مرکل تا زمان تشکیل دولت بعدی آلمان، همچنان به وظایف خود به عنوان صدراعظم این کشور عمل خواهد کرد.
با پذیرش استعفای آنگلا مرکل، دوره 16 ساله صدراعظمی وی به پایان رسید؛ دورانی که سرشار از حوادث و فراز و نشیب های بسیار بود.
مرکل در چهار دوره صدراعظمی خود با بحران های مختلفی در عرصه داخلی آلمان و در سطح اروپا مواجه شد. از جمله مهمترین آنها بحران اقتصادی و مالی سال 2008 بود که تاثیرات بسیارمنفی بر اقتصاد آلمان و اتحادیه اروپا بر جای نهاد . با این همه وی توانست با موفقیت اقتصاد کشور آلمام را احیا نماید.
هر چند که در سطح اروپا به دلیل هواداری برلین از اعمال سیاست های ریاضت اقتصادی در باره کشورهای ضعیف تر اتحادیه اروپا مانند یونان و همچنین، مطرح کردن شروط مختلف برای کمک های مالی به آنها، نارضایتی های زیادی از رویکرد مرکل در این زمینه در بین اعضای اتحادیه اروپا بروز پیدا کرد.
ازسوی دیگر از سال 2014 با آغاز روند مهاجرت های گسترده پناهجویان از غرب آسیا به اروپا به ویژه آلمان، مرکل در معرض آزمونی سخت قرارگرفت. وی در ابتدا در راستای منافع اقتصادی آلمان یعنی ورود نیروی کار جوان با توجه به پیر شدن جمعیت این کشور، از پذیرش پناهجویان استقبال کرد و در این راستا بیش از یک میلیون پناهجو در این کشور پذیرفته شدند.
با این حال مسائل جانبی و دشواری های متعدد اجتماعی و فرهنگی ناشی از این مساله باعث برانگیخته شدن مخالفت های زیادی حتی از سوی مقامات حزب دموکرات مسیحی شد که مرکل رهبری آن را برعهده داشت.
در عین پذیرش پناهجویان به فرصتی مناسب برای جنبش ها و احزاب راست گرای افراطی در این کشور به ویژه حزب آلترناتیوی برای آلمان تبدیل شد تا بتواند با شرکت در انتخابات ایالتی و عمومی آرای زیادی به دست آورد.
مساله دیگر که در دو سال اخیر موجب دردسرهای زیادی برای مرکل شد، همه گیری ویروس کرونا و سیاست ها و اقدامات دولت وی برای مهار کرونا از جمله چندین نوبت تعطیلی عمومی و دیگر اقدامات مانند واکسیناسیون اجباری بود که با توجه به تعطیلی کسب و کارها و محدودش شدن بسیاری از آزادی های فردی باعث بروز نارضایتی های گسترده در آلمان شده است.
همین مساله در کنار روند منفی اقتصاد آلمان و وجود خیل عظیم پناهجویان در جامعه آلمان نقش مهمی در کاهش آرای اتحادیه احزاب مسیحی در انتخابات سراسری اخیر و پیروزی سوسیال دموکرات ها ایفا کرد.
در واقع یکی از چالش های مهم صدراعظم بعدی آلمان یعنی اولاف شولتس رهبر حزب سوسیال دموکرات، مقابله با آثار اقتصادی، اجتماعی و روانی ناشی از همه گیری کرونا در آلمان است.
در بعد منطقه ای و بین المللی نیز مرکل با آزمون های سختی مواجه شد. در سطح قاره اروپا، جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) که تبعات منفی بسیاری برای این اتحادیه به همراه داشته و نیز مدیریت پیامدهای آن برای آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا چالش های متعددی به همراه داشته است.
در بعد بین المللی نیز شاید مهمترین رویداد دوره زمامداری مرکل، روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا و ایجاد شکاف ها و اختلافات بی سابقه در روابط فرا آتلانتیکی بود. در واقع تقابل تجاری با اروپا ، زیر سئوال بردن ناتو و دستور کاهش نیروهای آمریکایی مستقر در المان از سوی ترامپ در کنار خروج آمریکا از توافقات و پیمان های بین المللی موجب بروز تنش های متعددی بین مرکل و ترامپ شد.
در مجموع مرکل با کارنامه ای خاکستری از عرصه سیاست المان کنار می رود. با این حال میراث سیاسی وی هم چنان باقی خواهد ماند.
آرمین منتظری کارشناس سیاسی می گوید: در تمامی سال هایی که مرکل قدرت را در آلمان در اختیار داشت بسیاری از اروپایی ها آلمان را به عنوان قدرت برتر اروپا و رهبر قاره سبز می شناختند، اما حالا به نظر می رسد که در دوران پس از مرکل، آلمان مجبور است وارد دوره ای از تغییرات گسترده شود.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
پایان صدراعظمی «آنگلا مرکل»