ایران پرس- "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا که رویکرد زورمدارانه ای را در قبال کشورهای مخالف و رقیب در پیش گرفته، سیاست تهدید آشکار و مذاکره پنهانی با کره شمالی را در دستور کار خود قرار داده است.

با وجود برگزاری سه دور مذاکره بین سران این دو کشور، پیشرفت واقعی در مسیر حل وفصل بحران هسته ای شبه جزیره کره به دست نیامده و ناکامی سیاست ترامپ آشکار شده است.

این مساله مورد اذعان "جان بولتون" مشاور امنیت ملی پیشین رئیس جمهور آمریکا که از سیاستمداران جنگ طلب آمریکایی محسوب می شود قرار گرفته است. 

بولتون با تاکید بر این که سیاست‌های آمریکا برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای کره‌ شمالی ناموفق بوده است، گفت:‌ بایستی اعتراف کرد که فشار حداکثری ترامپ علیه کره‌ شمالی شکست خورده است. به گمان وی سخنان ترامپ و مقام‌های ارشد کاخ سفید درباره توقف دستیابی کره‌شمالی به سلاح‌های هسته ای بلوف است.

مقام‌های کره شمالی در هفته‌های اخیر به واشنگتن درباره لزوم مذاکرات تا پیش از پایان سال کنونی 2019 و دادن امتیازات در خصوص مسائلی از قبیل تحریم‌ها هشدارهای جدی داده‌ و همزمان بر آمادگی پیونگ‌یانگ برای آزمایش‌های موشکی تاکید کرده‌اند.

در این راستا پیونگ یانگ در پیامی اعلام کرد، اگر واشنگتن برای کاهش تنش‌ها اقدام نکند، «هدیه کریسمس» را برای آن‌ها ارسال می‌کند.

این هشدار کره شمالی، واکنش تند مقامات آمریکایی را برانگیخته است.

"مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا روز یکشنبه گفت: امیدوارم که بتوانیم روند کار را دوباره آغاز کنیم و در مسیر دیپلماتیک بمانیم، اما در صورت لزوم آمریکا آماده است که حتی امشب بجنگد.

مقامات ارشد نظامی آمریکا نیز در این باره واکنش نشان داده اند. ژنرال "مارک میلی" رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت: کره‌شمالی یکی از آن مکان‌هایی در جهان است که ما همیشه آمادگی بالایی را برای مقابله با آن حفظ کرده‌ایم. ما آماده‌ایم تا در لحظه، از منافع ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی دفاع کنیم.

اکنون بولتون نیز به عنوان سیاستمداری تندرو در پاسخ به پیام تهدیدآمیز کره شمالی معروف به هدیه کریسمس گفت: اگر "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی بخواهد به ارسال پیام‌های تهدیدآمیز خود ادامه دهد، کاخ سفید باید رفتار بسیار نامعمول انجام دهد؛ البته دولت ترامپ باید ابتدا بپذیرد که در مورد کره شمالی اشتباه کرده است.

نگاهی به مواضع و اقدامات اخیر کره شمالی نشان می‌دهد که پیونگ یانگ با توجه به شکست مذاکرات دو کشور از دستیابی به توافق دوجانبه با آمریکا ناامید شده است.

به همین دلیل پیونگ یانگ مساله هدیه کریسمس را به عنوان اقدامی شگفت انگیز که موجب تعجب مقامات واشنگتن می شود طرح کرده است.

شبکه خبری "سی‌ان‌ان" گمانه زنی کرد که هدیه کریسمس کره‌شمالی برای آمریکا می‌تواند اتخاذ سیاستی سختگیرانه، شامل حذف مساله خلع سلاح هسته‌ای از روند مذاکرات باشد.

انتظار می‌رود "کیم جونگ اون" بر مبنای فرضیه آسیب پذیری "دونالد ترامپ" به دلیل استیضاح و چشم انداز انتخابات ریاست جمهوری 2020 این کشور رویکرد صبر و انتظار را در پیش گیرد.

بدین  ترتیب انتظار نمی رود که تا پایان سال 2019 و حتی درسال آینده تا پس از برگزاری انتخابات نوامبر 2020 تغییر مهمی در سیاست دولت ترامپ در قبال کره شمالی رخ دهد.

در عین حال پیونگ یانگ احتمالا از ابزارهایی که در اختیار دارد برای اعمال فشار به واشنگتن استفاده خواهد کرد.

به نظر می رسد پیونگ یانگ از این نگران است که در صورت توافق با ترامپ و شکست وی در انتخابات آتی، رئیس جمهوری جدید آمریکا ممکن است توافق حاصل شده را تایید نکند.

با این حال اگر ترامپ بار دیگر رئیس جمهور شود، کره شمالی مایل به از سرگیری مذاکرات سیاسی خواهد بود اما همه دستور کار مورد نظر آمریکا را نخواهد پذیرفت و خواهان بررسی خواسته های  پیونگ یانگ به ویژه رفع تحریم ها در این مذاکرات خواهد شد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117/118

بیشتر بخوانید:

هشدار پیونگ یانگ به آمریکا درباره دخالت در امور کره شمالی

انتقاد روسیه از رویکرد آمریکا در مذاکره با کره شمالی/ تحلیل

هشدار کره شمالی به آمریکا درباره پیامدهای تحریک پیونگ یانگ

واکنش کره شمالی به درخواست آمریکا برای برگزاری نشست شورای امنیت/ تحلیل