وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در جریان احضار سفیر فرانسه تاکید کرد: اقدام «گایل پردریو» شهردار شهر «سنت اتین» فرانسه و هیات همراه در بازدید از منطقه قره باغ کوهستانی، بر خلاف منافع ملی، حق حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان است.
پیشتر «لیلا عبدالله آوا» سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری آذربایجان خطاب به دولت فرانسه، گفته بود: باکو هرگونه سفر اتباع خارجی به منطقه قره باغ کوهستانی و تحت کنترل نیروهای ارمنستان بدون هماهنگی با دولت جمهوری آذربایجان را غیرقانونی اعلام می کند.
به همین دلیل، وزارت امورخارجه جمهوری آذربایجان نام «گایل پردریون» شهردار «سنت اتین» فرانسه را در فهرست عناصر نامطلوب برای سفر به این کشور قرار داده است.
این نخستین بارنیست که وزارت امورخارجه جمهوری آذربایجان سفیر فرانسه در باکو را احضار می کند.
در پائیز سال گذشته میلادی نیز دولت «الهام علی اف» با احضار سفیر فرانسه، به دولت پاریس اولتیماتوم داد.
دولت فرانسه از ارامنه و رهبران جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی حمایت سیاسی می کند.
پیشتر؛ دولت فرانسه از سفر رهبران جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی استقبال کرده بود.
علاوه بر این، برغم کمک های مالی آشکار و پنهان، فرانسه به همراه آمریکا دفاتر نمایندگی جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی را در پاریس و نیویورک دایر کرده اند.
دایر کردن این دفاتر به صورت ضمنی به معنای پذیرش استقلال جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی است.
با وجود این، مقام های هر دوکشور در دیدار با همتایان آذری خود همواره از استقلال و تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان حمایت کرده اند.
این در حالی است که در عمل، رهبران پاریس و واشنگتن به جای جمهوری آذربایجان، همواره از استقلال قره باغ کوهستانی حمایت به عمل آورده اند.
در این ارتباط، «حکمت حاجی اف» سخنگوی سابق وزارت امورخارجه و کارشناس مسائل سیاسی جمهوری آذربایجان گفته است: دولت ارمنستان و طرف های ثالث در رابطه با ایجاد مناطق مسکونی و اسکان غیرقانونی، بهره برداری و تجارت ذخایر طبیعی، فعالیت اقتصاد و مالی، تغییر زیرساخت ها و استفاده از شبکه های مخابراتی، تغییر میراث فرهنگی، فعالیت های گردشگری، سازماندهی مسافرت های غیر قانونی در سرزمین های اشغال شده جمهوری آذربایجان در قره باغ، باید جوابگو باشند.
بدون شک، دولت های آمریکا و فرانسه در صدر کشورهایی قرار دارند که، برای ارامنه جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی، شرایط و فرصت های فعالیت های دیپلماتیک در سطح بین المللی فراهم می کنند.
مقام های آذری به شدت نگران آن هستند که کفه ترازو به نفع ارامنه سنگین شود.
رفتارهای دوگانه و تحریک آمیز فرانسه و آمریکا در حالی است که هر دو کشور به همراه روسیه، ریاست مشترک گروه میانجیگر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را به عهده دارند.
به نظر می رسد ادامه چنین رفتارهای دوگانه ای از سوی رهبران فرانسه و آمریکا در آینده نه چندان دور واکنش جدی تر باکو را برانگیزد. 139/110
نویسنده: محمدعلی طالب خاکیانی
بیشتر بخوانید:
رایزنی سران باکو - ایروان در سایه مناقشه قرهباغ/ تحلیل
تاکید علی اف و پاشینیان بر پایبندی به آتش بس در قره باغ
هشدار باکو درباره فعالیت اتباع خارجی در قرهباغ
اعتراض باکو به موضع گیری رئیس پارلمان سوئیس درباره مناقشه قره باغ