دربیانیه وزارت امورخارجه گرجستان، همچنین آمده است: این حمایت در راستای حل مسالمت آمیز مناقشه اوستیای جنوبی، کاملا مشهود است.
بیانیه وزارت امور خارجه گرجستان را باید تلاش دولت تفلیس برای نشان دادن حمایت های بین المللی از گرجستان مقابل روسیه قلمداد کرد.
در واقع چنین به نظر می رسد که، مقام های تفلیس تلاش می کنند حمایت نهادهای مختلف غربی از گرجستان را در مقابل نقاط ضعف خود در منطقه برجسته کنند.
«آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان در دیدار با جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاه ایالتی «ایوان جاوایشویلی»، درمورد پیوستن گرجستان به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو، گفت:
«عضویت گرجستان در آینده نزدیک در ناتو امکان پذیر نیست و در این مورد نمی توانم قولی بدهم.»
وی در توضیح این موضع آلمان، تاکید کرد: «در این زمینه باید صادقانه بحث کنیم و به نظرم به دلیل وجود مناقشات آبخازی و اوستیای جنوبی، عضویت گرجستان در ناتو امکان ناپذیر است، این موضع آلمان است و موضع ما در آینده نیز همین خواهد بود.»
اعلام موضع صدراعظم آلمان نشان می دهد که، اتحادیه اروپا و حتی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو، در مقابل تنش های جاری تفلیس با مسکو موضع بی طرف اتخاذ خواهد کرد.
سیاستمداران حاکم بر تفلیس طی چندسال گذشته همواره تلاش کرده اند این دو نهاد غربی را حامی و پشتیبان سیاست های گرجستان معرفی کنند. اما اظهارات خانم «مرکل» نشان می دهد که، نه اتحادیه اروپا و نه سازمان نظامی ناتو تمایلی به همکاری با کشورهایی نظیرگرجستان ، که با روسیه مشکلات زیادی ایجاد کرده است، ندارند.
گرجستان از جمله کشورهایی است که در هر دو قاره اروپا و آسیا قرار دارد و با توجه به روابط پر تنش با مسکو تمایل فراوانی به نزدیکی با غرب دارد. این کشور اکنون عضو ناظر در اتحادیه اروپا و ناتو است و تمامی قوانین این کشور بمانند قوانین اتحادیه اروپا تدوین شده است.
اوستیای جنوبی و آبخازیا دو منطقه استقلال طلب گرجستان در اوایل دهه 1990 میلادی، از دولت مرکزی گرجستان اعلام استقلال کردند. در واقع، در پی درگیری های نظامی سال ۱۹۹۲ میلادی میان نیروهای گرجستان و آبخازی و اوستیای جنوبی به خروج این دو منطقه جدای طلب از کنترل دولت مرکزی تفلیس منجر شد.
در ماه اوت سال ۲۰۰۸ میلادی، دولت وقت گرجستان به ریاست جمهوری «میخائیل ساآکاشویلی»، اقدامی نظامی علیه این دو منطقه انجام داد که، با واکنش روسیه مواجه شد. در واقع در پی جنگ پنج روزه با گرجستان، دولت روسیه در روز ۲۶ ماه اوت سال ۲۰۰۸ میلادی، استقلال اوستیای جنوبی و آبخازیا را به رسمیت شناخت.
در مجموع، باید گفت: برغم تلاش های دولتمردان گرجی، نهادهای غربی نظیر اتحادیه اروپا و سازمان نظامی ناتو، برای حمایت از اعضای داوطلب پیوستن به این دو نهاد غربی، همچنان نیم نگاهی به مواضع روسیه دارند.139/110
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
واکنش تند روسیه به الحاق گرجستان به ناتو
توسعهطلبی ناتو در قفقاز؛ هشدار روسیه به گرجستان/ تحلیل
تلاش گرجستان برای پیوستن به ناتو/ تحلیل