ایران پرس: به رغم مخالفت های دولت سوریه ، رئیس جمهوری ترکیه بر قصد خود برای ایجاد دیوار امنیتی در آن سوی مرزهای این کشور تاکید کرد.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه با اشاره به قصد خود برای ایجاد کریدور امنیتی در مرزهای جنوبی ، علاوه بر سوریه به عراق نیز اشاره کرده است. رجب طیب اردوغان همچنین گفت، نوار امنیتی در حال احداث در امتداد مرزهای جنوبی کشور را قطعا تکمیل کرده و اجازه ایجاد کریدور ترور را نخواهد داد.

نقض حاکمیت ملی سوریه هدف اصلی تصمیم جدید دولت اردوغان

دولت دمشق هدف اصلی از تصمیم جدید دولت اردوغان را نقض حاکمیت ملی سوریه و تلاش به منظور تصرف بخش های دیگری از اراضی این کشور توصیف کرده است. با وجود آن که دولت آنکارا همواره بر نداشتن طمع به اراضی سوریه تاکید کرده است ، اما در عمل تمامی تحرکات ترکیه به نوعی داشتن چشم طمع به اراضی کشورهای همسایه جلوه گر شده است.

رئیس جمهوری ترکیه که پیش از این ، بارها آمریکا را به حمایت از گروه های شبه نظامی کُرد به ویژه حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) متهم کرده است ، همچنین تصریح کرد: کشورهایی نظیر آمریکا - که جنگ نیابتی به راه می‌اندازند - با تلاش آنکارا برای تامین امنیت مرزهای ترکیه مخالفت می‌کنند.

رئیس جمهوری ترکیه در عین حال ، اعلام کرد: "اعضای سازمان‌های تروریستی که در خارج از مرزهای ترکیه آموزش می بینند ، در هر فرصتی به کشور ما حمله می‌کنند".

سخنان اخیر رئیس جمهوری ترکیه تا حدود زیادی گنگ ، پیچیده و غامض است. در حقیقت ، به جز آمریکا که رئیس جمهوری ترکیه از آن کشور نام برده است ، مشخص نیست که مخاطب واقعی رجب طیب اردوغان کدام کشور است ؟ رئیس جمهوری ترکیه روز شنبه گذشته خطاب به نظامیان آمریکایی ، اعلام کرد:"آمریکایی ها از هزاران کیلومتر دورتر آمده اند و ضمن راه اندازی جنگ نیابتی علیه ترکیه ، در نزدیکی مرزهای ما از گروه‌های تروریستی حمایت می‌کنند".

فعالیت آمریکا، مغایر با منافع ترکیه در اراضی سوریه

اظهارات رئیس جمهوری ترکیه نشان می دهد که آمریکا مغایر با منافع ترکیه در اراضی سوریه فعالیت می کند. این در حالی است که آمریکا و ترکیه به عنوان دو عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) محسوب می شوند و ارتش ترکیه درطول هفت دهه گذشته ، همواره در خدمت منافع آمریکا قرار داشته است.

علی الخصوص که آمریکا از سازمان نظامی ناتو به عنوان بازوی نظامی درمناطق مختلف جهان بهره برداری می کند. اما از سال 2018 میلادی به این سو ، دولت رجب طیب اردوغان با اتخاذ سیاست های مستقل ازآمریکا و اتحادیه اروپا ، درسوریه به دنبال منافع ملی ترکیه است.

با وجود خطاب قرار دادن مستقیم آمریکا ، باید گفت: برخی از اهداف ترکیه در سوریه ، با دیگر دولت های متحد این کشور در منطقه نیز مطابقت ندارد. در واقع ، در شرایطی که در روزهای اخیر و در جریان نوزدهمین نشست کشورهای ضامن روند آستانه ، روسای جمهوری ایران ، روسیه و ترکیه بر مبارزه با جریان های تروریستی تاکید کرده اند ، موضعگیری اخیر دولت آنکارا قابل تامل است.

پیش از این ، کشورهای "ضامن روند آستانه" ، فعالیت فزاینده گروه‌های تروریستی در خاک سوریه را محکوم و عزم خود را برای ادامه همکاری مشترک و سه جانبه به منظور مبارزه با تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن تاکید کرده اند.

با وجود آن که سران سه کشور ضامن روند آستانه نشست اخیر را یکی از موفق ترین نشست ها در این ارتباط اعلام کرده اند ، پس از بازگشت رئیس جمهوری ترکیه ، دولت آنکارا تا حدود زیادی از مواضع خود عدول کرده است. این امر به معنای آن است که هر تصمیمی که شص رجب طیب اردوغان در نشست های منطقه ای و بین المللی اتخاذ می کند ، ممکن است در آنکارا تغییر کند. به عبارت دیگر ، شخص اردوغان تصمیم گیرنده اصلی نیست.

در همین زمینه ، پنجشنبه گذشته وزارت دفاع روسیه با اعلام این که تروریست‌ها قصد دارند با استفاده از پهپاد به پایگاه هوایی حمیمیم روسیه در خاک سوریه حمله کنند ، تصریح کرد:"ترکیه ، دو هفته است که از شرکت در عملیات گشتزنی مشترک در سوریه ، بدون ارائه دلیل مشخص ، خودداری کرده است".

احتمال حمله گروه تروریستی جبهه النصره به پایگاه هوایی حمیمیم روسیه دراراضی سوریه

سرلشکر "اولگ ایگوراف" ، معاون رئیس مرکز روسی آشتی نیروهای متخاصم در سوریه در یک کنفرانس مطبوعاتی در جمع خبرنگاران ، همچنین اعلام کرد: "گروه تروریستی جبهه النصره قصد دارد با استفاده از پهپاد به پایگاه هوایی حمیمیم روسیه دراراضی سوریه حمله کند.

دراین راستا ، مرکز روسی برای آشتی طرف‌های متخاصم ازتمامی فرماندهان گروه های مسلح غیرقانونی درخاک سوریه می خواهد تا از هر گونه اقدامات تحریک آمیز خودداری کنند و در مسیر حل و فصل مسالمت آمیز اوضاع در مناطق تحت کنترل خود قرار گیرند".

اظهارات رئیس جمهوری ترکیه درباره دریافت کریدور در مرزهای جنوبی این کشور با سوریه و عراق ازجمله سیاست های دولت اردوغان است که در چهار سال گذشته رسانه ای شده است. با استدلال های چندسال گذشته مقام های آنکارا ، می توان به این نتیجه رسید که هرگاه یک کشور منطقه با بی ثباتی عمدی یا واقعی مواجه شود و یا کشوری توان نظامی خود را ازدست بدهد ، احتمالا با یورش های نظامی ترکیه مواجه خواهد شد. بدیهی است که استدلال های مقام های دولت رجب طیب اردروغان چندان مستند نیست و نمی تواند مبنای استدلال در مجامع بین المللی قرار بگیرد.

نویسنده: محمد علی طالبی

113

بیشتر بخوانید:

حمله پهپادی ترکیه به شمال شرق سوریه