در این راستا و همزمان با موج محکومیت جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در اردوگاه جنین در کرانه باختری، پارلمان آفریقای جنوبی به طرح کاهش روابط با اسراییل رأی مثبت داد.
در بیانیه «حزب آزادی ملی» آفریقای جنوبی که پیش نویس این طرح را ارائه داده بود، آمده است: "این اقدامی است که می توانست مورد حمایت «نلسون ماندلا» نماد مبارزه با آپارتاید آفریقای جنوبی قرار گیرد. این لحظه، ماندلا نیز به آن افتخار خواهد کرد، چرا که وی همیشه می گفت که آزادی بدون آزادی فلسطینیها، ناقص است."
آفریقای جنوبی سردمدار بزرگ مبارزه با آپارتاید درجهان است. آپارتاید یکی از اشکال تبعیض نژادی است که توسط کنوانسیون های متعدد حقوق بین الملل از جمله کنوانسیون بین المللی رفع هر نوع تبعیض نژادی مصوب 21 دسامبر 1965 محکوم شده است.
در آفریقای جنوبی دوران آپارتاید، در حالی که سفیدپوستان از بالاترین استاندارد زندگی برخوردار بودند، اکثریت سیاهپوستان از لحاظ هرگونه استانداردی همچون درآمد، تحصیل و حتی ورود به ادارات دولتی مورد تبعیض قرار می گرفتند.
به همین دلیل، سیاه پوستان آفریقای جنوبی به رهبری نلسون ماندلا دهه ها علیه تبعیض نژادی مبارزه کردند و سرانجام به پیروزی رسیدند.
این میراث، آفریقای جنوبی را به یکی از نمادهای مبارزه با آپارتاید در جهان بدل کرد.
ظلم و تبعیض رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها
در این راستا، از نظر آفریقای جنوبی و بخش بزرگی از جهان، اسرائیل بدون در نظر گرفتن قوانین بین المللی، همچنان به ظلم تبعیض علیه فلسطینی ها ادامه می دهد؛ چنان که با کوچاندن و بیرون راندن فلسطینیها و کشتار آنها، اسرائیل را تشکیل شد و با جنگ، سلطه خود را استحکام بخشید.
این روند با اعمال سیستم آپارتاید نژادی علیه فلسطینیان در فلسطین اشغالی و دیگر سرزمین های اشغالی بعد از سال 1967 به اجرا گذاشته شد.
اسرائیل از زمان جنگ شش روزه در سال 1967 کنترل کرانه باختری را در دست داشته است و تا سال 2017، بیش از 200 شهرک در این سرزمین های اشغالی ساخته است.
این شهرک ها محل زندگی 620 هزار صهیونیست هست که اکثر آنها از حمایت ارتش اسراییل برخوردار هستند و به آموزش، مراقبت های بهداشتی و خدمات اجتماعی بهتری در خاک فلسطین اشغالی دسترسی دارند.
در مقابل، فلسطینیها که اکثریت را در کرانه باختری تشکیل میدهند و در همان سرزمین زمین زندگی میکنند، نه فقط از هیچ حقوق برابری برخوردار نیستند، بلکه همچنان مورد حمله و آزارو اذیت صهیونیست ها قرار می گیرند.
چندی پیش «انکوزی زوالیولیل ماندلا» نوه نلسون ماندلا، رهبر فقید و مبارز آفریقای جنوبی در مقاله ای که روزنامه گاردین آن را منتشر کرد، با انتقاد شدید از سیاست ها و اقدام های «نژادپرستانه» تل آویو علیه فلسطینیان، نوشت: "کشور من مدت طولانی است که از حکومت اقلیت نژادپرست آزاد شده، اما جهان هنوز از جنایت آپارتاید خلاصی نیافته است."
«حزب آزادی ملی» آفریقای جنوبی نیز در اعلامیه روز گذشته خود اعلام کرد: "به عنوان شهروندان آفریقای جنوبی، ما مخالف این هستیم که در برابر جنایت نژادپرستی دیگری دست روی دست بگذاریم."
از نظر مقامات آفریقای جنوبی، و بسیاری از کشورهای آزادیخواه جهان، اسرائیل، رژیم آپارتایدی خود را با کشتار، شکنجه و سلب حقوق اولیه فلسطینیان، حفظ و تداوم می بخشد. «نالدی پاندور»، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی دراین زمینه گفت: "رویدادها و تصاویری که جهان در ماههای گذشته شاهد وقوع آنها در سرزمین های اشغالی فلسطینیان و انتشار آنها بوده است، خاطرات دردناک زندگی در دوران حکومت آپارتاید در آفریقای جنوبی را تداعی میکند."
«نردن کیسوانیک» فعال حقوق بشر فلسطینی در این زمینه گفت: "استفاده از واژه «آپارتاید» در مورد رژیم صهیونیستی کافی نیست و این رژیم در برابر فلسطینی ها «استعمارگری ماندگار» را در پیش گرفته و می خواهد به تدریج کل مردم فلسطین را از سرزمین اصلی آنها اخراج کند."
اکنون با ادامه جنایات رژیم صهیونیستی، مقامات آفریقای جنوبی عزم خود را بیش از پیش در مبارزه با آپارتاید و دفاع از فلسطینیان جزم کرده اند. مصوبه کنونی مجلس آفریقای جنوبی را در این راستا قابل ارزیابی است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117