به گزارش ایران پرس، پانزدهمين مجمع بينالمللي «گفتوگوي تمدنهاي رودس» با موضوع «چندگانگی و گفتوگو در مسايل منطقهای و جهانی: ترسیم آیندههای ممکن» طی روز گذشته، ١٤ مهرماه با حضور هيأت عاليرتبه از جمهوري اسلامي ايران به ریاست «ابوذر ابراهیمی ترکمان»، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درجزیره رودس یونان آغاز به كار كرد.
این اجلاس با خوشامدگویی «اجلولاديمير ياكونين»، ریيس هيأت نظارت مؤسسه Doc و تأکید بر بررسی موضوعاتي مانند فرهنگ، سياست، اقتصاد و دين، آغاز شد.
وي افزود: ما فقط به گذشته توجه نميكنيم بلكه نگاه ما به آينده است و براي آيندگان با يكديگر همكاري ميكنيم.
در ادامه «ابوذر ابراهیمی ترکمان»، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در سخناني گفت: جهانيشدن الزامي است كه چه بخواهيم و چه نخواهيم به سرعت به سويش پيش ميرويم و امروز هم گامهاي طي شده در اين مسير گامهاي كمي نبوده است اما بشر اين راه را با پيكري مجروح طي ميكند.
وي افزود: جراحتي كه بر پيكر بشريت است، جراحتي از نوع جهالت است. آشوبي كه امروز سراسر جهان را در برگرفته است هيچگاه در صدسال پيش قابل پيشبيني نبود بلكه برعكس، يكصدسال پيش همه بر اين انديشه بودند كه با علم و دانش ميتوان مرزهاي تاريك را درنورديد و به روشنايي رسيد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي اظهار كرد: البته كه علم و دانش در صدسال گذشته به شكل فوقالعادهاي گسترش پيدا كرده است اما از جهالت بشري كاسته نشده است؛ منظور من جهالت در برابر علم نيست، بلكه جهالت در برابر عقلانيت است.
وي گفت: اين نوع جهالت در كنار پيشرفتهاي علمي كه نصيب جهان شده است، متأسفانه نه تنها رخت برنبسته است بلكه تغيير شكل داده است؛ يعني از جهالت ابتدائي و بدوي به جهالت مدرن تبديل شده است.
شناخت حقايق و تشخيص حق از باطل مهمترين ويژگي عقل است
«ابوذر ابراهیمی ترکمان» گفت: جهالتي كه امروز در جهان مشاهده ميشود با كمك افكار جاهلانه بر پايههاي دين استوار شده است؛ مقدسسازي رفتارهاي خشونتآميز به وسيله برداشتها و تفسيرهاي غلط از نصوص ديني، سبب شده است كه جهالت مدرن پديد آيد.
«ابراهيميتركمان» با اذعان اينكه فطرت بشر با خشونت سازگاري ندارد، گفت: بشر در هر زماني كه خشونتي را مرتكب شود، عذاب روحي و عذاب وجدان او را احاطه ميكند، جاهلان مدرن براي رهايي از چنين عذابي، ميكوشند رفتار خود را برآمده از يك باور ديني تلقي كنند تا از چنين عذابهايي رهايي يابند.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي همچنين، گفت: مهمترين ويژگي عقل، شناخت حقايق و تشخيص حق از باطل است كه فقدان آن در روايات اسلامي به فقر تعبير شده است.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي گفت: توجه به مظاهر چشمنواز دنیوی، انسان را از اندیشیدن به خویشتن خود بازداشته است؛ درست مانند کسی که درد دارد، اما با منحرف کردن توجه خود از درد خویش به یک موضوع دیگر، تا مدتی درد را فراموش میکند.
«ابوذر ابراهیمی ترکمان» بيان كرد: اکنون در عصر ما همه به نیکی صلح، حکم میکنند و خرد نیز آن را زیبا میپندارد اما توجه به مظاهر چشمنواز دنیوی صدای خرد را نارسا کرده و در یک غفلت عمومی، این صدا به گوش نمیرسد.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: انسان به دنبال آرامش است و میداند که با روی آوری به معنویت به این آرامش دست مییابد، اما به جای آنکه به آرامشهای معنوی بیاندیشد، فریفته آرامشهای ناپایدار دنیوی شده است و اندیشه ناصحیح دوام بقا در دنیا نیز، بر سرعت چنین فروغلطیدنی در غفلت، مؤثر بوده است.
وی با اذعان اينكه خروج از غفلت با مدد بازگشت به خردورزی و اندیشیدن به نیک و بد آثار غفلت ممکن است، گفت: انسان برای درست زیستن به خرد نیازمند است اما برای آرام زیستن نیاز به توجه به معنویت دارد. بازگشت توأم به خرد و معنویت میتواند غبار غفلت را از جان آدمی ببرد و اندیشه محبت به دیگران را در وجود او به اندیشه برتر مبدل کند و صلح و همزیستی مسالمتآمیز را به دنبال بیاورد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي در سخنان پاياني خود، يادآور شد: دولتها بايد پيش از فراگير شدن و جهاني شدن به خرد و معنويت توجه جدي كنند، وگرنه مشكلات كنوني به ويژه مشكلات منطقهاي در پس جهاني شدن، فراگير خواهند شد.
گفتوگو شرط رسیدن به صلح
این اجلاس سخنرانان دیگری هم داشت؛ از جمله گودلاک جاناتان، ریيس جمهور سابق نيجريه که در خصوص نقش سازمان ملل در يافتن راههايي براي آشتي و ايجاد صلح، سخنراني كرد و طی آن گفت: تنها راه عملي براي رفع مناقشات گفتوگوست.
وی همچنين گفتگو را يك كليد مؤثر در صلح جهاني دانست و ضمن شرح گفتوگوهاي انجام شده براي صلح در نيجريه، تأكيد كرد که سازمان ملل نياز به بازسازي دارد و تغييرات جهان ايجاب ميكند كه سازمان ملل به شكل جديد عمل كند تا مؤثر باشد.
ديون كوندا دوپلين، نخستوزير سابق فرانسه نيز در خصوص خشونتهاي رايج در جهان صحبت كرد و به ویژه به كشتار در ميانمار پرداخت و بر اهميت همكاريهاي بينالمللي براي رفع مناقشات اشاره كرد.
وی همچنين همكاري روسيه و اتحاديه اروپا را براي تحقق صلح خواستار شد و نقش چين را براي يافتن راه حل مشكلات ايجاد شده در ميانمار با اهميت دانست.
«ديون كوندا دوپلين» همچنین به مسأله مهاجرت در جهان و خوشونتها در آفريقا پرداخت و ريشه آن را مشكلات اقتصادي دانست و راه مبارزه با آن را حل مسائل اقتصادي دانست.
در اين اجلاس، «فاطمه طباطبايي»، ریيس انجمن علمي عرفان اسلامي، «مهدي مظاهري» ریيس مؤسسه فرهنگي اكو و «زهرا رشيدبيگي» ریيس اداره مسيحيت ارتدكس و پروتستان مركز گفتگوي اديان و تمدنهاي سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامي و همچنین «واكلاو كلاوز» ریيس جمهور چك در سالهاي ٢٠٠٣ تا ٢٠١٣ ، «گودلاك جاناتان» ریيس جمهور نيجريه در سالهاي ٢٠١٠ تا ٢٠١٥، ریيس جمهور مالي، «ديون كوندا دوپلين» نخست وزير كشور فرانسه در سال هاي٢٠٠٥ تا ٢٠٠٧، «دومينيكو دويلپين» و اشخاص برجسته علمي و فرهنگي شركت داشتند.
پانزدهمين مجمع بينالمللي «گفتوگوي تمدنهاي رودس» طي روزهاي 14 و 15 مهرماه با موضوع «چندگانگی و گفتوگو در مسايل منطقهای و جهانی: ترسیم آیندههای ممکن» در جزيره رودس يونان، برگزار ميشود.134/112
بیشتر بخوانید:
ظریف تاکید کرد؛ ضرورت بهره گیری از تمدن های کهن برای رهایی از افراط گرایی
ظریف در مجمع تمدنهای کهن: «گفتوگو و اعتدال» درمان بیماریهای جوامع بشری است
روحانی: بهترین راه برای درک و فهم تمدن اسلامی، نگاه به آثار باقیمانده معماری در شهرهای مهم اسلامی است