ایران پرس: تشکیلات خودگردان فلسطین اذعان کرد: سیاست مسالمت جویانه باعث کاهش محبوبیت جنبش فتح شده است.

فلسطین به طور کلی دو جنبش مهم در عرصه سیاسی دارد که شامل جنبش فتح و حماس است. جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز از جمله جنبش‌های مهم فلسطینی است که البته از حضور در عرصه سیاسی خودداری می‌کند و همواره مشارکت در انتخابات را تحریم کرده است.

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) از مهم‌ترین گروه‌های سیاسی فلسطین است که در انتخابات پارلمانی سال 2005 شرکت کرد و با پیروزی در مقابل جنبش فتح، موفق شد تشکیل دولت نیز دهد.

در سال‌های گذشته نیز موضوع انتخابات مطرح شد، اما تشکیلات خودگردان فلسطین که از افت جایگاه جنبش فتح آگاه بود، زمینه برگزاری انتخابات را فراهم نکرد.

جنبش فتح از مهم‌ترین گروه‌های فلسطینی است که بر مذاکره و سازش با رژیم صهیونیستی تاکید دارد. این جنبش مورد حمایت کشورهای عربی که بر سازش با رژیم صهیونیستی تاکید می‌کنند و همچنین مورد حمایت قدرتهای غربی قرار دارد. عامل این حمایت نیز رویکرد سازشکارانه جنبش فتح در مقابل رژیم اشغالگر قدس است.

تحولات سال‌های اخیر در فلسطین و اراضی اشغالی نشان می‌دهد که جنبش فتح و تشکیلات خودگردان فلسطین روند نزولی را به لحاظ جایگاه سیاسی و مردمی در فلسطین طی می‌کند.

علل کاهش محبوبیت جنبش فتح

رویکرد سازش نه تنها منتهی به ثبات و صلح برای فلسطینی‌ها نشده بلکه رژیم صهیونیستی را برای اعمال خشونت بیشتر علیه فلسطینیان جسور کرده است.

علاوه بر این رویکرد سازشکارانه، پایبند نبودن جنبش فتح که دولت فلسطین را تشکیل داد به تعهدات خود در مقابل مردم باریکه غزه به خصوص پرداخت حقوق کارمندان باریکه و همچنین ناکامی آن در تامین امنیت کرانه باختری نیز عامل مهمی برای کاهش محبوبیت این جنبش فلسطینی است.

در همین راستا، «محمود العالول» سیاستمدار متنفذ و معاون تشکیلات خودگردان فلسطینی می گوید: "سیاست مسالمت جویانه این جنبش با اسرائیل و عدم تعهد و اجرای وعده ها باعث کاهش محبوبیت این گروه فلسطینی شده است."

نکته مهم این است که شکست رویکرد سازش در جنبش فتح به حدی آشکار و علنی است که برخی از اعضای این جنبش نیز به مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی باور پیدا کرده و آنرا تنها راه تامین منافع فلسطین می‌دانند.

مطابق گزارش‌های منتشر شده برخی از اعضای جنبش‌های تازه تاسیس فلسطینی از جمله بیشه شیران را اعضای فتح تشکیل می‌دهند. علاوه بر این، در دو سال اخیر کرانه باختری نیز در مقابل رژیم صهیونیستی مسلح شده و تسلیح کرانه باختری از یک سو به معنای پذیرش شکست سازش و مذاکره در مقابل رژیم و از سوی دیگر به معنای شکاف در تشکیلات خودگردان و جنبش فتح است.

نکته پایانی اینکه، پذیرش تضعیف جایگاه فتح و تشکیلات خودگردان فلسطین به معنای به رسمیت شناختن مقاومت به عنوان تنها راه مقابله با اسرائیل است چرا که در دو سال اخیر به هر اندازه که جایگاه سازش تضعیف شد بر شمار گروه‌های مقاومت فلسطین افزوده شده است به نحوی که رژیم صهیونیستی تاکنون بارها مقابل مقاومت فلسطین متحمل شکست شده است.

نویسنده:  سیدرضی عمادی

117