تحلیل؛

ایران پرس: جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دیوید لمی وزیر خارجه بریتانیا با صدور بیانیه‌ای مشترک، دخالت ادعایی ایران در مناقشه اوکراین و پاسخ مشروع ایران علیه اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی را محکوم و ادعا کردند که به تحریم ایران متعهد هستند.

دراین بیانیه که بامداد سه‌شنبه پس از ملاقات دو طرف در حاشیه نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ منتشر شد، آمده است: وزیر خارجه بریتانیا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حملات ایران به اسرائیل و ارسال موشک‌های بالستیک این کشور به روسیه برای استفاده علیه اوکراین را محکوم کردند. آنها متعهد هستند که ایران را بر این اساس تحریم کنند.

گفتنی است اتحادیه اروپا روز دوشنبه هفت شهروند و هفت سازمان ایرانی را  به لیست سیاه تحریم‌ها اضافه نمود. براین اساس، ۷ شهروند ایرانی به‌همراه هواپیمایی ایران‌ایر، ماهان‌ایر، ساها، شرکت بسامد الکترونیک پویا، آلومینای ایران، طیف تدبیر آریا و مرکز تحقیقات شهید حاج‌علی موحد تحریم شده‌اند.تحریم سه شرکت هواپیمایی ایرانی یعنی ایران‌ایر، ماهان‌ایر و ساها به بهانه دخالت ایران در جنگ اوکراین از طریق ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه صورت گرفته است.

نکته جالب اینکه اتحادیه اروپا مدعی شده که «این تحریم‌ها هدفمند هستند و به‌دنبال بازدارندگی از سیاست‌ها و فعالیت‌های خاص ایران هستند. اتحادیه قصد ندارد به‌طور کلی ترافیک هوایی یا ارتباطات مردمی بین اتحادیه و ایران را مختل کند.» اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرد که دارایی افراد تحریم‌شده بلوکه می‌شود و از سفر به اتحادیه اروپا منع خواهند شد.

بریتانیا نیز با نادیده گرفتن اقدام مشروع ایران در پاسخ به اقدامات متجاوزانه و تروریستی رژیم صهیونیستی در منطقه طی عملیات «وعده صادق ۲» علیه فلسطین اشغالی، اعلام کرد که چند فرد و نهاد ایرانی را در این ارتباط تحریم کرده است.این تحریم‌ها دربرگیرنده چهره‌های مهم در ارتش، نیروی هوایی و سازمان‌های وابسته به تولیدات موشک‌های بالستیک و کروز ایران است. وزیر خارجه بریتانیا با صدور بیانیه‌ای، ضمن نادیده گرفتن اقدامات تجاوزکارانه و جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی که منطقه غرب آسیا را دچار تنش کرده است، ادعا کرد: با وجود هشدارهای مکرر، اقدامات خطرناک ایران و نیروهای نیابتی آن باعث تشدید بیشتر تنش‌ها در خاورمیانه شده است.

به نظر می رسد تحریم های جدید اروپایی ها علیه ایران به دو بهانه عمده صورت گرفته است. نخستین آنها مساله ادعایی کمک های تسلیحاتی ایران به روسیه در جریان جنگ اوکراین به خصوص ارسال پهپادها واکنون ارسال موشک های بالستیک به منظور استفاده در جنگ اوکراین است. ادعاها درباره دخالت نظامی ایران در جنگ اوکراین درحالی مطرح می‌شود که مقامات ایران و روسیه  بارها این ادعا را رد و بی‌اساس توصیف کرده‌اند. جمهوری اسلامی ایران ضمن مخالفت با جنگ، همواره اعلام کرده است که از راهکار سیاسی برای حل و فصل اختلافات روسیه و اوکراین و پایان بخشیدن به درگیری‌های نظامی حمایت می‌کند.

ضمن اینکه ایران از ابتدای بحران اوکراین تاکنون هیچگاه بخشی از این نزاع و درگیری نظامی و ادامه آن نبوده و همواره از راهکار سیاسی و گفت‌ وگوهای دوجانبه برای پایان دادن به این بحران و درگیری حمایت کرده است. رویکرد اصولی و اعلام شده جمهوری اسلامی ایران در خصوص بحران اوکراین طی دو سال گذشته، بدون تغییر باقی مانده و از این منظر، تکرار ادعای ارسال موشک‌های بالستیک برای روسیه، با اهداف و انگیزه‌های سیاسی برخی کشورهای غربی صورت می‌گیرد و کاملا بی‌اساس است.

به رغم حسن نیت ایران و تلاش هایش برای پایان دادن به جنگ اوکراین، غربی ها به همراه دولت غرب گرای اوکراین در سه سال گذشته کارزاری تبلیغاتی علیه تهران به راه انداخته و مدعی همکاری تسلیحاتی ایران با روسیه و از جمله تحویل شمار زیادی پهپاد و اکنون موشک های بالستیک از جانب ایران به روسیه شده اند و در این راستا کی یف در اواخر سپتامبر ۲۰۲۲ در اقدامی غیر دوستانه خواهان خروج سفیر ایران از اوکراین و کاهش شمار کارکنان سفارت ایران شد.

در عین حال ادعای کی یف در باره استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین به بهانه ای برای غربی ها به منظور اعمال تحریم های جدید علیه ایران تبدیل شده است. در این راستا اتحادیه اروپا و آمریکا تحریم هایی را بر پایه ادعاهای اثبات‌نشده درباره استفاده از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین علیه ایران اعلام کردند. هم چنین تروئیکای اروپایی مرکب از بریتانیا فرانسه و آلمان در اواخر اکتبر ۲۰۲۲ در نامه‌ای به سازمان ملل ضمن تکرار ادعاهای اثبات‌نشده در خصوص استفاده روسیه از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین، از سازمان ملل خواستند درباره اینکه آیا این مساله نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت به شمار می‌رود یا خیر، تحقیق کند.

جمهوری اسلامی ایران بارها این ادعاها را تکذیب کرده و آن را بخشی از جنگ روانی و تبلیغاتی غرب در راستای ایران هراسی و زمینه سازی برای اقدام علیه ایران از جمله اعمال تحریم های جدید دانسته است. به گفته تهران، این ادعاها هیچ گونه مبنا و اساسی ندارد و غربی ها آگاهانه در این راستا به فضا سازی پرداخته اند.این مساله بارها مورد تاکید مقامات ارشد ایران قرار گرفته است.

مساله دیگر در باره تحریم شرکتهای هواپیمایی ایرانی که طبیعتا منجر به توقف پروازهای آنها به کشورهای اروپایی خواهد شد تلاش عامدانه اتحادیه اروپا برای ضربه زدن به این شرکتها و در نهایت ایران با خسارات اقتصادی برای آنها و از دست دادن بازار پروازهای اروپایی است. این امر با توجه به حضور بیش از یک میلیون مهاجر ایرانی در این کشورها وتردد بسیاری از آنها بین ایران و این کشورها از اهمیت دو چندان برخوردار است. این اقدام اتحادیه اروپا هم چنین همگام با تحریم های جدید آمریکا علیه هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (ایران ایر) صورت گرفته و در راستای تشدید فشارها علیه تهران با هدف ایجاد محدودیتهای بیشتر اقتصادی، تجاری و ترابری برای ایران به خصوص در ارتباط با سفرهای هوایی به اروپا صورت گرفته است.

هدف اروپایی ها این است که مانع از دسترسی هواپیماهای مسافربری و ترابری خطوط هوایی ایرانی به خصوص ایران ایر به کشورهای اروپایی شده و بدین ترتیب زیان مالی قابل توجهی را به آنها وارد نمایند. بدین ترتیب شرکتهای هوایی رقیب با توجه به حجم قابل ملاحظه مسافران به مقصد اروپا و از مبدا اروپا به ایران، این شرکتها بتواند سهم شرکتهای هوایی ایرانی را در بازار مسافران و انتقال محموله های هوایی بدست آورند. ضمن اینکه تحریم ایران ایر توسط آمریکا و اروپا صرفا موجب کاهش دسترسی به قطعات یدکی و سایر اقلام و موارد ضروری برای پرواز های مسافری شده و بر خلاف ادعای واشنگتن که مدعی حمایت از مردم ایران است صرفا موجب افزایش مخاطرات مسافرت های هوای در ایران خواهد شد. بدین ترتیب این تحریم ها صرفا درراستای ضدیت با مردم ایران و تشدید فشارها علیه آنها از سوی غرب صورت  می گیرد.

بهانه دوم اتحادیه اروپا و بریتانیا برای اعمال تحریم ها جدید علیه ایران، عملیات موشکی وعده صادق ۲ علیه رژیم صهیونیستی است. پرسشی که در این زمینه مطرح است این است که آیا ترور شهید «اسماعیل هنیه» رئیس پیشین دفتر سیاسی حماس در تهران  که مصداق آشکار نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران است و نیز اقدامات جنایتکارانه ای مانند ترور سردار شهید نیلفروشان مستشار نظامی ارشد ایران در لبنان به همراه سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان باید از دیدگاه اروپایی ها بی پاسخ می ماند؟

سردار سرلشکر محمد باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح در زمینه لزوم اجرای عملیات وعده صادق 2 می گوید : از هنگام ترور شهید هنیه در تهران تا درخواست مکرر آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها مبنی بر اینکه؛ شما خویشتن‌داری کنید تا آتش‌بس را در غزه برقرار کنیم. دوره سختی در خویشتن‌داری را پشت‌سر گذاشتیم اما رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا و حتی چراغ سبز آمریکایی‌ها جنایات خود را افزایش دادند و قتل‌عامی را علیه مردم لبنان و به‌ ویژه شهادت مجاهد کبیر شهید سید حسن نصرالله و همچنین مستشار عالی سپاه پاسداران در لبنان سردار شهید نیلفروشان اجرا کردند که جنایات بزرگی بود و دیگر وضعیت قابل تحمل نبود.

 در نهایت این عملیات با تصویب شورای عالی امنیت ملی و ابلاغ ستاد کل نیروهای مسلح و حمایت و پشتیبانی ارتش جمهوری اسلامی ایران و وزارت دفاع صورت گرفت و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کرد، چنانچه رژیم صهیونیستی به این عملیات که منطبق بر حقوق قانونی کشور و قوانین بین المللی است واکنش نظامی نشان دهد با حملات کوبنده و ویرانگر بعدی مواجه خواهد شد. بدین ترتیب باید گفت که عملیات وعده صادق ۲ مبتنی بر حق قانونی ایران برای دفاع از خود در برابر تهاجم رژیم صهیونیستی و نیز نشان دادن عزم و اقتدار ایران برای دفاع قاطع از سرزمین و امنیت ملی خود در قبال اقدامات تجاوزکارانه صهیونیست ها صورت گرفته است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر