پس از چند ماه از آغاز به کار دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، و انتشار مواضع گوناگون و گاهی متناقض از جانب وی و مقامات دولتش در قبال بحران سوریه، ناگهان در اقدامی غیر منتظره و خارج از عرف دیپلماتیک دستور حمله موشکی به پایگاه هوایی شعیرات سوریه صادر و اجرا می شود. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان حتی آمریکایی ها، به دلیل نداشتن راهبردی مشخص در قبال سوریه از ترامپ انتقاد می کنند.

به گزارش ایران پرس، پایگاه اینترنتی اندیشکده آمریکایی «رند»، یادداشتی به قلم لیندا رابینسون، با عنوان «بعد از حمله به سوریه، ترامپ به شدت به راهبردی در قبال این کشور نیاز دارد» درباره اقدام اخیر آمریکا در حمله به پایگاه هوایی شعیرات سوریه و لزوم طرح راهبردی مشخص از جانب آمریکا در قبال بحران سوریه منتشر کرده و پیشنهاداتی هم ارائه داده که در ادامه می خوانیم:

"دولت ترامپ این پیام را روشن و محکم ارسال کرده است که حملات شیمیایی توسط رژیم سوریه را تحمل نخواهد کرد(اتهامی که دولت سوریه رد می کند). حملاتی که توافق 2013 مبنی بر واگذاری تمام تسلیحات شیمایی برای نابودی را نقض کرده است.

اما دولت ترامپ تاکنون جزئیات سیاست هایش در قبال سوریه، روسیه یا ائتلاف ضد داعش را مطرح نکرده است. قبل از آنکه خیلی دیر شود، باید راهبرد دولت برای این سه چالش مشخص شود. یک راهبرد امنیت ملی منسجم می تواند آمریکا را در مواجهه با این مشکلات پیچیده هدایت کند.

در شش هفته گذشته، من دو بار به سوریه سفر کردم و از نزدیک شاهد بودم که نیروهای ویژه آمریکایی تا چه اندازه به داعش، و نیروهای روسی، ایرانی و سوری و هم پیمانان آنها نزدیک بودند. این مجاورت بسیار نزدیک، خطر درگیری های ناخواسته ناشی از محاسبات اشتباه یا تحرکات عمدی را درپی دارد.

مدت ها است که ائتلاف ضد داعش با تحمل سوریه، روسیه و ایران به پیشروی در عراق و سوریه ادامه می دهد. اما این اوضاع ظاهرا تمام شده است. حمله به پایگاه هوایی شعیرات که جت های جنگنده شامل میگ، سوخو 22 و سوخو 25، هلیکوپترها و دفاع هوایی در آن مستقر بودند، ممکن است به معنی شکسته شدن کاسه صبر دو طرف باشد، همانطور که لفاظی های جنگ طلبانه سوریه و روسیه موید این مطلب است.

صبحت های شدید الحن، به بهترین وجه با شواهد، دیپلماسی مستحکم و تهدید نظامی معتبر تکمیل می شود. بالاتر از همه اینها، به راهبردهایی مبتنی بر درک درستی از واقعیت ها  و اولویت های میدانی نیاز است که منافع آمریکا در منطقه حفظ کند. جایگاه آمریکا در خاورمیانه و حتی جهان می تواند بستگی زیادی به چگونگی مدیریت ماهرانه این بحران داشته باشد.

چند اصل می تواند بنیانی برای دیپلماسی موثر و نتایج ملموس باشد. دیپلماسی با بازیگرانی همچون بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، و ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به احتمال زیاد به دستانی قدرتمندو بیاناتی روشن با حمایت تهدیدات نظامی متناسب نیاز دارد. این گفته به معنی آن نیست که اقدامات نظامی جایگزین دیپلماسی شود، بلکه بیشتر برای کارآمد کردن دیپلماسی است.

اول اینکه، آمریکا اکنون به روشنی نشان داده است حملات شیمایی اسد علیه مردم خود را تحمل نخواهد کرد. دولت ترامپ می تواند تا آنجا که امکان دارد با ارائه شواهد بیشتر با تکذیب های سوریه و روسیه مقابله کند. و باید از روسیه خواست تا توافق سال 2013 برای نابودی تسلیحات شیمیایی که این کشور آن را تضمین کرده است را اجرا کند.

دوم، آمریکا می تواند عنوان کند که تهدیدات علیه نیروهای آمریکایی و ائتلاف ضد داعش را تحمل نخواهد کرد. آمریکا می تواند از روسیه بخواهد که توافق جلوگیری از درگیری احتمالی را دوباره از سربگیرد تا نشان دهد همانطور که ادعا میکند واقعا می خواهد که با تهدید داعش مقابله کند.

و سوم، آمریکا می تواند به جای تمرکز صرف بر روی اقدامات نظامی فوری علیه داعش در عراق و سوریه، مسیرهای سیاسی قابل قبولی برای هر دو کشور ترسیم کند تا از جهنمی که سالها است در آن گرفتار شده اند، خارج شوند. تنها آمریکا است که می تواند جامعه جهانی را بسیج کند تا در ایجاد ثبات واقعی و پایان درگیری ها مشارکت جدی داشته باشند.

لیندا رابینسون، پژوهشگر ارشد اندیشکده رند در مسائل دفاعی و بین المللی است.

*آنچه در این گزارش آمده به معنی تایید محتوای تحلیل نویسنده از سوی «ایران پرس» نیست و تنها در راستای اطلاع رسانی منتشر شده است. 120/111

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «ایران پرس» بلامانع است.

بیشتر بخوانید:

ادامه پرواز جنگنده های سوریه از فرودگاه شعیرات/ ویدئو

رهبر معظم انقلاب: حمله آمریکا به سوریه، اشتباه و خطایی راهبردی است

تیلرسون: حمله آمریکا به سوریه به هیچ وجه به منزله تغییر سیاستهای آمریکا نخواهد بود

گفت وگوی تلفنی روحانی با اسد و محکومیت حمله آمریکا به سوریه