اعضای شورا، ایران را به اشغال جزایر سهگانه متهم کرد و خواستار پایبندی ایران به اصل حسن همجواری و احترام به حاکمیت کشورها شد. وزرای خارجه کشورهای عضو این شورا همچنین ایران را به مداخله در امور کشورها متهم کرد. علاوه بر این، این کشورها بار دیگر جمهوری اسلامی ایران را به حمایت از تروریسم و همچنین تهدید دریانوردی متهم کردند. اعضای شورای دو خواسته را نیز مطرح کردند: از یک سو خواستار حضور در مذاکرات هستهای شده و از سوی دیگر خواستار پایان دادن ایران به برنامه موشکی خود شدند.
جزایر سهگانه؛ بخش جدایی ناپذیر تمامیت ایران
شورای همکاری در حالی از جمهوری اسلامی ایران خواست به اصل حسن همجواری و احترام به حاکمیت کشورها پایبند باشد که ادعای این شورا و به خصوص امارات درباره جزایر سهگانه خلاف اصل همجواری است. جزایر سهگانه مطابق همه اسناد موجود بخش جدایی ناپذیر تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران است. این گونه اظهارات همانگونه که سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بیان کرد در خالت در امور داخلی ایران است و هیچگونه تاثیری بر واقعیت های موجود حقوقی و تاریخی نداشته و نخواهد داشت.
لزوم تجدیدنظر عربستان در الگوی رفتاری خود
از سوی دیگر، متهم کردن بیاساس جمهوری اسلامی ایران به مداخله در امور داخلی کشورها و حمایت از تروریسم نیز ادعایی باطل و خلاف اصل همجواری است. این ادعا در حالی مطرح میشود که عربستان سعودی از سال 2011 با لشگرکشی به بحرین و از سال 2015 با حمله به یمن، مردم این کشورها را از حق تعیین سرنوشت خود محروم کرده است. بنابراین، این اعضای شورای همکاری خلیج فارس به خصوص کشورهایی نظیر عربستان سعودی و امارات هستند که باید در الگوی رفتاری خود در خصوص جمهوری اسلامی ایران تجدیدنظر کرده و حسن همجواری را مد نظر قرار دهند.
موضوع دیگر این است که گفتگوهای هستهای ایران ارتباطی با مسایل منطقهای ندارد بلکه ارتباط مستقیمی میان این گفتگوها و مساله تحریمهای ظالمانه ضد جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. هیچ یک از این کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نمیتواند در چنین مذاکراتی شرکت کند چرا که اساساً برنامه هستهای ایران مسالمتآمیز است و ارتباطی با مسایل منطقهای ندارد.
عربستان؛ بزرگترین زرادخانه سلاحهای غربی
اعضای شورای همکاری خلیج فارس در شرایطی خواستار پایان دادن ایران به برنامه موشکی خود شدند که عربستان سعودی بزرگترین وارد کننده سلاح در جهان است و به بزرگترین زرادخانه سلاحهای آمریکایی و غربی تبدیل شده است. عربستان پس از آمریکا و چین بالاترین بودجه نظامی در جهان را دارد. ریاض در حالی خواستار پایان برنامه موشکی ایران است که اساساً برنامههای نظامی جمهوری اسلامی ایران ماهیتی بازدارنده دارد و برخلاف بمباران روزانه عربستان علیه یمن، سلاحهای ایران علیه هیچ کشور منطقه به کار گرفته نشده است.
نارضایتی سعودیها از گسترش روابط ایران با برخی از اعضای شورای همکاری
به نظر میرسد بیانیه تکراری اخیر اعضای شورای همکاری خلیج فارس ضد ایران بیش از همه ناشی از نارضایتی عربستان سعودی از گسترش روابط با کشورهای قطر و عمان است که از اعضای این شورا هستند. در همین راستا، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز گفت: صدور چنین بیانیههای کلیشهای ظاهراً با هدف خنثی کردن نتایح تحرکات دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران با همسایگان از جمله برخی کشورهای دوست و شریک در میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس انجام میگیرد. همچنین اتهامات مطرح شده نیز موضع همه اعضای شورای همکاری خلیج فارس نیست. سفر اخیر سید ابراهیم رئیسی به قطر و عمان و استقبال حاکمان این کشور از رئیس جمهوری اسلامی ایران آشکارا موید این موضوع است.
بدون شک، راهبرد اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همانگونه که بارها اعلام و در عمل نیز پیگیری شد، گفتگو با کشورهای منطقه برای کاستن از تنشها، تعامل و همکاری با کشورهای اسلامی و به خصوص کشورهای همسایه و همچنین توسعه مناسبات با کشورهای منطقه است. / 114
نویسنده: سید رضی عمادی