف موازین بین المللی در کسب مجوز از دولت قانونی دمشق علیه نیروهای تحت حمایت آمریکا آغاز کرد.
این در حالی است که دولت سوریه پیشتر درباره نقض حریم هوایی و تمامیت ارضی این کشور از سوی دولت ترکیه هشدار داده و این اقدام آنکارا را «تجاوز» نامیده بود، اما واقعا هدف ترکیه از انجام عملیات شاخه زیتون چیست؟ که برای تحقق آن حتی حاضر به کشتارغیرنظامیان سوری است.
دراین باره «متین گورجان» کارشناس مسائل امنیتی می گوید:
"هدف ترکیه از انجام عملیات در عفرین، حذف فیزیکی یک دشمن نیست بلکه این عملیات برپایه یک استراتژی از پیش تعیین شده نظامی با هدف دستاورد سیاسی است."
این کارشناس ترک، هدف ترکیه از عملیات شاخه زیتون در عفرین را تاثیرگذاری بر برتری های استراتژیک دیگر بازیگران منتفع در شمال سوریه از جمله آمریکا و روسیه عنوان کرده است.
منتقدان گورجان و دولت ترکیه در این کشور اما معتقدند، دولت آنکارا با بزرگ نمایی اهداف خود ودرگیر نشان دادن خود برای مقابله با برتری استراتژیک بر منافع آمریکا و روسیه در سوریه و قصد توجیه رفتار سیاسی ترکیه در محیط سیاسی پیرامونی خود و البته در محیط داخلی کشور دارد.
ازسوی دیگر «سعدالله زارعی» کارشناس مسائل ترکیه معتقد است:
"ترکیه از به هم پیوستن مناطق کردی استان حلب در حد فاصل شرق حلب، منطقه الباب تا ادلب واقع درشمال غربی سوریه شکل دهی به یک فدرالی وابسته به خود را مدنظر دارد، به گونهای که متضمن القای فدرالی کرد سوریه هم باشد."
ترکیه سالهاست که برای رسیدن به چنین موضوعی یعنی اجرایی کردن مباحثات نشست لوزان (پس از جنگ جهانی اول) تلاش میکند.
در واقع با اقدام منفرد و هماهنگ نشده با دولت دمشق، میخواهد بگوید تعلق این منطقه به دولت مرکزی سوریه را قبول ندارد و از این رو نمیتوان زمانی برای بازگشت این منطقه به وضع سابق آن درنظر گرفت.
این درحالی است که منطقه مورد ادعای ترکیه بخصوص در حد فاصل الباب در شمالشرق حلب تا عفرین واقع در شمال غرب حلب ازنظر جمعیتی یک منطقه کردی - ترکمانی است که ربط قومی با دولت مرکزی ترکیه ندارد، لذا اقدام ترکیه جدای از اینکه تجزیه سوریه را کلید میزند آغاز یک درگیری جدید است.
جنگی که چند طرف دارد و یک طرف آن ارتش ترکیه است، شرایطی که حتی ترکیه را ناگزیر از کشتار غیر نظامیان سوری کرده است.
نویسنده: امیرحسین اسداله منفرد
116/111
بیشتر بخوانید:
افزایش تلفات ارتش ترکیه در عفرین
کشته و زخمی شدن 20 شهروند سوری در حمله ترکیه به عفرین
گزارش: غارنشینی ساکنان عفرین در شمال سوریه برای در امان ماندن از حملات ترکیه