ایران پرس- دولت کویت به ریاست شیخ «جابر مبارک الحمد الصباح» استعفای خود را تقدیم امیر این کشور کرد.

استعفای دولت کویت پس از آن صورت گرفت که 27 نماینده مجلس کویت به استیضاح «محمد عبدالله المبارک الصباح» وزیر مشاور در دولت این کشور رای دادند و قرار بود مجلس امت این کشور درباره رای اعتماد به این وزیر تصمیم گیری کند.

صباح الاحمد الجابر الصباح - امیر کویت

امیر کویت «صباح الاحمد الجابر الصباح» استعفای نخست وزیر این کشور را پذیرفته است.

دولت کویت تا کنون چندین بار به دلیل اختلاف با مجلس و موضوع استیضاح وزرا مجبور به استعفا شده و موجب شده است تا این کشور عملا" در سالهای اخیر با موج ناپایداری دولت ها مواجه شود.

این در حالی است که معضل ناپایداری سیاسی در کویت تنها محدود به کابینه و دولت این کشور نبوده و مجلس این کشور نیز بعضا" با انحلال مواجه شده است تا این کشور به نوعی از بی ثباتی در عرصه سیاسی و روند کند پیشبرد امور مملکتی رنج ببرد.    

سابقه تاریخی نابسامانی های سیاسی در کویت

استعفای دولت و انحلال مجلس در کویت سابقه زیادی دارد و به موضوعی عادی در این کشور تبدیل شده است.

برای مثال از سال 2006 تا 2011، دولت کویت هفت بار استعفا کرد.

طی این پنج سال مجلس این کشور نیز سه بار منحل شد. دلیل اصلی این استعفاها و انحلال های پی درپی، اختلاف میان قوای مقننه و مجریه کویت بود. در سالهای اخیر نیز این روند استعفاها و انحلال ها ابعاد گسترده تری داشته است.

در خصوص دلایل این تنش ها و اختلاف های موجود در جامعه کویت، مشهود ترین مساله ریشه سیاسی آن یعنی اختلاف میان مخالفان و دولت های منصوب خاندان ال صباح است.

از این رو از سال 2011 همزمان با شکل گیری موج قیام ها و اعتراضات مردمی در منطقه، کویت هم دستخوش تغییراتی از جنبه اجتماعی شده است.

طی سالهای اخیر کویت بارها شاهد تظاهرات ضد دولتی و سراسری بوده است و مخالفان به بیان دیدگاه های و انتقادهای خود از ساختار حکومتی خاندان حاکم پرداخته اند.

در حال حاضر ایجاد تغییرات در نحوه اداره کشور، نهادهای دولتی و قوانین کشوری، مهم ترین مطالبه مردم در کویت است و پاره ای از این مطالبات نیز به مجلس کویت کشیده شده است.

مجلس کشور کویت

نبود قوه قضائیه مستقل در کویت و انحلال پیاپی مجلس این کشور و فساد مالی خاندان الصباح سبب شده است که کویت طی سالهای اخیر با وضعیتی بی ثبات در عرصه اداره امور سیاسی دست به گریبان باشد.

این درحالی است چنین وضعیتی و مشغول شدن نهادهای قانونی در کویت به نزاع های سیاسی  می تواند جریانات این کشور را به سمت تشدید نارضایتی ها به سوء مدیریت در این کشور و در نهایت تعمیق شکافها سوق دهد. 

اگر چه کویت از معدود کشورهای عربی است که پارلمانش از اختیارات گسترده ای برخوردار است و قادر به استیضاح وزیران و برکناری نخست وزیر است اما به موجب قانون اساسی، امیر این کشور نیز حق انحلال پارلمان را دارد و این از تناقضهای آشکاری است که بر جدال های سیاسی موجود در این کشورافزوده است. 134/112

نویسنده: بیژن نجفی

بیشتر بخوانید:

 دولت کویت استعفا کرد

سفیر ایران در کویت: منطقه نیازمند گفتگو و تفاهم برای حل مشکلات است

 ارزیابی کویت از روند فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس/تحلیل

صباح الاحمد الجابر الصباح - امیر کویت
مجلس کشور کویت