ایران پرس- با تشدید اختلاف‌های قزاقستان و قرقیزستان، نارضایتی‌های طرفین از یکدیگر ابعاد جدیدتری به خود می‌گیرد.

در ادامه اختلاف‌های دوکشور آسیای مرکزی، وزارت خارجه قرقیزستان با ارسال نامه‌ای به وزارت خارجه قزاقستان، به بازرسی‌های نیروهای امنیتی این کشور از شهروندان قرقیزستان در فرودگاه بین‌المللی «آلماتی» اعتراض کرده است. در این نامه، تاکید شده است: این سخت گیری‌های بی مورد باید سریعتر متوقف شود.

کارشناسان مسائل آسیای مرکزی می‌گویند: بعید است که، ادبیات تند وزارت خارجه قرقیزستان، با پاسخ نرم و ملایم طرف قزاق مواجه شود. در واقع، انتظار می رود اختلاف های دوطرف طی روزهای آتی بار دیگر تشدید شود.

در ارتباط با بازرسی های شدید توسط ماموران مرزی قزاقستان، «شیرعادل باکتی‌گولاف» کارشناس علوم سیاسی قرقیز گفته است:

«دلیل واقعی تشدید کنترل در مرزهای قرقیزی - قزاقی قاچاق برخی کالاها بود که زمینه تشدید کنترل عبور شهروندان و وسایل حمل و نقل را در مرزهای دوکشور ایجاد کرد.»

منطقه ژئوپلتیک و پهناور آسیای مرکزی در قلب اورآسیا در ظاهر از آرامش نسبی برخوردار است، اما، اختلاف های مرزی و قومی به جای مانده از اتحاد جماهیر شوروی، این منطقه را به مثابه آتشفشانی خفته تبدیل کرده است که هر لحظه امکان جوشش و فوران دارد. 

اختلاف‌های مرزی جمهوری‌های آسیای مرکزی

بعد از استقلال جمهوری‌های آسیای مرکزی در سال 1991 این جمهوری‌ها با کوهی از مشکلات از جمله اختلاف‌های مرزی مواجه شدند. در واقع، اختلاف‌های مرزی جمهوری‌های آسیای مرکزی را باید مهمترین میراث این کشورها از نظام متمرکز تصمیم‌گیری کمونیستی تلقی کرد.

تعیین حدود مرزی کشورهای آسیای مرکزی نیز پس از سپری شدن 27 سال از استقلال این جمهوری ها، همچنان لاینحل باقی مانده است. ادامه این مشکلات مرزی، زمینه ساز بروز بحران اقتصادی دربرخی از جمهوری های آسیای مرکزی بویژه قرقیزستان و قزاقستان شده است.

مشکلات تردد در نقاط مرزی قزاقستان و قرقیزستان

مشکلات تردد در نقاط مرزی قزاقستان و قرقیزستان، درپی جدال لفظی رؤسای جمهوری دوکشور همسایه از روز دهم ماه اکتبر سال گذشته بروز کرده است. انتظار می رفت که، با تغییر رییس جمهوری قرقیزستان در سال گذشته، مشکلات دوکشور همسایه بر طرف شود.

در ماه اکتبر گذشته رییس جمهوری پیشین قرقیزستان، قزاقستان را به تلاش برای مداخله در انتخابات و قرار دادن فردی وابسته به دولت آستانه در راس حاکمیت بیشکک متهم کرده بود.

اما با روی کار آمدن رییس جمهوری جدید قرقیزستان، اختلاف‌های دوکشور همسایه نیز پایان یافته تلقی می‌شد، اما بازداشت یک نماینده مجلس ملی قرقیزستان در اواخر سال گذشته، این حقیقت را اثبات کرده است که، اختلاف‌های دوطرف همچنان پا بر جاست.

این درحالی است که، به‌رغم رایزنی‌های بیشکک با مسکو و تاشکند، مشکلات مرزی قرقیزستان و قزاقستان همچنان ادامه دارد. پس از استقلال جمهوری‌های آسیای مرکزی با در اختیار داشتن منابع و ذخایر طبیعی، جایگاه برجسته‌ای در جهان در اختیار گرفت. اما اختلاف‌های مرزی کشورهای این منطقه، به دستاویزی برای حضور و نفوذ بیگانگان تبدیل شده است.  

135/120

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید: 

ادامه مشکلات مرزی قزاقستان و قرقیزستان/تحلیل

باز پس فرستادن کمک‌های بشردوستانه قزاقستان به قرقیزستان / تحلیل

وام بلاعوض قزاقستان به قرقیزستان / تحلیل

پایان تنش مرزی قرقیزستان و قزاقستان