.«ژنرال احمد عسیری»، سخنگوی سابق ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان سعودی و مشاور کلیدی ریاض در مسائل امنیتی در آغاز مداخله نظامی، سخنگوی ائتلاف عربی بود و آغاز عملیات را اعلام کرد. در آن زمان، رهبران عربستان، وعده پایان زودهنگام جنگ در یمن و شکست حوثی ها را می دادند. او برای بسیاری نماینده ویرانی ای است که عربستان سعودی بر کشور همسایه اش تحمیل کرده است.

«ژنرال احمد عسیری» در گفتگو با یورونیوز در پاریس درباره استراتژی نظامی ریاض در یمن و چشم انداز عربستان نسبت به آینده منطقه گفتگو کرده است.

یورونیوز : سازمان ملل متحد یکی از بدترین بحران های جهان امروز به حساب می آید. عربستان سعودی رهبری ائتلاف مداخله نظامی را را برعهده دارد. شما سخنگوی این ائتلاف بودید و در نتیجه در خط مقدم این نبردها قرار دارید. آيا نسبت به مرگ هزاران نفر و آواره شدن میلیون ها نفر احساس مسئولیت می کنید؟ آیا عربستان سعودی مسئول بدترین بحران انسانی در جهان است؟

ژنرال احمد عسیری گفت: «برای پاسخ به اینگونه سوالها باید از زاویه وسیع تری به مسایل نگاه کرد. در یمن چه اتفاقی افتاد؟ یمن یکی از کشورهایی است که به دنبال بهار عربی دچار بی ثباتی شد.

در سال ۲۰۱۱ میلادی مردم برای اعتراض و تغییر رژیم «علی عبدالله صالح» به خیابانها آمدند. برای جلوگیری از فروپاشی کشور، عربستان سعودی و شورای همکاری خلیج فارس اقدامی را آغاز کردند که آن موقع ابتکار شورای همکاری خلیج فارس نامیده می شد.

هدف از این طرح جلوگیری از فروپاشی یمن و امید بخشیدن به مردم این کشور بود. این کار به دوصورت انجام شد: ابتدا یک دولت انتقالی در نظر گرفته شد تا هدایت کشور را به دست بگیرد؛ وضع یک قانون اساسی جدید برای همه مردم یمن بود که اقلیت حوثی ها را نیز در برمی گرفت.

اقدام دوم، برگزاری یک انتخابات آزاد برای انتخاب یک رییس جمهوری جدید و دولت جدید بود. این روند زیر نظر سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس انجام گرفت. بعد از آن هم کودتا شد. چرا این اتفاق رخ داد؟

بمباران خانه ها در صنعا

 

سوال : حملات هوایی و محاصره یمن را به کشوری تبدیل کرده که امروز شاهدش هستیم. یمن به زانو درآمده است. به نظرتان عربستان سعودی در ایجاد این بحران نقش نداشته است.

ژنرال احمد عسیری  در پاسخ اجازه بدهید تمام تاریخ را برایتان بگویم. ما نمی توانیم یمن را جدا از بقیه تاریخ در نظر بگیریم. شما به آمار و ارقامی اشاره کردید اما اعداد مختلف و ارزیابی های مختلف از وضعیت وجود دارد و باید آن را از زوایای مختلف دید. شکی نیست که در یمن مشکلاتی وجود دارد. با بحران انسانی روبرو هستیم. اما عربستان سعودی و ائتلاف به علل وپیامدهای این بحران می پردازد. اکثر کسانی که درباره بحران یمن اظهار نظر می کنند متاسفانه از راه دور این کار را انجام می دهند و روی پیامدهای این بحران متمرکز می شوند و علل آن را فراموش می کنند. علت این است که کشوری هست که هنوز تحت نظر شبه نظامیان است. امروز شرایط در لبنان چگونه است؟ لبنان دولت ندارد. عملا دولت ندارد. دولتی است که فقط بین گروه های مختلف ارتباط برقرار می کند. اما شبه نظامیان کشور را اداره می کنند. ما تلاش می کنیم از بروز این اتفاق در یمن جلوگیری کنیم.»

یورونیوز: می خواهم روی یمن متمرکز بشوم. درباره کشورهای دیگر منطقه بعدا صحبت می کنیم. سوال من این است که ائتلاف به رهبری عربستان متهم است که طی سه سال گذشته، خانه ها و مغازه ها را بمباران کرده است. چرا هیچ اقدامی برای محافظت از غیر نظامیان در این جنگ صورت نگرفته است؟ کشتار غیرنظامیان و تخریب اموال آنها جزء جرایم جنگی به حساب می آید.

ژنرال احمد عسیری: «فکر می کنم درست نیست. تیم تحقیقاتی وجود دارد که…»

یورونیوز: درست نیست که ائتلاف نظامی به رهبری عربستان خانه ها و مغازه ها را هدف قرار می دهد؟

ژنرال احمد عسیری: «نه به این دلیل که عمدی در کار نیست. ما مایلیم مردم عادی را نجات بدهیم و نمی خواهیم نابودشان کنیم. به آغاز مداخله نظامی رجوع کنید. به درخواست دولت یمن انجام گرفت. یک روند قانونی است. دولت یمن خواستار اجرای توافقنامه “دفاع مشترک عربی” شد. در نتیجه قانونی است. هدف، حمله به مردم عادی نیست، چرا باید آنها را بکشیم. نه؟ ما به نیابت از جامعه بین الملل در یمن حضور داریم. سربازانمان را به خطر می اندازیم، منابع و شهرت و وقتمان را. چرا؟ چون می خواهیم صلح و ثبات را به یمن بازگردانیم. اگر کشور دیگری هم هست که می خواهد با وضعیت موجود در یمن مقابله کند، لطفا بیاید. ما به این دلیل در یمن هستیم که نمی خواهیم این کشور به یک سومالی، لیبی یا لبنان دیگر تبدیل شود. در این سه کشوری که برایتان مثال زدم، جامعه بین المللی دست به اقداماتی زد و بعد خودشان را کنار کشیدند. ما نمی توانیم کنار بکشیم چون همسایه یمن هستیم. صلح و ثبات در این کشور برای ما خیلی مهم است و به نفع ماست که در این کشور صلح و ثبات برقرار باشد.»

وضع وخیم زنان و کودکان یمنی

یورونیوز: بازهم تکرار می کنم که دست کم ۱۰هزار نفر در یمن کشته شده اند. این آمار مربوط به سال ۲۰۱۶ است. در نتیجه در حال حاضر تعداد تلفات بیشتر شده است. چه چیزی در انتظار یمن است؟ این درگیری به کجا خواهد رسید؟

ژنرال احمد عسیری: «من درباره آمار بحث نمی کنیم. این آمار اشتباه است و دقیق نیست.»

یورونیوز: پس تعداد کشته ها بیشتر است؟

ژنرال احمد عسیری: «خیر. کمتر است. باید به خاطر داشته باشید که شبه نظامیان چگونه عمل می کنند.»

یورونیوز: اما این آمار را سازمان ملل متحد اعلام کرده است.

ژنرال احمد عسیری: «فکر نمی کنم سازمان ملل برای اثبات دقت این اعداد کارهای لازم را انجام داده باشد. زیرا ناظری از سوی سازمان ملل در یمن وجود ندارد. کسانی از این گونه آمار مرتب صحبت می کنند که مایلند وضعیت بد یمن همین طور باقی بماند. عده ای هستند که می خواهند یمن دولت شکست خورده داشته باشد.»

یورونیوز: چه کسی؟

ژنرال احمد عسیری: «کسانی که از عملیات شبه نظامیان حمایت می کنند. برای من آشکار است. ایران از اینکه یمن یک دولت شکست خورده باشد، سود می برد. چون می خواهد با شبه نظامیان اوضاع را کنترل کند. این واقعیتی است که مردم آن را نمی بینند. آنها چیزهایی می شنوند، چیزهایی را روی اینترنت می بینند، اعداد نادرستی را می بینند و آن را تکرار می کنند. حتی یک گزارش هم از سوی سازمان ملل منتشر نشده که به وضعیت یمن در محل ارتباط داشته باشد. آیا می توانید حضور ناظران را در یمن تایید کنید؟»

یورونیوز: اما فعالان اجتماعی در یمن هستند.

ژنرال احمد عسیری: «این امر به ما تصویر مبهمی می دهد. چون فعالان اجتماعی دلایل خودشان را دارند. دولتی هست که از سوی جامعه بین المللی به رسمیت شناخته می شود. مردم با این دولت در تماسند. یمنی هایی هستند که در کشور هستند و کار می کنند و می توانند در باره این نوع حرف ها قضاوت صحیح داشته باشند. در نتیجه درباره این آمار و ارقام صحبت نخواهیم کرد. تصدیق می کنیم که یمن با بحران روبروست و همانطور که گفتم یک میلیون و پانصدهزار دلار هم به حل بحران اختصاص داده ایم فکر نمی کنم کشور دیگری این کار را انجام داده باشد. از مردم می خواهیم به جای انتقاد از ائتلاف، به آن بپیوندند. به جای انتقاد کردن در رسانه ها، از درد و رنج مردم بکاهند.»

بمباران خانه ها در صنعا
وضع وخیم زنان و کودکان یمنی