ایران پرس: نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد، آمریکا را عامل تهدیدزای نظامی در اقیانوس هند و اقیانوس آرام معرفی کرد.

«ژانگ جون» با اشاره به اینکه آمریکا در این دو اقیانوس به دنبال اتحادگرایی نظامی است، تاکید کرد: "پیامد چنین سیاسی خطرات یک رویارویی نظامی را در منطقه افزایش می دهد."

اشاره نماینده دائم چین به اتحادگرایی نظامی آمریکا، ایجاد دو گروه نظامی چهارجانبه تحت عنوان «کواد» با حضور کشورهای آمریکا، ژاپن، استرالیا و هند و همچنین گروه سه جانبه آکوس با حضور آمریکا، استرالیا و بریتانیا است.

محورهای مختلفی همچون مسایل اقلیمی و بحران افغانستان به عنوان اهداف همکاری این دو اتحاد منطقه ای عنوان می شود تا وانمود کنند تشکیل دو گروه «کواد» و «آکوس» صرفا نظامی نیست بلکه همکاری های مختلفی را میان اعضا در برمی گیرد.

اما تحلیلگران و محافل سیاسی و امنیتی براین نکته تاکید دارند، محور اساسی اتحادگرایی آمریکا در دو اقیانوس هند و آرام برضد چین است و براین اعتقادند آمریکا با ذهنیت جنگ سرد درصدد یارگیری منطقه ای اینبار برضد چین است.

«محمد حسین لطف الهی» کارشناس مسایل منطقه در این باره می گوید: "مهمترین محور همکاری آمریکا در چارچوب کواد و آکوس چین است، زیرا هریک از اعضای این دو گروه با چین مشکلات ارضی و مرزی و ژئوپلیتیکی دارند که از دیدگاه آمریکا می تواند اتحاد منسجمی را ضد چینی  ایجاد نماید."

«آکوس» متشکل از سه  کشور آمریکا و بریتانیا و استرالیا به عنوان جزیی از فرمانداری کل بریتانیا پیمانی دریایی و هسته ای تلقی می شود. فروش حدود ده زیر دریایی هسته ای به استرالیا از سوی امریکا و بریتانیا نشان می دهد که واشنگتن در کنار همراه کردن کشورهای ژاپن و هندوستان در چارچوب کواد می کوشد از ظرفیت استرالیا در هر دو پیمان به منظور محاصره دریایی چین استفاده کند که عاملی به شدت تنش زا است.

«داگلاس مک گرگور» کارشناس مسایل نظامی در آمریکا در این باره می گوید: "اساس همکاری آکوس فرهنگی، اقتصادی و استراتژیک است.علاوه براین، یکپارچه سازی ناوگان دریایی هسته ای نیز  در این راستا نیز دنبال می شود. زیرا چین از توانایی مقابله با اقدامات مدرن هسته ای در ابهای عمیق برخوردار نیست.بنابراین هدف آکوس محاصره دریایی چین است."

در هر حال، آمریکا که در جنگ تجاری با چین که از زمان ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» آغاز شد ناتوان نشان داد اکنون درصدد محاصره همه جانبه چین با اتحادگرایی منطقه ای در دو اقیانوس هند و آرام است. این در حالی است که به نظر نمی رسد هندوستان به طور کامل در کواد آمریکا را همراهی کند و ژاپن نیز در برابر هر گونه تهدید منطقه ای به شدت آسیب یذیر است و ترجیح خواهد داد سیاست مدارا با چین را ادامه دهد.

هر چند استرالیا می کوشد با ایفای نقش ژاندارمی در منطقه، موقعیت خود را در سیاست منطقه ای آمریکا و بریتانیا تقویت کند که عملا بعید است از توانایی رویارویی با چین برخوردار باشد.

نویسنده: مجید وقاری

117