در این بیانیه که روز چهارشنبه منتشر شد، آمده است که «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا با «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه، «لیز تراس» وزیر خارجه بریتانیا و «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان در بروکسل دیدار کرد و در خصوص عزم مشترک ما برای اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هسته ای دست پیدا نمیکند، گفت وگو کردند.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: آنها توافق کردند که راه حل دیپلماتیک که بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام را تضمین کند، بهترین نتیجه است.
جمهوری اسلامی ایران بارها بر ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای خود تاکید کرده و ادعای غربی ها در باره ابعاد نظامی برنامه هسته ای ایران را ادعایی بی اساس و در راستای اتهام زنی های رژیم صهیونیستی در این باره دانسته است.
در عین شواهد حاکی از ان است که آمریکا به همراه شرکای اروپایی خود در برهه کنونی در راستای سیاست جنگ روانی و تبلیغاتی تلاش می کند تا تهران را برای پذیرش توافقی در میز مذاکره که در راستای خواسته های واشنگتن باشد تحت فشار قرار دهد.
در این راستا آنتونی بلینکن پیش از این دیدار در گفت وگو با شبکه خبری ان بی سی آمریکا مدعی شد: با وجود تمام تلاشهایی که برای دستیابی به توافق انجام دادهایم و با وجود این امر که این توافق برای امنیت ما بهتر خواهد بود، من چندان به دستیابی به این توافق خوشبین نیستم. ما به این مرحله (دستیابی به توافق) نرسیده ایم. باید ببینیم می توانیم به یک توافق دست یابیم یا خیر.
در واقع آمریکا تلاش می کند تا در باره به نتیجه نرسیدن مذاکرات وین به اصطلاح توپ را در زمین ایران انداخته و تهران را مقصر وضعیت نامعلوم کنونی جلوه دهد. در حالی که ایران بارها خواسته های خود را به طور صریح و شفاف بیان کرده و این دولت بایدن است که ظاهرا یا نمی خواهد ویا نمی تواند که به این خواسته های منطقی پاسخ مثبت دهد.
در برهه کنونی به نظر می رسد که آمریکای و شرکای اروپایی اش تصمیم گرفته اند که رویکرد مبتنی بر تشدید فشارها را علیه ایران در اولویت قرار دهند.شاید به همین دلیل است که آنها در تداوم سیاستهای هراس افکنی غرب برای فشار بر ایران در میز مذاکره خاطرنشان کردند که آمریکا و تروئیکای اروپایی در صورت لزوم برای سناریوهای دیگر آماده هستند.
اشاره غربی ها به تشدید فشارها علیه ایران و روی آوردن به دیگر گزینه ها در این زمینه است. در حالی که نگاهی به گذشته و به ویژه خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام در مه 2018 و کارزار فشار حداکثری علیه ایران از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا که با هدف واداشتن تهران به قبول خواسته های نامشروع واشنگتن در زمینه هسته ای و دیگرعرصه ها به اجرا درآمد نشانگر شکست این رویکرد است.
ترامپ نه فقط به هیچ کدام از اهداف ادعایی خود نرسید بلکه اقدامات واشنگتن و بی عملی اروپایی ها در زمینه اجرای وعده های خود منجر به کاهش تدریجی تعهدات برجامی از جانب تهران شد.
در این راستا ایران گام های بزرگی در زمینه پیشرفت های هسته ای برداشت و در واقع همین امر بود که دولت بایدن را وادار به اتخاذ رویکرد کنونی یعنی بازگشت به برجام با هدف بازگشت متقابل ایران به اجرای تعهدات برجامی خود کرد. با این حال به رغم برگزاری هشت دور مذاکرات طولانی و فراز و فرود های بسیار هنوز هم واشنگتن خواهان توافقی یک طرفه با ایران است.
توافقی که درآن ضمن دادن حداقل امتیازات ،خواهان کسب حداکثر امتیازات از ایران است. این در حالی است که ایران بارها موضع اصولی خود در این زمینه یعنی لغو همه تحریم ها ، راستی آزمایی این امر و نیز ارائه تضمین از جانب آمریکا درباره عدم خروج دوباره از برجام را اعلام کرده و خواهان عملی شدن آنها است.تهران اعلام کرده که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دست یابی به توافق در وین وجود دارد.
توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم ها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران می گوید: اگر مکثی در روند مذاکرات وین دیده می شود، بدلیل زیاده خواهی طرف آمریکایی است...هرگز زیر بار زیاده خواهی آمریکا نخواهیم رفت. اگر کاخ سفید واقع بینانه رفتار کند، توافق دست یافتنی است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
خرازی: لغو همه تحریم های ایران باید پیش از حصول توافق برجام حل و فصل شود
گفتوگوی برجامی نمایندگان ایران و روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین
لاوروف: از آمریکا تضمین کتبی درباره همکاری در چارچوب برجام دریافت کردیم
آمادگی ایران و آژانس برای باز کردن فصل جدیدی از همکاریها در صورت احیای برجام