سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل با بیان اینکه تغییرات اقلیمی، بحران مشترک همه کشورهاست، از بی‌تعهدی کشورهای توسعه یافته در قبال تغییرات اقلیمی ابراز تاسف کرد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، زهرا ارشادی سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل روز چهارشنبه در سخنانی افزود: تغییرات شدید آب و هوایی می تواند توسعه پایدار همه کشورها را تضعیف کند. 

معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: ایران برای مبارزه با تغییرات شدید آب و هوا و پیامدهای زیست محیطی آن اهمیت زیادی قائل است.

وی افزود: در این راستا، مقام معظم رهبری سیاست های کلی حفاظت از محیط زیست را که مانیفست آینده نگر برای توسعه پایدار با تأثیرات قابل توجه برای محیط زیست در ایران است، تأیید کردند.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل ادامه داد: مایه تاسف است که کشورهای توسعه یافته که مسئولیت تاریخی این چالش نوظهور جهانی را بر عهده دارند، همچنان با اعمال یا ترک‌ تعهدات خود، به‌ویژه در قبال کشورهای در حال توسعه، مسئولیت‌های بین‌المللی خود را نادیده می‌گیرند.

ارشادی گفت: علاوه بر فقدان توسعه، فقدان فناوری، کمبود دانش فنی و کمبود منابع مالی کافی، تحریم های یکجانبه غیرقانونی مهم ترین مانعی است که کشورهای هدف را از اجرای تعهدات زیست محیطی خود باز می دارد. 

معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل اظهار داشت: این تعهد بر عهده کشورهای توسعه یافته است که ابزارهای اجرایی مانند ظرفیت سازی، انتقال فناوری های مربوط به کاهش بحران زیست محیطی برای انجام تعهدات بین المللی و ارائه حمایت و همچنین بسیج منابع مالی برای کشورهای در حال توسعه را فراهم کنند.

ارشادی اضافه کرد: علاوه بر این، تمام حمایت‌های ناشی از حقوق مالکیت معنوی برای اختراعات و فناوری‌های زیست‌محیطی، که سهم گسترده‌ای در کاهش تغییرات آب‌وهوایی دارند و به کشورها در انجام تعهدات زیست‌محیطی خود کمک می‌کنند، باید حذف شوند.

وی تاکید کرد، ما انتظار داریم که دیوان دادگستری بین المللی به ماهیت اجباری تعهدات بین المللی کشورهای توسعه یافته در مورد تعهدات زیست محیطی آنها در قبال سایر کشورهای جهان رسیدگی کند.

نماینده ایران در نشست مجمع عمومی سازمان ملل اضافه کرد: از دیوان نیز انتظار می‌رود که در کنار رعایت اصل حاکمیت دولت‌ها، اولویت‌های ملی آن‌ها را در سیاست‌گذاری دولت‌ها نیز در نظر بگیرد.

دیپلمات ارشد ایران در سازمان ملل ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران ضمن شناسایی پیوند دوجانبه میان ضرورت محیط زیست سالم و احقاق حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نیز حق توسعه، تأکید می کند که نه تنها در تعریف بلکه در اسناد مهم بین المللی در خصوص حقوق بشر، ارتباط بین حقوق بشر و محیط زیست شناسایی نشده است.

وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، مشروط به لغو کلیه تحریم ها، دسترسی به منابع مالی و فناوری های مورد نیاز به منظور کسب توانایی لازم برای برآورده کردن تعهدات زیست محیطی خود اعلام می کند. بر این اساس، ایران از همکاری و مشارکت در اجرای دستور کار مورد توافق جهانی در این خصوص استقبال می کند.125