ایران پرس- سفیر پاکستان در جمهوری آذربایجان، با تاکید بر حمایت اسلام آباد از باکو در مناقشه "قره باغ"،گفت: مناقشه قره باغ برای ما همانند مناقشه کشمیر با اهمیت است.

«سعید خان مهمند» عصر دوشنبه طی نشستی با موضوع مناقشه کشمیر در باکو، افزود: همچنانکه جمهوری آذربایجان از مناقشه "قره باغ" رنج می برد، اسلام آباد نیز از مناقشه کشمیر رنج می برد، به همین دلیل اسلام آباد از موضع باکو در این خصوص حمایت می کند.

سفیر اسلام آباد در جمهوری آذربایجان ابراز امیدواری کرد با تلاش نهادهای بین المللی  بویژه  شورای امنیت سازمان ملل متحد، مناقشه کشمیر و قره باغ هرچه سریعتر حل و فصل شود.

مناقشه قره باغ در سال 1988 پس از ادعای ارضی ارمنستان ضد جمهوری آذربایجان آغاز شد. درنتیجه درگیری بین  نیروهای ارمنی و آذری ، منطقه قره باغ جمهوری آذربایجان و هفت شهرستان همجوار آن به کنترل نیروهای ارمنستان درآمد.

در می 1994 میان طرفین مناقشه،آتش بس برقرار شد اما میانجیگری گروه مینسک به ریاست مشترک روسیه، فرانسه و آمریکا برای حل مسالمت آمیز این مناقشه تاکنون نتیجه ای نداشته است.

حمایت پاکستان از جمهوری آذربایجان در مسئله قره باغ به صورت مستقیم نیز تابع مسئله کشمیر، تعامل بازیگران این مناقشه  و روابط صدور تسلیحات است. الگوی نسبتا مشابهی از تعامل بازیگران در مسئله قره باغ نیز به چشم میخورد.

مواضع پاکستان در قبال مسئله کشمیر تا مدتها تابعی از حمایتهای تسلیحاتی امریکا بود  به صورتی که عمده تسلیحات به کار گرفته شده در نیرو هوایی این کشور از سوی امریکا به پاکستان فروخته شده است .

در آن سوی مناقشه ، هند از نظر تسلیحاتی بیشتر به کشور روسیه وابسته است و همواره مورد حمایت تسلیحاتی روسیه بوده است.

روابط تسلیحاتی و نفوذ بازیگران صادر کننده سلاح بر روی خریداران موجب میشود تا کشورهای خریداری کننده در سیاست خارجی خود گرایش به حمایت از سیاستهای کشور صادر کننده داشته باشند. در این راستا حمایت پاکستان از جمهوری آذربایجان ناشی از نفوذ امریکا بر این کشور برای مقابله با روسیه است.

الکس مینتز Alex Mintz تحلیل گر امنیت بین الملل معتقد است:

" کمک های تسلیحاتی و مالی و روابط وابسته به صدور تسلیحات نقش عمده ای در مدیریت مناقشات بین المللی دارد و به صورت عمده روابط بازیگران خریداری کننده تسلیحات از الگوهای روابط بازیگران صادر کننده تاثیر میپذیرد."

این شرایط میتواند موجب شود تا بازیگران صادر کننده تسلیحات با سود بردن از فروش تسلیحات خود مدیریت این مناقشات را به گونه ای پیش ببرند که مناقشات به جای حل شدن تبدیل به مناقشات طولانی مدت و بی راه حلی شود که در آن بازیگران درگیر تنها مجبور به صرف توان خود برای خرید تسلیحات هستند.118/111