ایران پرس: با تغییرات سیاسی پس از برگزیت در بریتانیا، اسکاتلند بار دیگر همه پرسی جدایی از بریتانیا را برگزار می کند.

این درحالی است که «بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا تاکید کرد که مخالف برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند است.

جانسون با اذعان بر این که بریتانیا با چالش‌های بی‌ سابقه‌ ای در داخل و خارج مواجه است، گفت: "موافق برگزاری همه پرسی نیستم واجازه برگزاری آن را نمی دهم."

موضع گیری جانسون در حالی است که «نیکولا استورجن» وزیر اول اسکاتلند و رهبر حزب ملی این منطقه چند هفته قبل با اعلام فعال کردن کارزار استقلال اسکاتلند، ساز جدایی این منطقه از بریتانیا را بار دیگر به صدا درآورد.

وی همچنین اعلام کرد، از لایحه برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند به زودی رونمایی و همه پرسی جدایی از بریتانیا پیش از پایان سال آینده برگزار خواهد شد.

همه پرسی پیشین استقلال اسکاتلند در سال 2014 به شکست انجامید، اما اکنون حامیان جدایی می گویند که بعد از برگزیت، شرایط به کلی عوض شده و امکان برگزاری یک همه پرسی دیگر به وجود آمده است.

در واقع شرایط سخت اقتصادی بریتانیا پس از برگزیت، ابهام درآینده روابط با اتحادیه اروپا، موضع گیری های جانسون در جنگ روسیه و اوکراین و حمایت از اوکراین که سبب بحران اقتصادی گسترده تر در بریتانیا و کمبود و افزایش قیمت سوخت شده، نارضایتی در اسکاتلند و دیگر مناطق بریتانیا را در پی داشته است.

همین وضعیت هم فرصت خوبی را برای جدایی طلبی در اسکاتلند به وجود آورده است. استورجن با بیان اینکه اسکاتلند به عنوان یک کشور مستقل می تواند بسیار بهتر عمل کند، تاکید کرد: "آشفتگی های موجود در لندن و چشم انداز نامناسب بریتانیا، ما را به این اطمینان رسانده است که اسکاتلند به عنوان یک کشور مستقل می تواند جایگاه بهتری داشته باشد."

نظرسنجی های جدید نیز نشان می دهد که درصد بیشتری از بریتانیایی ها بر خلاف ادوار گذشته، با استقلال اسکاتلند مخالفتی ندارند. یافته های یک موسسه افکارسنجی نشان می دهد که فقط 20 درصد مردم بریتانیا به شدت با خروج اسکاتلند مخالف هستند.

اگرچه جانسون بار دیگر بر مخالفت با برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند تاکید کرده است، اما این موضوع در شرایط کنونی چالش بزرگی برای دولت وی محسوب می شود. در واقع نخست وزیر بریتانیا اکنون از یک سو با مشکلات فزاینده اقتصادی دست و پنجه نرم می کند و از سوی دیگر گرفتار رسوایی «پارتی گیت» استعفای دومینو وار وزرا و فشار نمایندگان مجلس بریتانیا بر دولت خود است.

طی روزهای گذشته در اعتراض‌ها به عملکرد دولت جانسون، یازده تن از اعضای کابینه وی استعفا داده اند. این وضعیت سبب شده است تا حتی موضوع استعفای جانسون مجددا مطرح شود و تعدادی از نمایندگان پارلمان از وی بخواهند که از سمت خود استعفا دهد. 

«دارن جونز» نماینده حزب کارگر در این باره خطاب به نخست وزیر بریتانیا گفت: "ادامه دادن به این وضع شجاعانه نیست، از نظر من شما به کشور آسیب می زنید. مطمئناً باید بدانید که اکنون خروج از قدرت به نفع شماست."

به رغم همه انتقادات جانسون اعلام کرده است که استعفا نمی دهد. وی گفت: "ما به اجرای مأموریتی که به ما سپرده شده است، ادامه خواهیم داد."

در چنین شرایطی، زنده شدن مطالبه قدیمی اسکاتلندی ها برای جدایی از بریتانیا، مشکلات فزاینده ای را متوجه دولت مرکزی این کشور و شخص نخست وزیر می کند که اگر به مصالحه میان دو طرف نیانجامد، کشور پادشاهی متحده دو پاره خواهد شد. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان