"زهراب مناتسکانیان" در جریان سفر به منطقه قره باغ ضمن دیدار و گفتگو با "باکو ساهاکیان" رئیس جمهوری خودخوانده قره باغ تصریح کرد: ایروان هرگز موضوع مشارکت قره باغ درمذاکرات صلح را به عنوان پیش شرط مذاکرات مطرح نخواهد کرد.
در واقع، برغم گفتگوهای مقامات ارمنستان و جمهوری آذربایجان، رهبران دولت ایروان همچنان تلاش می کنند سیاست مشارکت دادن ارامنه قره باغ در گفتگوهای صلح قره باغ را به عنوان یک اولویت در دستورکار مذاکرات صلح مطرح کنند.
این درحالی است که جمهوری آذربایجان همواره مخالفت خود را با این پیشنهاد طرف ارمنی ابراز داشته است. درهمین ارتباط ، "ویگن هاکوپیان" کارشناس سیاسی ارمنی می گوید: "بر اساس موضع جدید ارمنستان ، نمی توان مذاکره کرد و همزمان از اشغال ایروان و از سرگیری عملیات نظامی سخن گفت".
این کارشناس ارمنی همچنین گفت: "تصور نمی کنم موضوع حضور ارامنه قره باغ به صورت رسمی در دستور کار مذاکرات قرار گرفته باشد. اما اظهارات مقام های ارمنستان حاکی از آن است که تاریخ مصرف الگوی کنونی مذاکرات به اتمام رسیده است و باید تغییرات اساسی در این الگو ایجاد شود".
از زمان به دست گرفتن قدرت توسط "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان، روند مناقشه قره باغ شکل جدیدی به خود گرفته است. نخستین موضوع، مشارکت دادن ارامنه قره باغ در گفتگوهای صلح قره باغ است.
نیکول پاشینیان در ابتدای نخست وزیری خود، برمشارکت ارامنه قره باغ درگفتگوهای صلح با طرف آذری تاکید می کرد، اما درپی اعتراض های طرف آذری به طور موقتی ازطرح این موضوع ، صرفنظر کرد. با وجود این، اظهارات اخیر رهبران ارمنستان نشان می دهد که ، سیاستمداران حاکم بر ایروان همچنان بر مواضع پیشین خود اصرار دارند.
هیچ شکی نیست که تداوم اصرار مقام های دولت ایروان مبنی برمشارکت کردن ارامنه قره باغ در گفتگوهای صلح قره باغ ، روند این گفتگوها را با مشکلات و موانع جدیدی مواجه خواهد ساخت. به طوری که حتی ممکن است توافق های اخیر رهبران باکو و ایروان در وین، مسکو و واشنگتن با نظارت روسای مشترک گروه میانجیگر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را به باد دهد.
این درحالی است که بسیاری ازکارشناسان سیاسی درمنطقه احتمال از سر گیری جنگ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر مالکیت منطقه قره باغ کوهستانی را بعید می دانند.
در مجموع باید گفت: تحرکات مقام های دولت ایروان در زمینه سفرهای پی در پی به جمهوری خودخوانده قره باغ و اظهارنظرهای مغایر با توافق های انجام شده با جمهوری آذربایجان تا حدود زیادی بر روند گفتگوهای صلح قره باغ تاثیر منفی بر جای خواهد گذاشت. بویژه که این گونه تحرکات و اظهارنظرها با مواضع طرف آذری مغایرت دارد می تواند به بروز مشکلات جدید در روند گفتگوهای صلح منجر شود. 118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
درخواست روسای مشترک گروه مینسک از طرفین مناقشه قره باغ/ تحلیل
موافقت ارمنستان با گفتگوهای صلح قره باغ بدون حضور طرف ثالث/تحلیل