وی که در مقابل دهها هزار تن از ساکنان منطقه دور افتاده «چاپاره» در بولیوی سخن می گفت، اعلام کرد: "ما بهتر از گذشته میشویم. ما هنوز کارهای زیادی باید انجام دهیم. در پی ملی گرایی شدن، ما باید صنعتی هم شویم."
مورالس برای چهارمین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری در بولیوی شده و اگرچه مخالفانی دارد که از نامزدی وی ناخرسند هستند اما از پایگاه مردمی گسترده ای نیز برخوردار است.
اقدامات مورالس طی دهه گذشته سبب رشد اقتصادی بولیوی شده و این کشور سریع ترین رشد اقتصادی را در آمریکای لاتین تجربه کرده است.
ملی کردن نفت و گاز و استفاده از بودجه آن برای سرمایه گذاری در برنامه های اجتماعی، بخش آموزش و بهبود زیرساخت های جاده ای در بولیوی از جمله مهمترین دستاوردهای مورالس در دوران ریاست جمهوری به شمار می آید.
دولت وی همچنین برنامه های گسترده ای را برای بهبود شرایط زندگی مردم طبقه متوسط و فقرا اجرایی کرده است.
تلاش برای برقراری امنیت، سیاست های عدالت خواهانه و مبارزه با سلطه طلبی و سیاست های مداخله جویانه واشنگتن در بولیوی و سایر کشورهای آمریکای لاتین از دیگر اقدامات قابل توجه مورالس محسوب می شود.
سیاست جنگ طلبانه آمریکا در قبال کشورهای چپگرای آمریکا لاتین
اکنون مورالس در حالی برای چهارمین بار وارد عرصه انتخابات شده است که منطقه آمریکای لاتین طی چند سال اخیر بیش از پیش مورد تهاجم سیاست های مداخله جویانه واشنگتن قرار گرفته و مقامات آمریکا در تلاشند با حمایت از احزاب راست منطقه و مداخله مستقیم و غیر مستقیم در امور داخلی کشورهای این منطقه، حضور خود را در آمریکای لاتین گسترش داده و بار دیگر آن را به حیاط خلوت خود تبدیل کنند.
این سیاست واشنگتن، کشورهای چپگرای آمریکای لاتین را با دشواری های بسیاری رو به رو کرده است.
چنانچه ونزوئلا به عنوان یکی از کشورهای شاخص چپ آمریکای لاتین اکنون ماه هاست تحت فشار مضاعف واشنگتن قرار دارد و آمریکا در تلاش است با استفاده از مخالفان داخلی و به کار بردن سیاست های تحریمی و تهدید نظامی، دولت چپگرای مادورو را سرنگون سازد.
آنچه مسلم است، اینکه مقامات واشنگتن سیاست های دولت چپگرای منطقه از جمله استعمار ستیزی و عدالت طلبی را بر نمی تابند از این رو درصدد سلطه بر این کشورها و استفاده از منابع طبیعی غنی کشورهای آمریکای لاتین هستند.
اوو مورالس رییس جمهوری بولیوی در این زمینه گفت: "امپریالیسم آمریکا پیش از این درغرب آسیا دخالت داشته و اکنون آمریکای جنوبی را هدف قرار داده است، اما مردم متحد آمریکای جنوبی این اجازه را به آمریکا نخواهند داد."
اگرچه نظر سنجی ها، پیروزی و اقبال عمومی از مورالس را به دلیل موفقیت های اقتصادی و سیاسی اش نشان می دهند، اما براساس گزارش های منتشر شده هنوز 25 درصد از مردم بولیوی تصمیمی برای رأی دادن ندارند.
این در حالی است که سیاست های واشنگتن و تلاش آن برای مداخله در امور داخلی این کشورها به ویژه با توجه به موضعگیری های ضدامپریالیستی مورالس، خطری جدی است که احتمال مداخله در انتخابات این کشور و تاثیرگذاری بر آرای مردم را به دنبال دارد.
در این زمینه مورالس، درباره پیروزی اپوزیسیون در انتخابات پیش رو و از بین رفتن دستاوردهای دولت وی هشدار داد و از رای دهندگان خواست برای انتخابات تصمیم گیری کنند.
به نظر می رسد، ماه های پیش از برگزاری انتخابات، ماه های نه چندان آرامی در عرصه سیاسی بولیوی خواهد بود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
135/116