ایران پرس: روزنامه آمریکایی وال‌استریت ژورنال در گزارشی به اختلاف‌نظر شدید میان محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و محمد بن زاید، رئیس امارات پرداخت و نوشت: بحرانی که از مدت‌ها قبل نشانه‌های آن نمایان شده، از دسامبر گذشته به حقیقت پیوسته است.

امارات و عربستان دو کشور عربی هستند که علی‌رغم همکاری در برخی موضوعات منطقه‌ای شاهد تضادهای پنهان در روابط‌شان در یک دهه گذشته بودند.

امارات و عربستان در ضدیت با اخوان‌المسلمین، تنش با قطر، جنگ علیه یمن و حتی مسئله فلسطین همسو با هم حرکت کردند، اما در عین حال در یمن اختلاف‌های جدی نیز با هم پیدا کردند.

امارات از اقدام عربستان در تنش‌زدایی با قطر بدون اطلاع دادن به ابوظبی رضایت نداشت. امارات و ابوظبی به خصوص در جنگ یمن دچار اختلاف‌های جدی شدند و هر یک ضمن حمایت از یک گروه خاص در یمن، در جهت افزایش نفوذ بیشتر در این کشور با هم رقابت کردند و تبدیل به دو رقیب جدی در یمن شدند.

آنچه این شرایط را رقم زد، رقابت هر دو کشور برای در اختیار داشتن دست برتر در جهان عرب بود.

وال استریت ژورنال به نقل از برخی چهره‌های نزدیک به بن سلمان و بن زاید نوشت: "با وجود اینکه این دو چهره در گذشته به هم نزدیک بودند اما اکنون بیش از شش ماه است که آن دو با هم صحبت نکرده‌اند."

محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی که به تعبیر روزنامه وال استریت ژورنال، محمد بن زاید را «راهنمای خود» در سیاست داخلی و خارجی می‌دانست، انتظار داشت که بن زاید، موقعیت منطقه‌ای عربستان سعودی را به چالش نکشد و همسو با عربستان حرکت کند.

با این حال، بن زاید نیز مانند بن سلمان، رهبری جاه‌طلب است که از به چالش کشیدن بن سلمان و حتی اثبات ضعف‌های وی، چندان ناخرسند نیز نیست.

وال‌استریت ژورنال به نقل از یکی از مسئولان دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا نوشت: "بن سلمان و بن زاید دو شخصیت بسیار بلندپرواز هستند که می‌خواهند بازیگران اصلی منطقه و اولین افرادی باشند که به آنها پناه برده می‌شود."

به چالش کشیدن بن سلمان از سوی محمد بن زاید حتی علنی نیز شد زیرا رئیس امارات در دو نشست سران کشورهای عربی در عربستان حضور پیدا نکرد.

نشست سران کشورهای عربی و چین و همچنین نشست اتحادیه عرب با حضور سوریه، دو اجلاسی است که محمد بن زاید مشارکت نکرد، در حالی که محمد بن سلمان برای اثبات خروج از انزوایی که طی دو سال گذشته دولت آمریکا به وی تحمیل کرده بود، به مشارکت پررنگ سران همه کشورهای عربی به خصوص کشورهایی نظیر امارات، قطر، کویت و عمان نیاز داشت.

این الگوی رفتاری بن زاید، نارضایتی و عصبانیت محمد بن سلمان را در پی داشت. روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال به نقل از برخی شاهدان عینی نوشت: "دسامبر گذشته بن سلمان خبرنگاران داخلی را در ریاض برای یک نشست توضیحی بی‌سابقه جمع کرد و پیام عجیبی را به آنها منتقل کرد و گفت، امارات، همپیمان قدیمی ما در چند دهه گذشته، از پشت به ما چاقو زد و باید ببینیم چه کاری می‌توانیم انجام دهیم."

نویسنده: سیدرضی عمادی

117