«وین میات آی» Win Myat Aye وزیر رفاه اجتماعی میانمار که به بنگلادش سفرکرده بود با گروه 50 نفره از مسلمانان روهینگیا در اردوگاهی در جنوب شرق این کشور دیدار کرد.
وی که گفته شده برای بررسی شرایط مسلمانان آواره شده روهینگیایی به بنگلادش سفر کرده ادعا کرد،آغاز سریع روند بازگشت آوارگان روهینگیا به میانمار برای این کشور در اولویت است.
وزیر رفاه و امور اجتماعی میانمار درباره اعطای حق شهروندی به مسلمانان روهینگیایی هم مدعی شد: دولت این کشور درحال تلاش برای تحقق این مسئله است.
مقامات بنگلادش ابراز امیدواری کردند، سفر وزیر رفاه اجتماعی میانمار روند بازگشت مسلمانان روهینگیا را به سرزمین اصلی شان تسریع کند.
درشرایطی این مقام دولت میانمار مدعی برنامه این کشور برای فراهم کردن شرایط بازگشت آوارگان روهینگیایی از مرزهای بنگلادش شده است که مقامات میانمارتاکنون به توافق خود با دولت داکا در نوامبر 2017 متعهد نبوده اند.
در توافق بین «آنگ سان سوچی» وزیر امور خارجه میانمار و «ای.اچ محمود علی» همتای بنگلادشی وی ، دولت میانمارمتعهد شد، آوارگان مسلمان روهینگیایی را که در مرز بین دو کشور در اردوگاه هایی غیر بهداشتی زندگی می کنند را به این کشور برگرداند که تاکنون اجرایی نشده است.
جالب این که وزیر رفاه اجتماعی میانمار در حالی ادعای اولویت دار بودن مسئله بازگشت آوارگان مسلمان روهنیگایی را مطرح کرده است که به تازگی دولت این کشور مجوز اسکان بودائیان بنگلادشی در استان راخین و در سکونتگاه های آوارگان را صادر کرده است.
این سناریو توطئه آمیز که راهبرد کلان تغییر در بافت جمعیتی در استان مسلمان نشین راخین را دنبال می کند، از اواخر سال 2016 در دستور کار مقامات میانمار قرار گرفته واز هفته های گذشته بتدریج اجرایی شده است.
کنارهم قرار دادن اقدامات دولت میانمار شامل اجرا نکردن توافق با بنگلادش برای بازگرداندن آوارگان روهینگیا با گذشت حدود پنج ماه ازانعقاد آن و اسکان تدریجی بودائیان بنگلادش در سکونت گاه های مسلمانان در راخین، نشانه های بسیارجدی از سیاست میانماربرای فریب افکار عمومی جهان است که خواستار توقف خشونت ها علیه مسلمانان و بازگشت آوارگان هستند.
در شرایطی که دولت میانمار با برخی فشارهای بین المللی روبرو است،سفر وزیر رفاه اجتماعی این کشور به بنگلادش و بازدید از اردوگاه های آوارگان میانمارتنها برنامه ای تبلیغاتی است که هدف آن کاستن از این فشارها و جلوگیری از انزوای منطقه ای است که در ماه های گذشته در چارچوب تعلیق عضویت میانمار در اتحادیه آسه آن دربین برخی کشورهای عضو مطرح شد.
درخصوص بازگشت آوارگان روهینگیا، ضمن آنکه اقدامات دولت میانماربر خلاف مطالبه در این زمینه است، شرایط برای تحقق آن هم فراهم نیست.
«بیل فرلیک» مدیرکل دیدبان حقوق بشر می گوید، کارهای زیادی باید پیش از بازگشت مسلمانان روهینگیا به استان راخین باید انجام شود.
جامعه بین المللی باید این مساله را روشن کند که بدون نظارت بین المللی هیچ گونه بازگشتی نمی تواند اتفاق بیفتد.
به گفته وی، ناظران بین المللی باید حقوق اولیه مسلمانان روهینگیا را تضمین کنند، از جمله امنیت آنها و به این ایده پایان دهند که آوارگان بار دیگر در اردوگاه ها نگهداری شوند.
آوارگان روهینگیا باید به سرزمین خود بازگشته و روستاهای تخریب شده را بازسازی کنند.
در چنین شرایطی است که مسئله بازگشت آوارگان مسلمانان روهینگیا به میانمار با چشم انداز روشنی همراه نیست.
112/136
نویسنده:محمدرضا عسکری
بیشتر بخوانید:
استقرار بودایی های بنگلادش در اراضی روهینگیایی ها در میانمار
توافق میانمار و بنگلادش درباره بازگشت پناهجویان روهینگیا به میانمار/تحلیل
ردپای سعودیها در میانمار/ گفتگو با سفیر اکرودیته در میانمار