حشد الشعبی یکی از گروههای مهم عضو محور مقاومت است که هم در مبارزه عراق با تروریسم داعشی نقش پررنگی داشته و هم در ۱۵ ماه گذشته از مردم غزه در مقابله با صهیونیستی حمایت کرده است.
درخواست برای انحلال حشد الشعبی پس از فروپاشی دولت «بشار اسد» در سوریه مطرح شده و بتدریج تبدیل به فشار سیاسی علیه دولت بغداد شده است. در واقع، سرنگونی کم هزینه و سریع دولت بشار اسد زمینه این درخواست و فشار را فراهم کرده است، چرا که آمریکا و رژیم صهیونیستی به این جمعبندی رسیدند که حلقه های مقاومت ضعیف شده و امکان حذف حشد الشعبی به عنوان یکی از حلقه های مهم مقاومت وجود دارد.
این فشار در حالی است که حشد الشعبی در جریان سرنگونی دولت بشار اسد سیاستی همسو به دولت بغداد در پیش گرفته و ضمن توقف حملات علیه رژیم صهیونیستی، از مداخله در بحران سوریه نیز خودداری کرد.
موضوع دیگر اینکه فشارها برای انحلال حشد الشعبی در حالی است که نیروهای حشد الشعبی در سال ۲۰۱۶ به طور رسمی در نیروهای مسلح عراق ادغام شده و بخش رسمی از نیروی نظامی عراق محسوب میشوند. در واقع، هدف اصلی از افزایش شدید فشار بر دولت عراق برای انحلال حشد الشعبی این است که ارتش عراق از ظرفیت نیروی مردمی تهی شود.
تهی شدن از نیروی مردمی سبب میشود ارتش نیز در عمل و ضعیف شود. این اشتباهی بود که دولت بشار اسد نیز مرتکب شده بود و با منحل کردن نیروهای مردمی عملاً بخش مهمی از توان دفاعی و نظامی خود را از بین برد و همین اقدام نیز عامل مهمی در سرعت فروپاشی دولت اسد بود.
با توجه به اینکه حشد الشعبی نیروی رسمی نظامی عراق محسوب میشود، انحلال آن باید با تصویب پارلمان نیز همراه باشد و دولت به تنهایی نمیتواند در این خصوص تصمیم بگیرد.
«غنی الغضبان» کارشناس امور سیاسی و امنیتی عراق در این زمینه عنوان کرد: "دولت عراق نمی تواند نیروهای حشد الشعبی را به طور کامل منحل کند، زیرا تشکیل آن با اکثریت پارلمانی تصویب شده است و هر تصمیمی برای انحلال آن مستلزم موافقت پارلمان است."
نکته مهم دیگر این است که حشد الشعبی در سال ۲۰۱۴ و پس از تهاجم داعش به عراق با فتوای آیت الله سیستانی مرجع عالی قدر عراق تشکیل شد. بنابراین برای انحلال این سازمان نیز تلاش کردند رضایت آیت الله سیستانی را به دست بیاورند که در عمل محقق نشد.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور عراق تلاش داشت در خصوص انحلال سازمان حشد الشعبی با آیت الله سیستانی دیدار کند که این موضوع با مخالفت مرجع عالی قدر عراق مواجه شد. بنابراین تفاوت مهمی که حشد الشعبی در عراق با نیروهای مردمی در سوریه دارد این است که حشد الشعبی حمایت مرجعیت عراق را با خود دارد.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117