ایران پرس- دولت ترامپ با این که مدعی تهدید آفرینی قدرت های هسته ای رقیب علیه آمریکا است، اما در راستای دکترین هسته ای جدید دولت خود، روند ساخت و استقرار موشک ها و تسلیحات جدید هسته ای را برای مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب روسیه و چین سرعت بخشیده است.

اکنون وزارت دفاع آمریکا "پنتاگون" مدعی شده که روسیه چالشی بزرگ برای استراتژی هسته ای آمریکا است. در این راستا یک مقام بلندپایه وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد پنتاگون، دکترین نظامی روسیه را به منزله چالشی برای بازدارندگی هسته‌ای واشنگتن می‌داند.

"جان رود" معاون وزیر دفاع آمریکا در امور سیاستگذاری گفت: روسیه در حال تقویت توانمندی‌های هسته‌ای تاکتیکی خود است و این در حالی است که ما ده‌ها سال است یک سلاح هسته‌ای جدید تولید نکرده ایم. ادعای این مقام ارشد پنتاگون کاملا با واقعیت در تعارض قرار دارد.

دکترین هسته ای جدید آمریکا در قالب سندی تحت عنوان "بازبینی وضعیت هسته ای" در فوریه 2018 منتشر شد و در راستای چارچوب ها و مفاهیمی که ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید در ژانویه 2017 طرح کرده بود سامان یافته است.

این سند بر تقویت نقش تسلیحات هسته ای در راهبرد امنیتی آمریکا تاکید کرده است.

دولت ترامپ رویکردی فعال در زمینه زرادخانه هسته ای و استراتژی هسته ای آمریکا به ویژه تولید و استقرار سلاح های هسته ای کوچک اتخاذ کرده است.

ترامپ بر ادامه اتخاذ استراتژی ضربه نخست هسته ای به عنوان  گزینه ای حیاتی تاکید دارد که به معنای باقی ماندن کابوس حملات هسته ای در جهان و تهدیدی آشکار علیه دیگر کشورهای جهان به ویژه قدرت های هسته ای مانند روسیه و چین تلقی می شود.

در عین حال دکترین جدید هسته ای آمریکا زمینه قانونی و نظری لازم را برای توسعه هرچه بیشتر زرادخانه هسته ای و تقویت سه گانه هسته ای آمریکا فراهم آورده است.

اکنون اجرای این دکترین در چارچوب تخصیص بودجه 24 میلیارد دلاری برای نوسازی هسته ای نظامی در بودجه 2019 این کشور مد نظر ترامپ قرار گرفته است.

هزینه نوسازی و حفاظت از زرادخانه هسته ای آمریکا در 30 سال آینده بیش از یک هزار و 200 میلیارد دلار خواهد بود.

علاوه بر تقویت بی سابقه زرادخانه هسته ای آمریکا، هدف کلی دولت ترامپ رهایی از قید وبند پیمان های کنترل تسلیحات هسته ای است تا بتواند آزادانه به توسعه و استقرار تسلیحات هسته ای بپردازد.

در این راستا واشنگتن همواره روسیه را به نقض توافق های هسته ای مانند پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی ان اف) و پیمان استارت جدید متهم کرده است.

"جان رود"معاون پنتاگون، روسیه را به نقض پیمان نیرو‌های هسته‌ای میانبرد متهم و اعلام کرد: ما باید نگران آینده باشیم و از طریق همکاری با دیگر کشور‌ها چین و روسیه را متقاعد سازیم که این قبیل رویکرد‌ها بی ثبات کننده است و امنیتی را که آن‌ها خواهانش هستند فراهم نخواهد کرد.

ادعاهای گزاف معاون پنتاگون در واقع به مثابه فرار به جلو با متهم کردن رقبای هسته ای آمریکا به ویژه روسیه است تا بدین ترتیب بهانه لازم برای اقدامات توسعه طلبانه هسته ای دولت ترامپ فراهم شود. 

در این میان نقش "جان بولتون" مشاور امنیت ملی آمریکا به عنوان مخالف سرسخت پیمان های کنترل تسلیحات مشهود است.

وی معتقد است آمریکا برای تثبیت خود به عنوان ابرقدرت نظامی به جای توسل به ورق پاره هایی موسوم به پیمان های کنترل تسلیحات باید به افزایش قدرت تسلیحاتی خود بپردازد. 

روزنامه واشنگتن پست در این باره نوشت: جان بولتون قاتل سریالی توافق های کنترل تسلیحات از پیمان منع تولید موشک های ضد موشک تا پیمان نیروهای هسته ای میانبرد است.

با از میان رفتن پیمان های مهم کنترل تسلیحاتی جهان با چشم انداز تاریک مواجه خواهد شد که در آن قدرت های هسته ای بدون هیچ محدودیتی به توسعه و استقرار انواع تسلیحات هسته ای خواهند پرداخت و آینده امنیت جهانی را در معرض خطر جدی قرار خواهند داد.

135/118

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید: 

ترامپ: زرادخانه هسته‌ای خود را ارتقاء می‌دهیم

واکنش مسکو به ادعای واشنگتن درباره نقض پیمان منع جامع آزمایش های هسته‌ای‌/ تحلیل