ایران پرس: «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه هرگونه اقدام علیه یونان را «دفاع از خود» تعبیر کرد.

خلوصی آکار بار دیگر درخواست آنکارا مبنی بر غیرنظامی کردن جزایر مورد اختلاف در شرق دریای اژه را به دولت یونان مطرح و تهدید کرد که در صورت رعایت نکردن یونان، ترکیه  اقدام پیشگیرانه انجام خواهد داد.

این مقام بلندپایه نظامی ترکیه به چگونگی انجام اقدامات پیشگیرانه علیه یونان اشاره نکرد، اما تصریح کرد: استقرار سلاح در جزایر دریای اژه تهدیدی برای ترکیه محسوب می شود و آنکارا اقدام علیه نظامی شدن جزایر را «حق دفاع از خود» تلقی می کند. 

ترکیه و یونان اختلاف های متعددی دارند و به رغم گفتگوهای رهبران دو طرف، هر ساله بر میزان اختلافات دوکشور افزوده می شود. درهمین ارتباط، می توان گفت تنش های ترکیه و یونان بر سر مسایل مختلفی از جمله اختلاف بر سر جزایر یونانی در دریای اژه و مدیترانه، مدارس ترکی در یونان، اختلاف بر سر مالکیت منابع نفت و گاز در دریای مدیترانه اشاره کرد.

سیاست های تهاجمی ترکیه در قبال همسایگان

بدیهی است که برخی از موارد اختلاف ترکیه با یونان از تهدیدهای مقام های دو طرف و اتخاذ سیاست های تهاجمی ترکیه ناشی می شود. به همین دلیل است که بسیاری از کارشناسان سیاسی مسائل ترکیه، سیاست های تهاجمی مقام های دولت «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری این کشور را دلیل اصلی بروز مشکلات در روابط با کشورهای همسایه ترکیه قلمداد کرده اند.

به عنوان مثال، در ارتباط با سیاست تهاجمی ترکیه در منطقه، «هاکوب چاکریان» کارشناس مسایل ترکیه می گوید: "ترکیه با همه همسایگان خود مشکل دارد. مناطق کردستان عراق را بمباران می کند. نفوذ خود را در قفقاز جنوبی به کمک دولت «الهام علی اف» افزایش می دهد. به سوریه و عراق حمله می کند و در کنار همه این سیاست های تهاجمی، در تلاش است به عنوان یک کشور  صلح طلب نیز ایفای نقش کند و تقریباً در همه درگیری ها میانجیگری نماید."  

هاکوب چاکریان در عین حال، اتخاذ سیاست های تهاجمی دولت اردوغان را ناشی از تلاش وی در جهت باقی ماند در حاکمیت ترکیه قلمداد می کند و معتقد است: "سیاست تهاجمی اردوغان با هدف جلوگیری از کاهش رتبه وی صورت می گیرد. ترکیه با اقدامات تهاجمی به جایی نخواهد رسید. چند ماه است که در مورد اقدام نظامی در سوریه صحبت می کنند. ترکیه شمال عراق، سوریه و استحکامات کردها را بمباران می کند، اما نتیجه این اقدامات، فقط افزایش شمار قربانیان است."

تردیدی نیست که این سیاست های دولت اردوغان راه به جایی نخواهد برد. علی الخصوص که دولت اردوغان و حزب حاکم «عدالت و توسعه» تحت تاثیر رهبران حزب «حرکت ملی» که متحد اصلی قدرت سیاسی در ترکیه هستند، قرار دارد.

حزب حرکت ملی سالیان طولانی در راس قدرت سیاسی ترکیه قرار داشت، اما هیچگاه نتوانست آرزوهای سیاست توسعه طلبی ارضی را محقق سازد. با وجود این، دولت رجب طیب اردوغان تحت القائات افکار موسوم به پان ترکیستی و نئوعثمانی گرایی، به سیاست های نادرست در ارتباط با توسعه ارضی ترکیه تلاش می کند.

به رغم صرف هزینه های گزاف و نابودی اقتصاد ترکیه، دولت اردوغان نه تنها نتوانسته است کمترین خواسته ارضی و شعارهای ناشی از ملی گرایی خود را محقق سازد، بلکه این سیاست ها به تضعیف هر چه بیشتر قدرت اقتصادی و نظامی این کشور منجر شده است.

با وجود این شرایط، شخص رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه اخیرا" تلاش مضاعفی به کار گرفته است تا خود را رهبری بی نظیر و ترکیه را قدرتمندترین کشور جهان معرفی کند. بدیهی است که این اظهارنظرها و تبلیغات رسانه ای صرفا" در داخل ترکیه بازتاب دارد و در سطح منطقه و جهان سیمای واقعی ترکیه کاملا" مشخص و شناخته شده است.     

در یک جمع‌بندی کلی از روند تنش های پی در پی ترکیه و یونان، باید گفت با وجود تهدیدهای مقام های ترکیه، در طول ماه های گذشته دولت یونان با حمایت های آمریکا، اتحادیه اروپا و رژیم نژادپرست اسرائیل به تمامی سیاست های خود در جزایر دریای اژه دست یافته است.

در مقابل مقام های ترکیه صرفا" به طرح تهدیدهای غیرقابل اجرا و تبلیغ ملی گرایی ترک روی آورده اند که تاکنون نه تنها موفقیتی برای دولت اردوغان نداشته، بلکه این کشور را به شدت در معرض تهدیدهای جدید در منطقه و جهان قرار داده است.

نویسنده: محمد علی طالبی

117