"رجب طیب اردوغان" رییس جمهوری ترکیه، "عبدالفتاح السیسی" رییس جمهوری مصر را طراح یک قتل عام معرفی کرد.

"رجب طیب اردوغان" با انتقاد از نشست مشترک اعضای اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا با عنوان "سرمایه‌گذاری برای ثبات" درشرم‌الشیخ مصر گفت: اتحادیه اروپا از سویی اعدام را ممنوع اعلام کرده، اما دعوت طراح یک قتل‌عام را برای حضور در این نشست پذیرفته است.

رئیس‌جمهورترکیه افزود، "السیسی" به عنوان ناقض دموکراسی، همکاران خود و نیز "محمد مرسی" رئیس‌ جمهوری سابق مصر را که حمایت ۵۲ درصدی مردم مصر را دارد، زندانی کرده است. 

درسال 2011 میلادی رویدادهای داخلی جهان عرب به برکناری حکومت های مرتجع منجر شد و دولت های مردمی قدرت را در این کشورها به دست گرفتند.

 در مصر یک دولت اخوانی به ریاست "محمد مرسی" قدرت را در این کشور به دست گرفت. طی این دوره، روابط ترکیه و مصر به سمت گسترش هر چه بیشتر شتاب گرفت، اما در پی مداخلات آمریکا و برخی از دولت های اروپایی، روند تحولات در جهان عرب به گونه ای تغییر کرد که بازمانده های دولت های سابق جایگزین دولت هایی شدند که از سوی مردم به قدرت رسیده بودند.

در مصر، "السیسی" که از فرماندهان ارشد ارتش مصر بود قدرت را در اختیار گرفت.

وی ابتدا روند محاکمه "حسنی مبارک" دیکتاتورسرنگون شده مصر را متوقف کرد و رهبران دولت "محمد مرسی" ازجمله خود وی را به زندان افکند.

 با حذف "محمد مرسی" از حاکمیت قاهره، روابط ترکیه و مصر به شدت تیره شده است. طی چند سال گذشته، این روند به مناسبات دو کشور در تمامی زمینه ها خسارت وارد کرده است.

ترکیه نیز به وضعیت مصر دچار شود. به همین دلیل، رئیس جمهوری ترکیه همواره نگران تکرار وضعیت مصر در ترکیه بود.

" اردوغان" بارها با اشاره به این که، "حق مردم مصر زیرپا گذاشته شده است"، تاکید کرده است، اجازه تکرار وضعیت مصر را در ترکیه نخواهد داد.

 ترکیه و مصر به علت حمایت آنکارا از گروه "اخوان المسلمین" روابط تیره ای دارند. اختلاف های ترکیه و مصر به جریان اخوان المسلین ختم نشده و روابط پر تنش دو کشور از سال 2013 میلادی به حوزه مسائل نفتی نیز کشیده شده است، به طوری که "طارق الملا" وزیر نفت و گاز مصر در واکنش به اظهارات مقام های ترکیه مبنی بر این که توافقنامه ترسیم مرزی میان مصر و قبرس را به رسمیت نمی‌شناسند و به اکتشاف گاز در این منطقه ادامه خواهند داد، در سال گذشته میلادی، تأکید کرد: "قاهره به اکتشاف گاز آنکارا اعتنایی ندارد وما نگران هیچ چیز نیستیم چراکه توافقنامه ترسیم مرز بین مصر و قبرس از سال 2013 به امضا رسیده و به سازمان ملل ارائه و نقشه‌های روشنی از خطوط مرزی ضمیمه آن شده است".  

تمامی این تحرکات حاکی از تداوم وضعیت نامطلوب در مناسبات دو کشور است و بعید به نظر می رسد روند فعلی تغییر کند. این در حالی است که، از دولت آنکارا انتظار می رود به منظور کاهش فشارها بر گروه اخوان المسلمین، به گسترش و تقویت روابط با دولت فعلی اهتمام ورزد. 139/118

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

تشدید تنش میان مصر و ترکیه

انتقاد مصر از حمله ترکیه به عفرین سوریه

آمادگی مشروط مصر برای احیای روابط با ترکیه / تحلیل