ایران پرس- با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس جمهوری آمریکا در20 ژانویه 2017، مقامات ارشد ترکیه امیدوار بودند دوره جدیدی در روابط آمریکا و ترکیه به وجود خواهد آمد، اما در عمل اختلافات دو کشور بشدت تشدید شده است.

یکی از اختلافات مهم آمریکا و ترکیه پافشاری آنکارا بر خرید سامانه موشکی ضد هوایی و ضد موشکی اس -400 از روسیه است. 

ترکیه یکی از کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» است و واشنگتن مدعی است که ورود سامانه اس-400 به شبکه پدافندهوایی ناتو می‌تواند نقاط ضعف جنگنده‌های کشورهای عضو این پیمان از جمله اف-35 را برای روسیه آشکار کند.

همچنین دولت ترامپ نگران است که خرید تسلیحات روسی و وابستگی تسلیحاتی به روسیه ، آنکارا را بیش از پیش به سمت مسکو سوق دهد.

با این حال‌، این همه ماجرا نیست و مسائل دیگری نیز مطرح است. برخی تحلیلگران بر این باورند که نگرانی آمریکایی‌ها تا حدی به دلیل ضعف سامانه موشکی پاتریوت در برابر اس -400 است.

خرید اس -400 توسط ترکیه نه فقط بامخالفت شدید کنگره آمریکا و پنتاگون مواجه شده، بلکه واشنگتن گام‌های عملی برای جلوگیری از این خرید تسلیحاتی انجام داده است.

مقامهای دولت آمریکا مدعی هستند که سامانه موشکی اس‌- 400 روسیه تهدیدی برای جنگنده اف-۳۵ است. به رغم فشارهای آمریکا‌، اما آنکارا همچنان بر خرید این سامانه موشکی از روسیه تاکید می کند‌.

این مساله باعث شده تا واشنگتن ضمن خودداری از تحویل هواپیماهای جنگنده اف -35 به ترکیه، تهدیدات جدیدی را نیز علیه آن مطرح کند.

آمریکا روز دوشنبه نخستین گام برای توقف فروش جنگنده‌های اف-35 به آنکارا را برداشت و ارسال قطعات و تجهیزات این جنگنده را به ترکیه را متوقف کرد.

در عین حال واشنگتن به تهدید بی سابقه  آنکارا پرداخته و دراین راستا «مایک پنس» معاون رئیس جمهوری آمریکا چهارشنبه شب به ترکیه به دلیل اصرار برای خرید سامانه موشکی اس-400 روسیه هشدار داد و گفت: ترکیه باید بین ماندن در ناتو و خرید اس-400 یکی را انتخاب کند.

پنس در مراسم هفتادمین سالگرد تاسیس سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» در واشنگتن گفت: ترکیه باید انتخاب کند که آیا می خواهد به عنوان یک شریک مهم در ناتو بماند یا اینکه می خواهد این شراکت را با تصمیم‌های بی پروا  نابود سازد.

معاون رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد که متحدان ناتو نباید از دشمنان سلاح بخرند.

بدین ترتیب رویارویی آمریکا و ترکیه برسر خرید سامانه موشکی اس -400 وارد مرحله بی سابقه‌ای شده در این راستا واشنگتن با مطرح کردن تهدیدی جدی یعنی اخراج ترکیه از ناتو‌، آنکارا را در وضعیت بسیار دشواری قرار داده است.

اظهارات پنس در حالی مطرح شد که  «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در واشنگتن تاکید کرد، کشورش قطعا سامانه موشکی اس-400 روسیه را خواهد خرید.

آمریکا در ماه‌های اخیر بارها به ترکیه درخصوص خرید این سامانه موشکی هشدارداده است.

«چارلز سامرز»Charles Summers سخنگوی وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» اخیرا در یک نشست خبری اعلام کرد: خرید اس-400 برای ترکیه عواقب خطرناکی دارد. ترکیه با خرید سامانه دفاع موشکی اس-400 از روسیه به جنگنده‌های اف - 35 و سامانه موشکی پاتریوت دیگر دست نخواهد یافت.

از دیدگاه مقامات ارشد ترک به ویژه«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه ، آمریکا در این زمینه  رویکرد دو گانه‌ای را اتخاذ کرده است.

به گفته وی درحالی که دیگر کشورهای عضو ناتو مانند بلغارستان ، یونان و اسلواکی از سامانه موشکی اس -300 روسی استفاده می کنند‌، اما  آمریکا فشار و تهدیدات روز افزونی علیه ترکیه  برای ممانعت از خرید سامانه اس -400  اعمال می کند .

با این حال، ترکیه نه فقط بر اجرای این قرارداد تاکید دارد، بلکه وزیر دفاع  این کشور گامی فراتر نهاده و  خواهان خرید سامانه موشکی بسیار پیشرفته اس -500 از روسیه در آینده شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

چاووش اوغلو: ترکیه بی‌تردید سامانه اس-400 را از روسیه می‌خرد

مایک پنس: ترکیه بین ماندن در ناتو و خرید اس-400 یکی را انتخاب کند