ایران پرس: یک روز بعد از پایان سفررسمی اما اعلام نشده «بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، «فیصل بن فرحان» وزیر امورخارجه عربستان سعودی نیز به باکو سفر کرد.

فیصل بن فرحان» وزیر امورخارجه عربستان سعودی ضمن دیدار با «جیحون بایراموف» همتای آذربایجانی خود با «الهام علی‌اف» رئیس‌جمهوری آذربایجان نیز دیدار کرد و پیام ‌سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان، و محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور را به الهام علی‌اف تقدیم کرد.

با وجود اینکه هدف از سفر فرهان حضور در سی امین سالگرد برقراری روابط ریاض - باکو اعلام شده است، اما بعید به نظر می رسد که هدف واقعی از این سفرهمین موضوع باشد.

یک روز بعد از سفر وزیرجنگ رژیم صهیونیستی به باکو و قبل از سفر فیصل بن فرهان، «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه نیز به باکو سفرکرد و با همتای آذربایجانی خود دیدار کرد و درچنین شرایطی که باکو تقریبا به طور همزمان میزبان هیات های نظامی ترکیه و اسرائیل بوده، میزبان وزیرامورخارجه عربستان آن هم برای گرامی داشت سی امین سالگرد برقراری روابط سیاسی میان دو طرف باشد نمی تواند تصادفی باشد.

  • لذا برای رمز گشایی ازاینکه چرا باکو به طورهمزمان به مقصد هیات های نظامی اسرائیل و ترکیه و یا وزیر امورخارجه عربستان تبدیل شده است، می توان پاسخ را در رشته تحولاتی دریافت که در محیط جغرافیایی و سیاسی خاورمیانه، خلیج فارس، قفقاز و حتی فراتر از آن در جنگ میان روسیه و اوکراین در حال رخ دادن است.

در خاورمیانه، رژیم صهیونیستی برای حذف مسئله فلسطین از دستور کار کشورهای عربی و دور زدن قطعنامه های سازمان ملل و طرح های صلح بین المللی و منطقه ای از جمله طرح صلح ملک عبد الله پادشاه عربستان به ترمیم و عادی سازی روابط خود با برخی از این کشورها در حوزه خلیج فارس اقدام کرد و آن را در پشت توافقنامه های موسوم به توافقنامه های ابراهیمی پنهان ساخت تا از این طریق بتواند موافقت افکار عمومی عربی و اسلامی را بدست آورد و یا حداقل از مخالفت های افکار عمومی عربی و اسلامی جلوگیری کند.

ازاین دید همچنانکه در جریان سفر هیات نظامی اسرائیلی به باکو مشاهده شد رسانه های صهیونیستی برای سرپوش گذاشتن براهداف واقعی این سفر سعی کردند آن را در امتداد توافقنامه های ابراهیمی معرفی کنند تا بلکه از این طریق بتوانند باکو را به گشایش سفارتخانه خود در فلسطین اشغالی متقاعد بکنند کما اینکه به سرعت با چراغ سبزعربستان‏ دولت های نوسازشکار مانند امارات عربی متحده و بحرین را به این سمت کشاندند.

همچنانکه خیلی از کارشناسان و تحلیل گران منطقه‏ گفته اند و می گویند و مسئولان صهیونیستی نیز بارها در مواضع خود اعلام و اعمال کرده اند هدف اصلی رژیم صهیونیستی از نزدیکی به جمهوری آذربایجان و گسترش روابط و همکاری های همه جانبه خود با باکو استفاده از قلمرو این کشور برای چالش سازی علیه جمهوری اسلامی ایران است و در پوشش ایجاد دهکده دیجیتال در منطقه زنگلان قره باغ واقع در 7 کیلومتری مرزهای ایران سرگرم تقویت پایگاه های جاسوسی و تروریستی خود در این منطقه است.

یا با ورود به پروژه های کشاورزی آذربایجان در پوشش کمک به مدیریت بحران آب برای ایجاد اختلافات و تنش آبی در حوضه ارس- کور برنامه ریزی و تلاش می کند.

از همه مهم تر اینکه با فروش تسلیحات تهاجمی به جمهوری اذربایجان این کشور را به سمت اهداف فراتر از ازادسازی مناطق اشغالی خود سوق می دهد و در پشت اجرای پروژه کریدور زنگزور یا همان دالان ناتو قرار دارد و در کنار امریکا و اروپا قرار می گیرد.

بخشی از اهدافی که رژیم صهیونیستی در این زمینه دنبال می کند با اهداف منطقه ای ترکیه و عربستان سازگاری دارد و راز همزمانی سفر مقامات نظامی ترکیه و اسرائیل و وزیر امورخارجه عربستان را می توان در این مسئله یافت.

با وجود اینکه عربستان تاکنون رسما به جرگه کشورهای موسوم به توافقنامه های ابراهیمی نپیوسته است اما عملا در زمنیه اهدافی که رژیم صهیونیستی ازاین توافقنامه ها دنبال می کند در کنار این رژیم قرار دارد و همچنانکه اسرائیل می خواهد انتقام شکست های خود از حزب الله و گروه های مقاومت را از ایران در جمهوری آذربایجان بگیرد، عربستان هم با اتخاذ رویکرد مشابه می خواهد انتقام شکست های خود را در یمن از ایران بگیرد.

حال آنکه هم گروه های مقاومت لبنانی و فلسطینی و هم گروه های مقاومت یمنی در چارچوب اصول و قوانین بین المللی و منشور ملل متحد از حق دفاع مشروع خود بهره می گیرند و جمهوری اسلامی ایران هم به تبع این اصول و قوانین از حق مشروع این گروه ها حمایت می کند و از این دید هیچ منافع مشروعی برای همراهی باکو و انکارا با ریاض و تل اویو قابل تصور نیست مگراینکه از مواضع اصولی خود دور شده باشند.

نویسنده: کاظم احمدزاده

117