جمهوری «سومالی لند» با احداث پایگاه نظامی امارات در شمال غرب این منطقه موافقت کرد.

به گزارش ایران پرس به نقل از روزنامه الاخبار، چاپ لبنان، مجلس نمایندگان و مجلس سنای سومالی لند در نشستی مشترک اعلام کردند که امارات می تواند پایگاه نظامی خود را در شهر «بربره» در شمال غرب این کشوراحداث کند.

شهر بربره که دارای بندر مهم راهبردی در منطقه متشنج شاخ آفريقا ست، در گذرگاه دریایی کانال سوئز، دریای سرخ و اقیانوس هند قرار دارد.

دولت سومالی لند که خواهان جدایی از سومالی و استقلال است، می کوشد تا بندر بربره را به مرکز تجاری منطقه ای و بندری مهم برای فعالیت های دریانوردی در این منطقه مبدل کند تا شاید از این طریق زمینه برای به رسمیت شناخته شدن این منطقه به عنوان کشوری مستقل فراهم شود.

برخی کارشناسان نیز معتقدند تبدیل شهر بربره به گذرگاهی لجستیکی و ارتباط آن با اتیوپی، سبب خواهد شد تا کنترل کامل جیبوتی بر تردد کشتی ها شکسته شود و در نتیجه این مساله تحول مهم اقتصادی، سیاسی و نظامی برای شاخ آفریقا خواهد بود.

موافقت مجلس سومالی لند با احداث پایگاه نظامی امارات در شهر بربره پس از آن صورت گرفت که شرکت «بنادر دبی» سال گذشته اعلام کرد که با سرمایه گذاری 442 میلیون دلاری، امتیاز« اداره و توسعه» بندر بربره را به مدت سی سال به دست گرفته است.

این سرمایه گذاری نه تنها به بهبود تاسیسات زیربنایی بربره به ویژه ایجاد راه ارتباطی میان این شهر با مرزهای اتیوپی و تسهیل در تردد کامیون ها و جابجایی کالاها کمک خواهد کرد بلکه به گفته این شرکت اماراتی، بربره تنها شهر واقع در ساحل جنوبی خلیج عدن و نقطه ای برای  دسترسی جدید به دریای سرخ خواهد بود.

واکنش ها به این توافق

توافق با شرکت بنادر دبی برای ایجاد پایگاه نظامی در بربره، با مخالفت حزب مخالف ملی سومالی لند همراه بوده است.

این حزب با ابراز تردید در مشروعیت این توافق و اعطای مجوز به دولتی بیگانه برای ایجاد پایگاه در خاک سومالی لند، این اقدام را به مثابه نقض حاکمیت دولت دانست و حضور نیروهای مسلح خارجی در این منطقه را تهدیدی برای سومالی لند دانست به ویژه آن که هنوز استقلال این منطقه مورد تایید جامعه جهانی قرار نگرفته است.

برخی سایت های خبری نیز اقدام جدید امارات در گسترش پایگاه های خود در شاخ آفریقا و شرق این قاره و منطقه اقیانوس هند از طریق سرمایه گذاری های بی ارزش و نیز تقویت روابط با کشورهای شاخ آفریقا را تلاش این کشور برای سیطره بر بندر بربره و تبدیل آن به فرودگاهی برای هواپیماهایی می دانند که در جنگ علیه یمن مشارکت دارند.

این در شرایطی است که امارات اخیرا تلاش کرده در اریتره هم جای پای خود را مستحکم کند.

بر اساس گزارش اطلاعاتی منتشر شده در سایت " تاکتیکال ریپورت"، «محمد بن زاید» ولیعهد امارات در سخنانی که در جمع فرماندهان عالیرتبه کشورش ایراد کرد، درخصوص تقویت نقش امارات در تامین امنیت ساحل یمن تا تنگه باب المندب ابراز تمایل کرد که این اقدام در چارچوب طرح راهبردی افزایش حقوق نظامی امارات در تنگه هرمز، ساحل یمن ، تنگه باب المندب تا سواحل شاخ آفریقا اجرا می شود.

گزارش ها نشان می دهد سرمایه گذاری امارات در سومالی لند علاوه بر تقویت روابط نظامی این کشور با مصر و سودان و ایجاد پایگاه نفوذ در اریتره، به امارات فرصت می دهد تا برای محافظت از کانال سوئز و تنگه باب المندب، نقش ایفا کرده و به عنوان بازیگری مهم در منطقه شاخ آفریقا و شرق این قاره و غرب اقیانوس هند، خود را مطرح کند.

 این در حالی است که امارات با سیاست خارجی محافظه کارانه اش همراه دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس امنیت شان وابسته به آمریکا و کشورهای دیگر غربی از جمله انگلیس تعریف می شود. این کشور در سال های اخیر با افزایش واردات سلاح و تبدیل شدن به سومین وارد کننده عمده سلاح در جهان و همچنین اجباری نمودن خدمت سربازی برای مردان ، تلاش داشته است قدرت نظامی خود را افزایش دهد. 

از سوی دیگر امارات و عربستان سعودی به عنوان دو کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس، برای گسترش نفوذ خود در آفریقا و پیشبرد اهداف سیاسی و نظامی خود، با یکدیگر رقابت می کنند چنانچه برخی کشورهای آفریقایی مانند سودان، اتیوپی، اریتره به صحنه سرمایه گذاری های آن دو کشور مبدل شده اند.

همچنین امارات سیاست های منطقه ای همسو با عربستان سعودی به خصوص طی شش سال اخیر که کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا با اعتراض های ضد حکومتی مواجه هستند، اتخاذ کرده که نمونه بارز آن، همکاری در جنگ علیه یمن است.

سومالی ‌لند در سال 1991 از کشور سومالی جدا شد اما هنوز هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته و فقط به عنوان منطقه خودمختاری از سومالی شناخته می‌ شود.125/111

بیشتر بخوانید:

رقابت عربستان و امارات برای نفوذ در کشورهای عربی/ تحلیل

مقام نظامي صهيونيست: روابط خوبي با امارات و عربستان خواهيم داشت