ایران پرس - وزارت امورخارجه سریلانکا در اعتراض به ممنوعیت سفر فرمانده ارتش این کشور به آمریکا، سفیر این کشور در کلمبو را احضار کرد.

«دینش گوانواردنا» وزیر امورخارجه سریلانکا روز یک شنبه «آلینا تپلیتز» سفیر آمریکا در کلمبو را در اعتراض به اعمال محدودیت سفر از سوی واشنگتن برای ژنرال «شاوندرا سیلوا» فرمانده ارتش سریلانکا، احضار کرد.

بر اساس این گزارش، وزارت خارجه سریلانکا با احضار سفیر آمریکا مراتب اعتراض این کشور را به واشنگتن ابلاغ کرده و از آن کشور خواسته در تصمیم خود بازنگری کند. 

وزارت خارجه سریلانکا اتهامات و ادعاهای آمریکا در زمینه ارتکاب نقض حقوق بشر از سوی فرمانده ارتش این کشور را رد کرده است.

عدم صدور ویزا برای مقامات برخی کشورها از سوی دولت آمریکا و ممانعت از ورود آنان به خاک این کشور ابزاری است که در سال های اخیر کاخ سفید آنرا بر خلاف رویه های پذیرفته شده دیپلماتیک در سطح بین المللی بکار گرفته است. بهانه آمریکا برای عدم صدور ویزا برای فرمانده ارتش سریلانکا و خانواده وی برای سفر به آن کشور نقض حقوق بشر توسط عالی ترین مقام نظامی سریلانکا در دوران جنگ داخلی این کشور است.

«شاوندرا سیلوا» در ماه اوت 2019 به عنوان فرمانده ارتش سریلانکا انتخاب شد که این انتخاب انتقادات آمریکا را به دنبال داشت. دراثر فشارهای کاخ سفید، سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر 2019، سریلانکا را از ماموریت های حافظ صلح خود حذف کرد.

رسیدگی به پرونده های مربوط به جنایات جنگی و نسل کشی از جمله درباره کشار غیر نظامیان در جنگ های طولانی مدت سریلانکا از جمله صلاحیت های دیوان کیفری بین المللی است و تا قبل از اثبات و صدور هر گونه رای توسط این نهاد، اعمال محدویت بر افراد به اتهام نقض حقوق بشر در جنگ ها یا ارتکاب به موارد دیگری از جرایم، خلاف قوانین و موازین بین المللی است که چنین اقدامی قبل از رسیدگی و صدور آرای قضایی نقض حقوق آنان محسوب می شود.

دولت آمریکا پیش از این هم در اقدامی مشابه با درخواست ویزای فرمانده پلیس فیلیپین برای سفر به آن کشور مخالفت کرده بود که این اقدام یکجانبه با واکنش تند دولت مانیل مواجه شد.

«رودریگو دوترته» رییس جمهوری فیلیپین در واکنش به این اقدام کاخ سفید، توافقنامه همکاری نظامی با آمریکا را برغم تهدید این کشور به توقف کمک های مالی به مانیل لغو کرد. در حالی واشنگتن فرمانده ارتش سریلانکا را به کشتار مردم در طول جنگ های داخلی این کشور و نقض حقوق بشر متهم کرده است که نظامیان و مقامات ارشد نظامی آمریکا در جنگ های مختلف از جمله در عراق و افغانستان به جنایات جنگی وجنایات علیه بشریت متهم هستند که دیوان کیفری بین المللی به دلیل تهدیدهای مکرر کاخ سفید هنوز اقدامی برای رسیدگی به این جنایات و محاکمه متهمان آن برنداشته است.

در پرونده مشهور به کشتار قندهار، در صبح 11 مارس سال 2012 در شهرستان پنجوایی استان قندهار یک سرباز آمریکایی به نام «رابرت بیلز» هفده غیرنظامی افغان را با تیراندازی مستقیم کشت و اجساد آنان را به آتش کشید.

در چنین شرایطی که آمریکا خود به جنایات جنگی و نقض گسترده حقوق بشر متهم است نمی تواند درباره این گونه موارد، اظهار نظر کند و درباره وقوع این گونه جرایم در دیگر کشورها در نقش یک دادستان بین المللی را داشته باشد.

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/116

بیشتر بخوانید:

مخالفت رییس جمهور سریلانکا با توافق نظامی با آمریکا/تحلیل

آواره شدن صدها هزار نفر براثر جنگ و درگیری در افغانستان