پس از آن که رئیس جمهوری بولیوی تحت فشار ارتش و در واکنش به خشونت های روزافزون مخالفان وابسته به آمریکا استعفا کرد، بسیاری از کشورهای منطقه، این تحولات را کودتا خواندند و محکوم کردند.

به گزارش ایران پرس، "نیکلاس مادورو" رئیس‌ جمهوری ونزوئلا، کودتا علیه "اوو مورالس" رئیس جمهوری بولیوی را محکوم کرد.

وزارت خارجه کوبا هم در واکنش به خبر استعفای مورالس، خواستار حمایت جامعه بین المللی از وی به عنوان رئیس‌ جمهوری بولیوی شد.

"مارسلو ابرارد" وزیر امور خارجه مکزیک نیز مخالفت کشورش را با کودتا در بولیوی اعلام و آن را محکوم کرد.

دولت مکزیک همچنین برای پذیرش پناهندگی احتمالی مورالس اعلام آمادگی کرد. 

به گزارش روز دوشنبه شبکه خبری سی ان ان، چندین کشور  آمریکای لاتین ضمن اعلام حمایت از مورالس، پیشنهاد پناهندگی سیاسی به وی داده اند اما وی این پیشنهادها را رد کرده و گفته است که در بولیوی باقی خواهد ماند.

دولت کلمبیا هم در واکنش به استعفای مورالس، برگزاری نشست اضطراری سازمان کشورهای آمریکایی را برای بررسی تحولات بولیوی خواستار شد.

"آلبرتو فرناندز" رئیس‌ جمهوری منتخب آرژانتین نیز در توییتر، تحولات اخیر بولیوی را که به استعفای رئیس‌ جمهور این کشور منجر شد، کودتا توصیف کرد.

در ایالات متحده نیز "ایلهان عمر" عضو مسلمان کنگره آمریکا تحولات هدایت شده عوامل خارجی در بولیوی را که به استعفای رئیس جمهوری قانونی این کشور منجر شد، کودتا نامید و گفت: واشنگتن باید به صراحت با خشونت سیاسی در بولیوی مخالفت کند.

در سوی دیگر ماجرا، دفتر دادستانی بولیوی تحقیقاتی را در خصوص تقلب در انتخابات، پنهان کردن فهرست انتخاباتی، سوء رفتار و دستکاری در نتایج باز کرده است.

رئیس کمیته انتخابات مرکزی، معاون و برخی دیگر از مسؤولان بولیوی نیز بازداشت شده‌اند.

ساعتی پس از کناره‌گیری مورالس از قدرت، افراد نقاب‌پوش و مسلح به مواد انفجاری به سفارت ونزوئلا در لاپاز پایتخت بولیوی هجوم بردند و آن را تصرف کردند.

«کریسبلی گونزالس» سفیر ونزوئلا در بولیوی گفت: کارکنان سفارت از بیم جان خود از این محل گریخته اند.

با تشدید اعتراضات و خشونت های مخالفان و مداخلات آمریکا علیه انتخابات ریاست جمهوری بولیوی که 20 اکتبر برگزار و به پیروزی "اوو مورالس" رئیس جمهوری کنونی منجر شد، سرانجام  تحت فشار ارتش، مجبور به استعفا شد.

مورالس در این انتخابات موفق شده بود رقیب خود "کارلوس مسا"  (Carlos Mesa) سیاستمدار نزدیک به واشنگتن را شکست دهد. 

مخالفان دولت و هواداران نامزد شکست خورده در هفته های گذشته با متهم کردن دولت به تقلب و دستکاری آرا، به اعتراض های خیابانی روی آوردند تا این که مورالس روز یکشنبه اعلام کرد که از برگزاری مجدد انتخابات ریاست جمهوری حمایت می کند.

با وجود این، فشارها تحت هدایت امریکا ادامه یافت و ساعتی بعد مورالس با دخالت ارتش، مجبور به استعفا شد.

 "آدریانا سالوا تیه را" رئیس سنای بولیوی نیز در پی استعفای رئیس‌ جمهوری این کشور از سمت خود کنار رفت.

سیاست های ضد امپریالیستی مورالس و انتقاد وی از رویکرد واشنگتن، سبب شد تا بولیوی نیز همچون برخی دیگر از کشورهای مستقل آمریکای لاتین با اقدامات تخریبی کاخ سفید مواجه شود.

مورالس هنگام اعلام استعفای خود، اوضاع امروز بولیوی را تاریخی و بی سابقه توصیف و تاکید کرد که وی موظف است به دنبال صلح در کشور باشد.

مورالس از نامزد شکست خورده و رهبران مخالفان خواست از مردم در راستای منافع خود سوء استفاده نکنند و آنها را با دروغ فریب ندهند.

او  از همه مردم بولیوی و سراسر جهان نیز خواست تا بدانند که  گروه های وابسته چگونه علیه دموکراسی توطئه می کنند.

133/118

بیشتر بخوانید:

واکنش ونزوئلا، کوبا، مکزیک، کلمبیا و آرژانتین به استعفای "مورالس"

"اوو مورالس" رئیس جمهور بولیوی استعفا کرد

ادامه ناآرامی های انتخاباتی در بولیوی/ تحلیل