از آغاز جنگ روسیه و اوکراین کشورهای غربی در اتحاد با آمریکا به حمایت از اوکراین وارد شده و در این راستا اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی را از طرق مختلفی چون تحریم همچنین حمایت های نظامی و تسلیحاتی و اختصاص بودجه های کمک رسانی هنگفت به اوکراین را در دستورکار خود قرار دادند.
اتحادیه اروپا تاکنون ۶ بسته تحریمی را علیه مسکو تصویب کرده است که آخرین مورد آن، توقف واردات نفت از روسیه به میزان ۹۰ درصد تا پایان سال ۲۰۲۲ توسط کشورهای عضو است. اتحادیه اروپا اکنون نیز در حالی از تحریم طلای روسیه خبر داده است که اقداماتش علیه روسیه، سبب تشدید بحران اقتصادی، کمبود سوخت و افزایش تورم در کشورهای اروپایی شده است به طوری که کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا، مقامات قاره سبز را به شدت نگران تامین سوخت برای زمستان پیشرو کرده است.
«ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان با اشتباه خواندن تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو، این نهاد را به لغو تحریمها فراخواند و گفت: اتحادیه اروپا از آغاز جنگ در اوکراین چندین بسته تحریمی سنگین علیه روسیه وضع کرده است؛ این تحریم ها اما پیامدهای قابل توجهی برای کشورهای اروپایی از جمله در بخش انرژی داشته است. در واقع تحریم های اروپا علیه روسیه به مانند «شلیک اتحادیه اروپا به خود» است.
شکست سیاست های تحریمی اروپا اکنون بیش از پیش آشکار شده است به طوری که نه تنها خود کشورهای اروپایی اکنون در وضعیت سخت اقتصادی به سر می برند بلکه حتی درآمدهای روسیه نیز با وجود اقدامات آمریکا و متحدانش افزایش یافته است. آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد که صادرات نفت روسیه در ژوئن با وجود ارسال محمولههای کمتر به خارج، به دلیل افزایش قیمتهای انرژی، به بیش از ۲۰ میلیارد دلار رسیده است.
با این حال در تازه ترین اقدام، اروپا قرار است بسته تحریمی دیگری را علیه مسکو به تصویب برساند و این بار طلا را نیز در فهرست آن جای دهد. روسیه 8.5 درصد طلای جهان را تولید میکند و پس از چین و استرالیا سومین تولیدکننده طلا در جهان به شمار میرود به طوری که صادرات طلای روسیه در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۵ میلیارد دلار برآورد شده است.
پیش تر آمریکا، ژاپن و کانادا واردات طلای روسیه را ممنوع کرده بودند و مقامات اروپا اکنون درتلاش هستند با اعمال تحریم به جرگه آنها بپیوندد. مقامات اروپا هدف از این ممنوعیت را بستن «گریزگاههایی» عنوان کردند که برخی به کمک آنها، تحریمهای پیشین علیه مسکو را دور میزنند.
«ماروش شفچوویچ» معاون رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در این زمینه مدعی شد که این اتحادیه میخواهد با تشدید تحریمها علیه روسیه، به پایان دادن به جنگ اوکراین در سریعترین زمان ممکن کمک کند.
موضوع تحریم طلای روسیه نخستین بار از سوی جو بایدن رئیسجمهور آمریکا به عنوان راهکاری برای اعمال فشار بیشتر علیه مسکو مطرح شده است اما با وجود استقبال برخی کشورهای اروپایی، برای تصویب آن، همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید با این طرح موافقت کنند چنانکه «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان، اعلام کرد: پیشنهاد آمریکا به اتحادیه اروپا برای تحریم واردات طلا از روسیه باید در داخل این اتحادیه مورد بحث قرار گیرد. طی روزهای آینده قرار است تحریم طلای روسیه در کمیسیون اروپا مورد بررسی قرار گیرد.
این درحالی است که به نظر می رسد در شرایط کنونی، ممنوعیت طلای روسیه بیشتر اقدامی نمادین باشد زیرا تحریمهای کشورهای غربی تاکنون نیز عملا تا حد زیادی بازارهای اروپا و آمریکا را به روی طلای روسیه بسته است. ضمن اینکه احتمال می رود مانند آنچه در موضوع تحریم نفت و گاز روسیه اتفاق افتاد، تحریم طلای روسیه هم نتیجه معکوس علیه کسانی که آن را اعمال می کنند، داشته باشد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
مجارستان: اروپا با تحریم روسیه به سینه خود شلیک کرد