"ظریف" در این مصاحبه همچنین با اشاره به اقدام احتمالی سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) در استفاده از مکانیسم حل اختلاف در برجام تصریح کرد: اروپاییها فاقد دلایل قانونی برای توسل به چنین سازوکاری هستند.
ظریف با بیان اینکه روسیه و چین در این مورد با ایران هم نظر هستند، خاطر نشان کرد: اروپاییها باید خود را آماده یک نبرد بزرگ کنند.
مکانیسم حل اختلاف؛ بخش نهایی از ساز و کار حل اختلاف ذیل برجام است که میتواند قطعنامههای پیشین سازمان ملل را که بر اساس قطعنامه 2231 تعلیق شده بودند، بازگرداند.
کشورهای اروپایی درحالی هدف خود از فعال کردن مکانیسم ماشه را بازگشت تهران به تعهدات برجامیاش عنوان میکنند که بیش از یک سال است با وجود اینکه ایران بر اساس مفاد برجام، گامهای پنج گانهای را در کاهش تعهدات هستهای خود برداشته است، هیچ تغییری در سیاستهای خود ندادهاند.
ایران بارها اعلام کرده است که به اجرای تعهدات خود در برجام پایبند بوده است. این موضوع را هم آژانس بینالمللی انرژی اتمی و هم کشورهای اروپایی در بازههای زمانی متفاوت، در گزارش ها و بیانیه های رسمی تائید کردهاند.
البته اروپایی ها؛ نگران عواقب این تصمیم خود نیز هستند و به همین علت فعلا موضوع را به کمیسیون مشترکی ارجاع دادهاند که مسئول رسیدگی به اختلاف طرفین است.
"عبدالرضا فرجیراد" استاد ژئوپلیتیک، معتقد است فعالسازی این مکانیسم به معنای کشاندن پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد و بازگشت تحریمها نیست؛ بلکه اروپایی ها میخواهند مذاکراتی را با ایران آغاز کنند؛ البته مذاکراتی که وی آن را همراه با چاشنی تهدید توصیف کرده است."
اظهارات، "بوریس جانسون"، نخست وزیر بریتانیا در گفت وگو با شبکه "بی بی سی" که از جایگزینی برجام با توافق "ترامپ" سخن گفت؛ موید همین دید گاه است.
این اقدام کشورهای اروپایی در حالی صورت گرفته است که علت تصمیم ایران؛ واکنشی نسبت به مواضع انفعالی سه کشور اروپایی طرف توافق هستهای در محقق کردن منافع اقتصادی ایران در چارچوب برجام، بوده است.
ایران پنجم ژانویه، پنجمین گام کاستن از تعهدات هستهای خود را برداشت. بر این اساس برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی شامل؛ ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده و تحقیق و توسعه مواجه نیست و برنامه هستهای ایران صرفا بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت.
اکنون اروپایی ها بر سر دوراهی ماندن در برجام و یا خروج آز آن همانند آمریکا قرارگرفته اند در حالیکه بطور جدی نگران تبعات اقدامات تقابلی ایران هستند.
هر چند که پاسخ متقابل ایران هرگز در جهت تهدید سازی نبوده و نخواهد بود؛ بلکه ایران در چارچوب حقوق مشروع خود عمل خواهد کرد. چنانکه وزیر امور خارجه کشورمان در بخشی از مصاحبه اش با اشپیگل و در پاسخ به پرسشی درباره تهدید ایران برای خروج از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی/ NPT) گفت: "خروج ایران از ان پی تی به معنای ساخت بمب اتم نیست زیرا جمهوری اسلامی بر اساس مسائل اخلاقی و اعتقادی اصلا به دنبال ساخت بمب اتم نیست."
ظریف در ادامه مصاحبه اش به ترور سردار سپهبد "قاسم سلیمانی" فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توسط آمریکا نیز اشاره کرد و افزایش تنش در منطقه را به دلیل اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی عنوان کرد و افزود: آمریکا پاسخ این حمله تروریستی را از مردم منطقه غرب آسیا خواهد گرفت. ظریف یاد آور شد، آمریکا، اروپا و همه جامعه بینالمللی، نابودی داعش را مدیون سردار سلیمانی هستند. در هر حال تصمیم سیاسی اروپاییها در قبال برجام این توافق ناشی از چند جانبه گرایی را به ورطه یکجانبه گرایی سوق داده است.
اروپاییها مدعی هستند که برای حفظ برجام این تصمیم را گرفتهاند، اما شواهد نشان می دهند که این رفتار اروپا نتیجه تسلیم پذیری در مقابل آمریکاست.
چنانکه ظریف این همسویی را اطاعت بیچون و چرای اروپاییها از آمریکا و مصداق یک فاجعه دانست.
نویسنده: جمشید امین زاده
138/118
بیشتربخوانید:
ظریف: فروش شرافت اروپا هم مانع طمع ورزى ترامپ نشد
ظریف: اروپا، بقایای برجام را به ترامپ فروخت
ظریف: اتحادیه اروپا باید رفتار خود را در قبال ایران و برجام تصحیح کند