ایران پرس- با گذشت بیش از ده روز از آغاز اعتراضات مردمی در شیلی، رییس جمهوی این کشور در برابر خواسته‌های معترضان عقب نشینی و اعلام کرد، از برخی اعضای دولت خواسته است تا استعفا کنند.

«سباستین پینیه‌را» گفت: "ما پیامی را که شهروندان شیلی دادند، دریافت کردیم."

اعتراضات در شیلی، با خشم ناشی از طرح افزایش بهای بلیت مترو در سانتیاگو آغاز شد. دانشجویان در اعتراض به افزایش قیمت بلیت مترو دست به برگزاری تجمعات اعتراض آمیز زدند، ایستگاه های مترو را اشغال و شبکه حمل و نقل این کشور را مختل کردند. اگرچه زمینه آغاز اعتراضات، افزایش قیمت بلیت مترو بود اما دلایل اقتصادی و اجتماعی از جمله افزایش نابرابری های اجتماعی انگیزه ای شد تا هزارن نفر از شهروندان این کشور به معترضان بپیوندند.

این شرایط سبب شد تا پینیه را ضمن عقب نشینی از تصمیم خود، افزایش قیمت بلیت مترو را منتفی اعلام کند. وی همچنین با ارایه بسته اصلاحات اجتماعی که افزایش 20 درصدی حداقل حقوق بخشی از آن است، تلاش کرد تا معترضان را راضی سازد.

بسته اصلاحاتی پینیه را همچنین شامل توقف افزایش تعرفه برق و پیشنهاد قانونی برای تامین هزینه‌های پزشکی گران‌قیمت از سوی دولت است.

به رغم این اقدامات، اعتراضات در شیلی ادامه دارد و بیش از یک میلیون نفر در آخرین راهپیمایی اعتراضی این کشور حضور داشته اند. ادامه اعتراض ها سبب شده است تا نظامیان شیلی، اولین بار از زمان حکومت «آگوستو پینوشه» دیکتاتور نظامی این کشور در سال های 1973 تا 1990، ‌برای مقابله با معترضان در خیابان های این کشور مستقر شوند. همچنین حالت فوق العاده در شیلی اعلام شده است.

سباستین پینیه‌را رئیس جمهوری شیلی گفت: "این کشور در وضعیت جنگ قرار دارد."

حضور نظامیان و سرکوب شدید معترضان که تاکنون ده ها کشته و زخمی برجا گذاشته، خشم معترضان را برانگیخته است. همچنین نهادهای حقوق بشری را به اعتراض علیه عملکرد رییس جمهوری این کشور وا داشته است. در این راستا بسیاری نگرانند که دموکراسی تثبیت‌شده در این کشور به سراغ روش‌هایی رفته که از دوران تاریک‌ پیشین‌اش به ارث برده است.

«میشل باشلت» کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در این زمینه ضمن ابراز تاسف شدید از شرایط شیلی، از دولت و جامعه مدنی این کشور خواست هر چه سریع تر وارد گفتگو شوند.

اگرچه شیلی طی سال های اخیر با داشتن بالاترین رقم درآمد سرانه در آمریکای لاتین، یکی از موفق ترین کشورها در این قاره بوده،‌ اما اجرای سیاست های خصوصی سازی، بخش مراقبت های بهداشتی و آموزش و پرورش این کشور را با مشکلاتی مواجه و افزایش هزینه خدمات اولیه و کاهش حقوق بازنشستگی نیز، نارضایی اجتماعی را تشدید کرده است.

«الیویه کمپنیون» مدیر مؤسسه مطالعات عالی آمریکای لاتین در این زمینه گفت: "شیلیایی‌ها برای برخورداری از دستمزدهای بالا به خیابان‌ها نیامده‌اند، آنها امروز خواهان بهره‌مندی از خدماتی هستند که به آنها اجازه دهد شأن و منزلت شخصی‌شان را تضمین کنند. آنچه انبار باروت شیلی و اعتراضات را شعله‌ور ساخت، افزایش بهای بلیت مترو بود اما اگر با دقت به مطالبات تظاهر کنندگان گوش فرا دهیم، می‌بینیم که این خواسته‌ها حق دسترسی به آب و برق و… را نیز شامل می‌شوند."

با گذشت ده روز از آغاز اعتراضات، اکنون رییس جمهور شیلی از وزرای کابینه‌اش خواسته است، استعفا کنند تا با تشکیل دولت جدید بتواند به مطالبات مردم پاسخ دهد. وی همچنین در یک سخنرانی در کاخ ریاست جمهوری ضمن عذرخواهی از مردم شیلی گفت: "پیامتان را شنیدم، ما در واقعیت تازه به سر می‌بریم. شیلی دیگر آن کشور یک هفته پیش نیست."

شرایط سیاسی و اقتصادی در شیلی بیش از پیش پیچیده شده و به نظر می رسد با ورود نظامیان، دموکراسی دراین کشور در خطر جدی قرار گرفته است؛ مساله ای که برای شهروندان این کشور نگران کننده است. از سوی دیگر شرایط اقتصادی و اجتماعی به ویژه عدالت طلبی و کاهش نابرابری های اجتماعی خواست جدی معترضان است. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

139/116

بیشتر بخوانید:

 تظاهرات گسترده ضد دولتی در شیلی

هیات تحقیق سازمان ملل عازم شیلی شد

عقب نشینی دولت شیلی از افزایش قیمت حمل و نقل عمومی

التهاب در شیلی؛ دولت منع آمد و شد در پایتخت اعلام کرد